כדי להגן על הנכס שלכם ועל תכולתו, אתם צריכים לבחור ביטוח מתאים. יש לא מעט דברים שאתם צריכים לקחת בחשבון בהרכבת הפוליסה, כולל הצרכים שלכם, הכיסויים המוצעים, הרחבות נוספות וכו', אך אנחנו כאן כדי להסביר לכם על נושא פחות מדובר: השתתפות עצמית.
בחירת סכומי ההשתתפות העצמית במסגרת ביטוח דירה היא בעלת משמעות רבה: מצד אחד, אם תגדילו את הסכומים תוכלו לשלם פרמיה חודשית יותר נמוכה, מצד שני יכול להיות שתצטרכו לשלם אותם.
מהי השתתפות עצמית?
השתתפות עצמית היא הסכום שאתת מסכימים לשלם מכיסכם, עוד לפני שהכיסוי הביטוחי שלכם נכנס לתוקף. חברות הביטוח מאפשרות לכם להגדיר סכומי השתתפות עצמית שנוגעים לשלל סעיפי הפוליסה, מכיוון שמבחינתם זה אומר שיש פחות סיכון. עליכם להחליט על סכומים בצורה שקולה ומאוזנת: להשיג ביטוח בתשלום חודשי נוח, מבלי להכביד על עצמכם יותר מדי אם תרחיש כזה או אחר יתממש.
אז מה עושים?
אין תשובה חד-משמעית לשאלה זו, מכיוון שהיא תלויה במספר גורמים ספציפיים למצה שלכם. הנה כמה דברים שכדאי לשקול:
תקציב
הגורם הראשון שיש לקחת בחשבון הוא התקציב שלכם. עלות הפרמיה נקבעת לא רק על פי ההשתתפות העצמית, אבל זהו בהחלט גורם מכריע. בשקלול כל הגורמים, עליכם להרכיב ביטוח בעלות שתוכלו לעמוד בה ללא קשיים.
סובלנות לסיכון
אם אתם מרגישים בנוח לקחת על עצמכם יותר סיכונים, ייתכן שתעדיפו להגדיר השתתפות עצמית גבוהה יותר ולחסוך כסף. מנגד, אם אתם חוששים להסתכן, השתתפות עצמית נמוכה יותר עשויה להיות אפשרות עדיפה.
מיקום
המקום בו אתם גרים עשוי גם הוא להשפיע על הגדרת ההשתתפות העצמית בביטוח שלכם. אזורים מסוימים מועדים יותר לרעידות אדמה, פריצות ואירועים ביטוחיים נוספים, וייתכן שכדאי לכם לשלם פחות השתתפות עצמית כדי לוודא שתוכלו לכסות את עלות התיקונים אם הבית שלכם או הציוד שבתוכו ניזוקים.
ערך הבית
אם יש לך נכס בעל ערך גבוה, יכול להיות שתעדיפו השתתפות עצמית נמוכה יחסית, על מנת להבטיח שתוכלו לכסות את עלות התיקונים או הרכישות של דברים חדשים. זה אומר תשלום חודשי יותר גבוה, אך גם יותר הגנה אם וכאשר תגישו תביעה גדולה.
מה עוד לקחת בחשבון?
אתם לא יכולים לקבוע כל סכום שאתם רוצים, אלא בין סכומי המינימום והמקסימום שחברות הביטוח קובעות לכל תרחיש וסעיף. כל חברה, בהתאם למדיניות שלה, מציעה סכומים אחרים. חשוב לבצע סקר שוק מקיף, על מנת לוודא שאתם נהנים מביטוח בתנאים הטובים ביותר.
לאחר שרוכשים פוליסה של ביטוח דירה או בית, חשוב לבדוק אותה באופן קבוע כדי לוודא שהיא עדיין עונה על הצרכים שלכם. אם המצב הכלכלי שלכם משתנה או שאתם מבצעים שדרוגים משמעותיים בנכס, ייתכן שתצטרכו להתאים את גבולות ההשתתפות העצמית או הכיסויים שלכם.