כותרת
> C;
1/1
אוכל

פותחים שולחן עם בתיה בלסמי

כרמיאלי אוכלפורסם: 15.01.16 , 10:51שם הכותב/ת: מאת : בתיה בלסמי
הפונדו הראשון שלי היה אחרי הליכה ארוכה בשלג בעמק שוויצרי עם קבוצה של נערי השומר הצעיר מקן ציריך.הם ערכו "מפקד אש" בשלג ואני קפאתי מקור.
לאחר מכן הלכנו עד לבקתה מוארת ומבודדת ושם חיכה לנו הפונדו הראשון שלי.
היה מופלא ומלא קסם.
מאז הותכה הרבה גבינה מעל הספירט.
לימים כשהייתי בעלת מסעדה קטנה – מסעדה שהתבססה על אפיית לחמי שאור עוד טרום ימי ארז קומורובסקי – הגשנו בימי חמישי פונדו.
ימי חמישי היו ימי אפיית הלחם והרעיון היה לעשות שימוש בלחם ה"ישן" לפונדו.
כי לחם ישן סופג יותר. והמהדרין טובלים את הלחם בקירש – שזה שנאפס חזק עשוי מדובדבנים.
המהדרין לא יאכלו פונדו כשחם בחוץ וכך היוזמה נמסה עם השלג.
בשוויץ שבה גרנו כמה שנים היינו "חוגגים" את השלג עם חברים סביב הפונדו, רצוי במסעדה המתמחה בכך. יש אחת כזו מעל ציריך שנקראת 'Haxe stube' יענו המרתף של המכשפות, ושם תלויות מלא בובות של מכשפות, ולהנאת התיירים באמצע הארוחה נכבה האור ויש קולות של צרחות ואורות מהעיניים של המכשפות. קטעים.
וכאן – לא כל כך יורד שלג...
אבל לזכר ארוחות נחמדות ומפגש חברים וגם לזכר אופנת שנות ה80 – הנה לכם: פונדו.
.* tre Foundue d Amour.
* "נמס מאהבה..." (foundu   = שם תואר "מומס" בצרפתית)
 
מה זה פונדו?
השם "פונדו" מקורו מצרפתית מהמלה ‘fondre’  שפירושה: להימס.
בהרים בשוויץ חיים להם איכרים פשוטים, ובעונת השלגים חלק גדול מהם מנותק לגמרי ממקורות אספקת מזון טרי – לכן מרכיבי תערובת הגבינה ניתנים כולם לשמירה במרתף ולאכילה גם בעת "מצור". תערובת הגבינה מיוחדת לכל אזור ואזור בשוויץ.
במקור הפונדו הנו מאכל שוויצרי הנאכל לרוב בבקתות נידחות בהרים המושלגים. מגיעים לבקתה ברגל או בסקי, נהנים מארוחה ארוכה ומשביעה המלווה בהרבה אלכוהול, ומחוויה חברתית נעימה.
 
לארוחת פונדו יש להצטייד בציוד הבא:
* "רשו" – rechaud (מחמם – מתקן קטן שבו ישנה כרית הסופגת את הספירט המפוגל ומונחת בתוך כירת מתכת שמעליה מונח ה:
* "קאקלו" – Caquelon כלי העשוי ממתכת או קרמיקה. המאפיין של כלי זה היא הידית הארוכה שמשמשת לנשיאת ה''קאקלו" ממקום ההמסה ל"רשו" הבוער.
* מזלג ארוך עם שיניים – משמש את המסובים לאכילה מתוך ה "קאקלו"
 
פונדו
המתכון
חומרים "מעוברתים" ל-8-6 איש
300 גרם גבינת אמנטל (טל העמק)
150 גרם גבינת גרוייר (צ'דר)
3 כפות קורנפלור
2 כוסות יין לבן יבש
שן שום
מעט אגוז מוסקט
מלח ופלפל
 
אופן ההכנה:
להמיס ב"קאקלו" וך כדי ערבוב את כל החומרים עד שמתחילות '"בועות" – זה הסימן להעביר ל"רשו" ולהמשיך משם.
 
ומה נטבול?
קוביות לחם, חתיכות ירקות כמו כרובית, פטריות, תפוחי אדמה מבושלים חתוכים לקוביות...
 
איך אוכלים פונדו?
יושבים סביב השולחן, מחכים לגבינה הרותחת.
כל אחד מהסועדים לוקח לצלחתו קוביות לחם, נועץ את מזלג הפונדו מכניס לתוך ה"קאקלו" ומערבב את הגבינה כדי שלא תישרף בתחתית, מוציא ואוכל לתיאבון!
מה שותים לפונדו?
יין לבן או תה, וכמובן "קירש".
 
ואם תרצו...מי שנופל לו הלחם לתוך ה"קאקלו" צריך לשלם על בקבוק יין או לנשק את היושב לימינו. אפשר גם לחלק משימות לכולם או לשלב את המשחק "אמת או חובה"....
 
 
החורף עם היחד ועם החום מבחוץ ומבפנים וקצת קלוריות "בקטנה" – וטוב טוב טוב לנו על הלב.
שיהיו הרבה ימים עם גשם בחלון וחום אנושי מבפנים.
שלכם, בתיה בלסמי
אולי יעניין אותך גם
מתכון לאוזני המן סדנת ניקוי הגוף מצפה אלומות
הפונדו הראשון שלי היה אחרי הליכה ארוכה בשלג בעמק שוויצרי עם קבוצה של נערי השומר הצעיר מקן ציריך.
סדנת סוף שבוע עם דר הרלינג מיכאל במצפה אלומות
הפונדו הראשון שלי היה אחרי הליכה ארוכה בשלג בעמק שוויצרי עם קבוצה של נערי השומר הצעיר מקן ציריך.
על תזונה ורגישות למזון בהנחיית אסנת זילברמן במצפה אלומות
הפונדו הראשון שלי היה אחרי הליכה ארוכה בשלג בעמק שוויצרי עם קבוצה של נערי השומר הצעיר מקן ציריך.
סדנאות סופי שבוע במצפה אלומות
הפונדו הראשון שלי היה אחרי הליכה ארוכה בשלג בעמק שוויצרי עם קבוצה של נערי השומר הצעיר מקן ציריך.
סדנת ניקוי גוף באביב מצפה אלומות
הפונדו הראשון שלי היה אחרי הליכה ארוכה בשלג בעמק שוויצרי עם קבוצה של נערי השומר הצעיר מקן ציריך.
מתכון מנצח לשנה החדשה: תותים מסקרפונה!
הפונדו הראשון שלי היה אחרי הליכה ארוכה בשלג בעמק שוויצרי עם קבוצה של נערי השומר הצעיר מקן ציריך.
חברת כרמית מחממת לך את החורף וחולקת מתכון למרק כתום
הפונדו הראשון שלי היה אחרי הליכה ארוכה בשלג בעמק שוויצרי עם קבוצה של נערי השומר הצעיר מקן ציריך.
גל בוכניק - הזוכה הכרמיאלי ב"משחקי השף קונדיטור"
הפונדו הראשון שלי היה אחרי הליכה ארוכה בשלג בעמק שוויצרי עם קבוצה של נערי השומר הצעיר מקן ציריך.
לקראת חג החנוכה- המותג מאסטר שף מנדב מתכון לצ'ורוס נהדר
הפונדו הראשון שלי היה אחרי הליכה ארוכה בשלג בעמק שוויצרי עם קבוצה של נערי השומר הצעיר מקן ציריך.