כותרת
> C;
1/1
אורח חיים

מהו גורם הפגיעה המשמעותי ביותר לציפורים בעולם?

כרמיאלי אורח חייםפורסם: 17.06.19 , 08:36ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

מאז ומעולם ציפורים עפות בשמיים מעלינו אך בעבר לא היה איום גדול כל כך כמו שקיים איום משמעותי על הציפורים שמגיע מהשפעתו הנרחבת של האדם בעולם.

עד לפני 200 שנים, הרגע שבו המהפכה התעשייתית היתה בעיצומה, רוב בני האדם היו צדים ציפורים למאכל או לספורט. מאז המהפכה התעשייתית החלו לצמוח מבנים בני מספר קומות אך לא הצליחו להפריע לציפורים וחוץ מזיהום אוויר שהגיע מארובות העשן הסמיכות לא הייתה השפעה מרובה על נדידת ציפורים. ההשפעה המשמעותית ביותר החלה במאה ה-20 עם בניית בניינים רבי קומות.

השפעת הבנייה המודרנית על תעופת הציפורים

החל משנות ה-30 של המאה ה-20 בנייני רבי הקומות שנבנו בעיר מרכזי הערים כמו ניו יורק ושיקגו החלו להשפיע על התעופה של הציפורים. בניין של 30 -50 קומות הייתה לו השפעה ניכרת לעומת בניין של 4 קומות. במהלך התעופה שלהם באוויר, ציפורים נוטות להשתמש בזרמי אוויר חם וכאשר הם עולות על הזרם הם יכולים להיפגע מבניינים גבוהים אלו. כמו בשנות ה-30 של המאה הקודמת גם כיום, בניית רבי הקומות במרכזי הערים, בניינים שמגיעים לגובה חצי ק"מ ואף לגובה של ק"מ משפיעים על תעופת הציפורים. ההשפעה על הציפורים אכן ניכרת, מחקר שנערך בארה"ב הראה כי כמיליארד ציפורים מתות מפגיעה במבנים בארצות הברית לבדה. מדובר על מספרים עצומים שייתכן שהיו יכולים להימנע אם היו עושים מספר צעדי מניעה.

הרג ציפורים על ידי בעלי חיים

ציפורים עפות גם בשטחים טבעיים וגם באזורים עירונים. ציפורים רבות נטרפות או ניצודות על ידי דורסי יום ודורסי לילה וציפורים אחרות נטרפות על ידי בעלי חיים גדולים כדוגמאת נמרים, אריות ודובים. ממצא מדאיג אף יותר מראה את הקשר בין חיות המחמד של בני האדם לציפורים. מחקר שנערך בארצות הברית בשנת 2013 הראה ממצאים מדאיגים שחתולי בית הורגות בכל שנה יותר מ-3 מיליארד ציפורים ברחבי ארצות הברית. ההשפעה הטבעית על מאזן אוכלוסיית הציפורים בעולם מובנת אבל היא מובנת פחות כאשר מדובר על ריבוי אוכלוסיית החתולים אשר גדלה משמעותית בשל השפעת האדם.

מטוסים מהווים מכשול מרכזי לנדידת ציפורים

גורם נוסף שמשפיע על אוכלוסיית הציפורים הוא ריבוי המטוסים בשמיים. מאז שהתחלנו לטוס בשמיים בצורה מסחרית בשנות ה-70, ריבוי המטוסים גרמה לפגיעה בציפורים. ברור שלעיתים פגיעה בציפורים גורמת לפגיעה הפוכה אשר יכולה לגרור לתאונת מטוס שאף אחד לא רוצה שתתרחש אך מצד שני קשה להאשים את הציפורים הנודדות שלא מצפות לפגוש מטוס גדול הנע במהירות גדולה בשמיים. מחקר הראה כי 13 אלף ציפורים נפגעות ממטוסים בארצות הברית לבדה. רוב המקרים של פגיעה במטוסים אינם גורמים לפגיעה קריטית במטוס ובשל כך מובילים לתאונה ולאובדן חיים. אל לרוב הפגיעה היא רבה ומשמעותית יותר לאוכלוסיית הציפורים מאשר השפעה על גוף המטוס ופגיעה בחיי אדם.

פגיעות טחנות רוח בציפורים נודדות

טחנות רוח מתפשטות בעולם בשל החיפוש אחר מקורות אנרגיה זולות וחסכוניות בעולם. הרוח היא משאב טבעי אשר קיים בכל מקום בעולם ולכן לא מפליא הדבר שישנם מקומות שהרוחות בהן חזקות יותר ממקומות אחרים. בישראל מדובר על משטחים פתוחים כמו רמת הגולן ומדבר הנגב. בעולם ישנם שדות רחבים של טחנות רוח אשר ממוקמים בקנדה, ספרד, הודו וגם גרמניה. בכל מקום שיש בהם טחנות רוח כך עולה הסיכוי לפגיעה בציפורים בזמן שהם עפות, במיוחד אם מדובר על אזור נדידה של ציפורים. מחקרה הראה שפגיעתם של ציפורים מטחנות רוח הוא משמעותית ומוביל למותם של 5.5 מיליון ציפורים בשנה. בישראל הייתה פגיעה בציפורים מוגנות ביניהם נשרים שנפגעו מהכנפיים של הטחנות רוח המסתובבות.

תמונה מתוך pixabay.com

תמונה מתוך pixabay.com