כולנו שמענו את המושג הזה בחיינו, אבל רק חלקנו מבינות באמת מה זה אומר ומה ההשפעה של זה על חיינו ועל הגוף שלנו. אנחנו מבינות זה קשור איכשהוא למחזור אבל לא מבינות איך, מבינות שזה קשור לפוריות שלנו אבל לא מבינות את תפקידו.
בקיצור, בואו נלמד באמת - מה הוא הביוץ?
מה זה ביוץ?
ביוץ הוא תהליך שבו יוצאת אחת הביציות שלנו מהשחלה ועוברת אל החצוצרה. שם היא מתכוננת לפגישה עם תא זרע שמגיע מצוואר הרחם לחצוצרה לאחר ביצוע יחסי מין. במקרה של כניסה להריון, הביצית מופרית על ידי הזרע בחצוצרה וממשיכה לנדוד במשך כמה ימים עד שהיא מגיעה לרחם, ושם נקלטת ומתחיל תהליך ההריון. במידה ויחסי המין היו מוגנים, תאי הזרע לא מצליחים להגיע לחצוצרות, והביצית למעשה לא פוגשת באף אחד מהם ולכן לא מופרית, אלא פשוט "מתה". כשבועיים לאחר מכן יתחיל המחזור החודשי כפי שאנחנו מכירות אותו. חשוב לזכור שכמות הביציות בגוף שלנו היא מוגבלת. כל אחד מקבלת מספר מסוים של ביציות (שאין באמת דרך לדעת כמה בדיוק יש), וכל חודש שבו הביציות לא מופרות, מספרן הולך וקטן. משם גם נוצר גיל הבלות - כאשר נגמרות הביציות לחלוטין, אי אפשר להיכנס יותר להריון ובהתאם לכך, לא נקבל יותר מחזור. ביוץ הוא למעשה התהליך של הגוף שלנו להפוך אותנו לפוריות ומוכנות לקליטה להריון.
האם הביוץ כואב?
נשים רבות טוענות שהן מרגישות את תקופת הביוץ על הגוף שלהן, עם תסמינים כגון תחושת נפיחות, כאבי בטן (הרוב מרגישות רק בצד אחד של הבטן), רגישות בשדיים ועוד תסמינים שדומים ברובם לתסמיני מחזור. בחלק מהמקרים גם נחווה דימום קטן ולא מזיק שיכול להתרחש בזמן שהביצית יוצאת מהשחלה. לאחר שהביוץ נגמר, הגוף מתחיל בהפרשת הורמון בשם פרוגסטרון, המגיע מאותו המקום שבו בקעה הביצית לראשונה ותפקידו הוא להכין את רירית הרחם לכניסה להריון. התהליך הזה עלול גם הוא לגרום לכמה תופעות לוואי הורמונליות המזכירות מחזור, כגון נפיחות בבטן וחולשה בגוף.
בגלל שנשים לא תמיד יודעות לזהות שמה שהן חוות זה ביוץ ומבינות שלא מדובר במחזור, הדבר עלול לגרום למעט בהלה ומחשבה מוטעית לגבי הימצאותה של בעיה הורמונלית. כאשר אנו מבינות מתי המחזור והביוץ שלנו קורים, אפשר להימנע מריצות לרופא הנשים שלנו ולהבין שאנו חוות תהליך ביולוגי וטבעי לחלוטין.
דרך נוספת שבה אנו עלולות להרגיש את הביוץ קורה, הוא כמות ההפרשות הנרתיקיות. לאחר סיום מחזור הווסת, זקיקי השחלה מתפתחים ואיתם גם עולה רמת הורמון בשם אסטרוגן. הורמון זה אחראי על עיבוי רירית הרחם על מנת להכין אותו לקליטת הריון ומקביל מתגברות ההפרשות נרתיקיות שנראות בעיקר שקופות ומימיות. לעומת זאת, לאחר סיום הביוץ ההפרשות הנרתיקיות מושפעות מהפרוגסטרון ומקבלות מראה סמיך ועכור יותר. שימו לב שכאשר ההפרשות נראות לכן חשודות, בצבע, במרקם או בריח שאתן לא מכירות, מומלץ לגשת לבדיקה.
מה אני צריכה לעשות כדי להקל על הביוץ?
לרוב, אין יותר מדי מה לעשות כדי להקל על הביוץ עצמו. יש לזכור שהתהליך של הביוץ הוא רצוי ומבורך ומצביע על תפקוד תקין של מערכת הפוריות שלנו. אם בכל זאת את מתקשה להעביר את ימי הביוץ יש כמה דברים שאפשר לעשות כדי להקל, אפילו במעט על התסמינים:
- לשמור על תזונה נכונה - תקופת המחזור והביוץ הן תקופות שהגוף קצת יותר רגיש בהן ומצריך שימוש בקצת יותר אנרגיה זמינה. שמירה על תזונה נכונה יכולה לתת לגוף את כל הויטמינים שהוא צריך על מנת לתפקד בצורה הטובה ביותר, להעניק אנרגיה ולהקל על הגוף.
- משככי כאבים ותרופות סבתא - במקרה והכאבים נהיים קצת קשים, תמיד אפשר לקחת משככי כאבים קלים כמו אקמול, או לחילופין, אפשר להשתמש בכל מיני תרופות סבתא שמקלות על תסמינים כמו אכילת מרק או הנחת כרית חמה על הבטן.
- פנייה לרופא - כאשר ניסינו פתרונות שונים שלא תרמו להרגשה של הכאבים בגוף בזמן תקופת הביוץ, אפשר לפנות לרופא המטפל שיכול להציע טיפול הורמונלי, כמו שימוש בגלולות שביכולתן להפסיק את הביוץ, וכן את הכאבים שנלווים אליו, אבל כמו שאפשר לתאר, זו אופציה פחות מומלצת ומוצעת כמוצא אחרון.