והיא אכן בחרה בדרך משלה, מאד לא שגרתית לנשים, בטח לא אז בתחילת שנות ה70. גם היום, כשעברה את גיל הפנסיה והיא אמורה לשבת רגל-על-רגל ולהביט בהנאה על מה שהשיגה בחייה, היא בוחרת להמשיך בעשייה במרץ והאמת, שזה באמת צפוי ששולה תבחר שלא לצאת לפנסיה ולהמשיך לעבוד, ככה זה כשיש אמונה וביטחון עצמי.
ילדות ללא אפליה
שולה נחמד (לימים כהן) נולדה בחיפה רגע לפני שקמה מדינת ישראל ולמרות שאביה היה פעיל מחתרות הבקיא במהלכים ציוניים, הכרזת מדינת היהודים תפסה אותו ואת משפחתו לא מוכנים לחלוטין.
משפחת נחמד הגיעה לישראל לביקור קצר מלבנון, הם השאירו את הבית והרכוש וכשנסגרו הגבולות עם קום המדינה, מצאה את עצמה עם 2 מזוודות ו-3 ילדים קטנים.
ההורים של שולה קנו בדמי מפתח צריף בשכונה היוקרתית אחוזה, צריף קטנטן, ללא חשמל אך מוקף בשטחים ירוקים עצומים בהם עצים, פרחים ופטריות. כך זכתה שולה לחיות בעיר גדולה ובאווירה כפרית קסומה.
שכונת אחוזה בחיפה הוקמה ע"י עולים רומנים אך התפתחה ואוכלסה בעיקר בידי עולי גרמניה של העלייה החמישית. תושבי השכונה היו אנשים משכילים ומבוססים כלכלית ומשפחת נחמד היו מראה חריג בנוף השכונתי.
למרות זאת, ילדי משפחת נחמד מעולם לא הרגישו את האפליה העדתית שהתנהלה בראשית ימיה של המדינה. שולה אמנם ידעה על קיומה אך מעולם לא חוותה אותה על בשרה.
מתוך ערך חינוכי שלא נלמד בשום מקום, באופן טבעי וללא מחשבה מתוכננת, הוריה האמינו באופן מוחלט וללא ספקות שילדיהם שווי ערך לילדי העשירים הסובבים אותם. הם כ"כ האמינו בזה, שלא הרגישו צורך להתעסק עם המצב, פשוט חיו את החיים כשהם מחנכים למצוינות ובלי לוותר על האמונה הבסיסית של כל הורה המאמין שילדיו הם הכי מוצלחים. כך מעולם לא שקעו במרמור והתוצאות בלטו לעין. ילדי משפחת נחמד אמנם למדו בביה"ס העממי ולא בריאלי כמו הרוב המוחלט של ילדי השכונה, אבל שולה תמיד כיכבה במגרש המשחקים השכונתי והיא תמיד מונתה לראש שבט הצופים שבשכונה ולכל דבר הדורש מנהיגות.
ההשכלה כדרך חיים חינוכית
שולה, בעלת כפל תואר ראשון בסוציולוגיה, מדעי המדינה ומשפטים ובעלת תואר שני במנהל ציבורי, ספגה את האמביציה להשכלה מהוריה למרות שהגיעו מרקע פשוט בהשוואה לשכונה בה גדלה.
אביה היה אדם חברותי מאוד עם חוש הומור בלתי רגיל, איש חסד פעיל בציבור ובעל רקע מוזיקלי. ממנו קיבלה את הכריזמה הייחודית לה, הביטחון ואת המעורבות הקהילתית. את הנחישות והאידיאל ההשכלתי ספגה שולה מהאימא שהייתה ליברלית ומשכילה בתפיסותיה למרות שבפועל לא ידעה קרוא וכתוב. עובדה זו לא מנעה ממנה לעבוד עם ניירת ולכהן כראש ועד העובדים במפעל בו עבדה. מתוך גאונות אמנותית וראש גדול החליפה את האותיות והמילים בשפת סימנים וציורים מאולתרים כשנדרשה לכתוב מסמך כלשהו.
למרות שלא הרגישה את הפער החברתי, הפער הכלכלי היה מורגש אבל החינוך העצמתי של ההורים ביכולות שבה והידיעה הברורה שההורים שלה תמיד יהיו שם גם אם הם עובדים שעות רבות, הם אלה שהפריחו את הפער הכלכלי וקעקעו בשולה את הביטחון העצמי שלה.
ילד זקוק לתמיכה גבית ואהבה של הורים.
חיי הנישואין
בגיל 16 הכירה את בעלה לעתיד אבי כהן המבוגר ממנה ב-5 שנים. פער הגילאים מעולם לא ערער את הביטחון שלה, היא ידעה לומר את דעתה בכל נושא ואבי ידע להכיל את האנרגיות הבלתי נלאות של שולה. מערכת היחסים ביניהם לא הושתתה על פמיניזם מתריס אלא על שוויון מוחלט שבו שולה אומרת בפה מלא: "בני האדם הם שווים! לא משנה אם אתה ילד, אישה, גבר, שחור, לבן, ערבי או יהודי, שוויון צריך להיות בין בני אדם!"
כשהתחתנה עם אבי בגיל 18, הוריה קיבלו את הבשורה בצער ולא השלימו עם הרעיון שהפסיקה את לימודיה. אביה האמין שיש בה את הכישורים וחוש הצדק ללמוד משפטים, הוא השריש בה את החלום להיות עורכת דין וחשש שתאלץ לוותר על החלום.
שולה ואבי השכירו דירה בקריית אתא ושולה החלה לעבוד כמזכירה במשרד עו"ד. אבי עבד כפועל בכיר בתחום המתכת ולאחר 4 שנים התקבל לעבודה ברפאל.
בשנת 73 מדינת ישראל הציעה הטבות לזוגות צעירים המיישבים את הגליל וקבוצה גדולה של עובדי רפאל הכוללת את אבי ושולה החליטה לעשות צעד ציוני וליישב את הגליל בעיר כרמיאל. שולה עברה לגור בעיר בעלת 2 רחובות והחלה בחיפוש אחר עבודה.
כשקבוצת החברים העלתה חששות במציאת מקומות תעסוקה, אבי אמר בביטחון מלא "אשתי תמצא עבודה וחברה גם במדבר". הביטחון של אבי באשתו המשיך ברצף את מסלול הביטחון שסללו הוריה של שולה.
תחילת הקריירה כאשת ציבור
המעבר לכרמיאל היה אמנם מהפך עצום אבל הנוף הכרמיאלי הזכיר לשולה את השטחים שמסביב לבית הוריה שבכרמל, ולמרות פער הקדמה בין כרמיאל לחיפה, שולה התאהבה בעיר הגלילית.
על מנת למצוא עבודה, שולה כיתתה רגליים, דפקה על דלת ראש המועצה (לימים עיריית כרמיאל) דאז, ברוך ונגר והציעה את עצמה לעבודה משרדית. המשרה המדוברת כבר אוישה אבל התעוזה והחביבות ששולה מפזרת עד היום, הרשימה את ברוך ולאחר חודשים ספורים שעבדה כקלדנית בעיתון הכרמיאלי הראשון "דע - מה", ביקש ממנה שתבוא לנהל את קמפיין הבחירות שלו. שולה לא התבלבלה ואמרה לו "ברוך אתה טועה, אני לא יודעת מה זה מפלגה, אני לא יודעת מה זה בחירות ואין לי ניסיון בזה". ברוך ענה לה בהחלטיות "גם אני לא יודע! אנחנו נלמד ביחד!".
כך הכירה שולה את מפלגת העבודה ומיד הרגישה חיבור פנימי לתפיסה הסוציאליסטית.
בין שולה וברוך נוצרו קשרי ידידות עמוקים ולאחר הניצחון הידוע בבחירות למועצה הסתיים חוזה העבודה הזמני של שולה. היא לא הספיקה להתרווח בסיפוק ממערכת הבחירות ומיד נתבקשה להתייצב אצל יו"ר ההסתדרות בכרמיאל דאז, עזרא פיק ז"ל, על מנת לנהל את קמפיין הבחירות שלו לראשות ההסתדרות.
הסתדרות העובדים
עזרא ניצח בבחירות ומונה ליו"ר ההסתדרות בכרמיאל. הוא הציע לשולה את משרת ניהול מחלקת ההלוואות של ההסתדרות אותה ניהלה למשך כשנתיים. במשרה זו, הייתה מעורבת במתן אישור הלוואות לזוגות צעירים עבור קניית דירה ורבים מתושבי כרמיאל מוקירים לה תודה עד היום.
לאחר שהתפנתה משרת ראש לשכת מזכיר מועצת הפועלים, עזרא עודד את שולה לקחת את התפקיד והאמין שהיא האדם המתאים לתפקיד זה.
6 שנים עבדה כראש לשכת מזכיר מועצת הפועלים תפקיד זה ביסס את מעמדה כאשת ציבור בעלת אוזן קשבת לאנשים הפשוטים.
לאחר תקופה זו, עברה לתפקיד רכזת אגף התרבות. כאן נדרשה לקדם ולפתח את חיי התרבות בכרמיאל. באותם ימים, פעילויות התרבות של העיר נוהלו תחת חסות ההסתדרות ומשאבי מחלקת התרבות סבסדו גם ימי פעילות ובתי הבראה לעובדי המפעלים בכרמיאל, בדומה להטבות ולתנאים הסוציאליים שמקבלים היום עובדי מדינה.
שולה הקימה את להקת המחול הראשונה שבעקבותיה יצא לדרך פסטיבל המחולות המוכר של היום, ובעקבות הקשרים הטובים שלה עם ברוך ונגר, שולה קיבלה את מבנה ביה"ס אשכול, שם התקיימו פעילויות תרבות שונות.
במהלך עבודתה באגף התרבות, באמצע גיל ה-30, סיימה שולה את התואר הראשון בסוציולוגיה ומדעי המדינה.
לאחר 4 שנים באגף התרבות, תמך עזרא בהחלטה לקדם את שולה לתפקיד ניהולי במזכירות האיגוד המקצועי. בתחילה שולה הסתייגה מהתפקיד, היא רצתה לעסוק בתרבות ובנפש ולא התלהבה מהרעיון לבדוק תלושי שכר. עזרא לא ויתר, הוא האמין שהתפקיד מתאים לה ושם תוכל להתפתח ולממש את יכולותיה.
מטרתו של האיגוד המקצועי הוא לקדם את תנאי ההעסקה של חברי האיגוד והוא פועל מול 3 גורמים עיקריים. המעסיקים, מוסדות השלטון והחברים בהסתדרות. מאחר וכל תושבי כרמיאל בזמנים הללו היו חברי ההסתדרות, שולה מצאה עצמה עוסקת בפעילות נרחבת עבור כלל תושבי העיר, ובהגנה על תנאי העבודה והזכויות הסוציאליות של העובדים בכרמיאל מול מעסיקיהם.
פעילות זו היא מעין נציגות משפטית של הפועלים ועל מנת שתדע להתנהל מול שלושת הגורמים הנ"ל היא נסעה להשתלמויות הקשורות לדיני עבודה וחוקים.
ניהול האיגוד המקצועי עורר את חלום לימודי המשפטים שהשריש בה אביה והחל לקרום עור וגידים מבלי שהתכוונה לכך.
15 שנה עבדה שולה תחת עזרא פיק ז"ל. האמון והביטחון שהרעיף עליה ביחד עם חלון ההזדמנויות שפתח עבורה, הם אותם אבני הדרך שנתנו לה משפחתה, בעזרתם אספה כוח במהלך הקריירה בהסתדרות וסיימה את לימודי התואר השני במנהל ציבורי כשהיא חוצה את גיל ה-40.
יו"ר ההסתדרות מרחב כרמיאל
לקראת פרישתו, עזרא פיק הזמין את שולה למשרדו וביקש ממנה שתתמודד ליו"ר ההסתדרות. שולה לא מיהרה להסכים. היה לה טוב בעולם העשייה והיו לה ספקות בנוגע לכניסתה לעולם הפוליטי. עזרא טען שרק היא מעורה בכל התחומים של ההסתדרות וחברי האיגוד לא יקבלו מתמודד אחר.
מי ששכנע את שולה סופית הם שלושת בניה ובעלה. לאחר שהתייעצה עימם בנוגע להתמודדות בבחירות יו"ר ההסתדרות, הם העמידו בפניה את האמת הפשוטה. מראשית ימיה של ההסתדרות (ועד היום) לא נבחרה אישה לתפקיד יו"ר ההסתדרות, ואם היא הגיעה עד כאן יש לה אחריות שמחייבת אותה לקחת את התפקיד. כי אם היא לא תיקח, אחרי כל התפקידים הבכירים שבהם כיהנה, איזו אישה תיקח אי פעם את התפקיד??
שולה התיישבה לעשות חשבון נפש עם עצמה. כאדם שומר מסורת, היא האמינה שהחיים כיוונו אותה למקום הזה מסיבה מסוימת, שהרי בתוך תוכה, היא יודעת שלא כיוונה להגיע כ"כ רחוק. היא רק רצתה לעזור לאנשים מתוך רצון טוב ואם הגיעה לכאן "במקרה", כנראה שלא סיימה את השליחות שהיא מיועדת לעשות כאן ואין לה רשות לסרב לשליחות הזו.
לאחר שהגיעה למסקנה המתבקשת שהיא תתמודד בבחירות, היא עשתה תיאום ציפיות עם עצמה והחליטה שהפוליטיקה לא תשנה אותה ואת עמדותיה, והיא שילמה מחיר בדמות מאבקים לא קלים וחוסר אהדה עקב עמידתה על עקרונותיה וערכיה.
כשהיא חמושה במוטיבציה וחדורה בעקרונות נבחרה ליו"ר ההסתדרות במרחב כרמיאל והיא האישה הראשונה והיחידה בישראל שנבחרה לתפקיד זה.
סגנית ראש עיריית כרמיאל
לאחר שנבחרה במשך 3 קדנציות ליו"ר ההסתדרות, הגיעה שולה לגיל הפנסיה. במהלך עבודתה כיו"ר חזרה לספסל הלימודים וסיימה תואר ראשון במשפטים. עכשיו, כשיצאה לגמלאות, תכננה שולה לצאת לסטאז' במשרד עו"ד, לקבל את רישיון העו"ד שייחלה לו כל חייה, לפתוח משרד משלה ולספק ייעוץ משפטי חינמי לאנשים הנמצאים במצוקה.
שניה לפני שיצאה להגשים את חלום חייה, פנה אליה ראש העיר, עדי אלדר וביקש שתתמודד עמו לראשות העיר כסגניתו. עדי האמין ששולה יכולה לתרום רבות לניהול העיר ומתוך הוקרה לאיש על עשייתו למען כרמיאל ותושביה, היא בחרה להקפיא שוב את החלום וחזרה לחיים הפוליטיים.
עדי נבחר לראש העיר ובשתי הקדנציות האחרונות שולה מכהנת כסגנית ראש עיריית כרמיאל.
שולה התמנתה ליו"ר הנהלת המתנ"סים ומנהלת את תיקי התעשייה, החינוך הבלתי פורמלי - נוער, המלחמה בסמים, בטיחות בדרכים, מרכז צעירים ומרכז הון אנושי.
התעשייה
כששולה נכנסה לתפקיד סגנית ראש העיר, היה זה טבעי שתיק התעשייה יעבור לטיפולה. במהלך עבודתה בהסתדרות יצרה קשרים עם התעשיינים - בעלי המפעלים בכרמיאל ומגבלות התעסוקה היו ידועות לה. אמנם היא הכירה את התעשיינים כשייצגה את הפועלים מולם אך שולה ידעה לעשות זאת בחכמה, כשלנגד עיניה עומדים זכויות העובדים אך גם שימור מקום עבודתם. דרישותיה מהתעשיינים היו הגיוניות וכאשר עמדה מולם כמנהלת תיק התעשייה, ידעו בעלי המפעלים שהיא תייצג אותם בעירייה בדיוק כמו שייצגה את הפועלים מולם.
המשימה הראשונה של שולה הייתה לחזק את הקשר בין המחלקה לתעשיינים ונערך סקר מקיף בין התעשיינים על מנת לשמוע את דעתם. היא הקימה את מנהלת התעשייה ביחד עם עדי אלדר, המתאספת פעם בחודשיים בפורום הכולל את ראש העיר עדי אלדר, סגנית ראש העיר שולה כהן, ראשי המנהלים בעירייה ושלוש תעשיינים משפיעים. בפורום זה דנים המשתתפים בהצעות ייעול, תלונות ובעדכון שוטף של פרויקטים פעילים, כל חודשיים נשלחים עובדי המחלקה לסיורים קבועים באזור התעשייה כחלק מתוכנית העבודה.
אגף התעשייה הקים מועדון תעשיינים שמתאסף כל רבעון במטרה לקיים שיתופי פעולה ועסקאות בין בעלי המפעלים. המועדון הניב עסקאות מצליחות וקשרי עזרה בין מפעלים בוגרים למפעלים צעירים.
בשנים האחרונות נרשמת עליה יציבה בתחום התעשייה בכרמיאל ומפעלים שהיו על סף סגירה, התייצבו ואף התרחבו. עקב פתיחת מפעלים חדשים, נותרו מעט מאד מגרשים באזור התעשייה ומתקיימת פעילות להכשרת אזור תעשייה חדש בכרמיאל.
המשימה העיקרית שאגף התעשייה עובד עליה חזק מאד היא פיתוח תחום ההייטק והקמת מפעלים חכמים.
וכאן מתמודדת העיר כרמיאל עם בעיה לא פשוטה. כרמיאל, כמו ערים נוספות בגליל, נהנית ממעמד של אזור עדיפות לאומית א' שמזכה את התעשיינים בעיר בהטבות כלכליות שונות. ב-92 נכנסה העיר יוקנעם לרשימת העדיפות הלאומית על מנת שתתאושש מהמשבר הקשה בו הייתה והיא נהפכה לעיר הדרומית ביותר בצפון בעלת אזור עדיפות לאומית. הגליל ואתו גם העיר כרמיאל נותרו ללא יתרון תעשייתי והמשקיעים מעדיפים לפתוח מפעלים באזור יוקנעם.
עיריית כרמיאל לוחצת בלי הפסקה על הממשלה להרחיב את תעשיית העיר והגליל בכלל, ובינתיים, מחלקת התעשייה תולה תקוות ברכבת שתקרב את כרמיאל למרכז הארץ.
אחד הפרויקטים החשובים בביותר שמוביל ראש העיר עם מנהלת התעשייה הוא מסוף המטענים. המסוף יוקם בקצה אזור התעשייה וירכז לתוכו את כל הייצוא הישראלי בצפון הארץ. התעשיינים בכרמיאל והמדינה בכלל, מחכים בקוצר רוח לפתיחת המסוף והוא יחסוך את עלויות הובלת תוצרת המפעלים ויקל על העומס בכבישים.
בנוסף, עיריית כרמיאל אישרה תכנית עתידית להקמת מרכז עירוני חדשני בסמוך לתחנת הרכבת הכוללת שלושה בניינים גבוהים למשרדי הייטק, מסעדות ובתי מסחר שונים.
יו"ר הנהלת המתנ"סים
כששולה קיבלה לידיה את תפקיד יו"ר המתנ"סים, המצב הכלכלי של הגוף הקהילתי הגדול ביותר בעיר, עמד על היקף גירעון גדול מאד. היא קיבלה את התפקיד במטרה לייצב את רשת המתנ"סים כארגון פעיל, להגדיל את הפעילויות ולצמצם חובות כדי שיוכל להמשיך לספק שירותי פנאי לתושבי העיר.
על מנת להציל את המערכת היה חייב לנקוט בצעדים קיצוניים וחלק מהצעדים כללו את צמצום העובדים וקיצוץ ההוצאות השוטפות.
לאחר בדיקה יסודית, הכינה שולה בשיתוף פעולה מלא עם עובדי המתנ"ס וההסתדרות, תכנית הבראה כואבת ו-4 השנים הראשונות היו קשות מאד.
שולה מבקשת לציין את ראש העירייה, עדי אלדר, שעזר רבות בתוכנית ההבראה ותמך מעל ומעבר בהצלת רשת המתנ"סים, ואת חברי הנהלת המתנ"ס ששיתפה פעולה בתהליך הלא פשוט ונתנה גיבוי מלא למערכת הניהול המחודשת.
ז'נט אסידו, המנכ"לית החדשה, תרמה רבות בניהול תקין של המערכת, עובדי המתנ"ס נשלחו להשתלמויות והמערכת עברה "סדר פסח" שכלל ביקורת שנתית מדוקדקת.
היום, לאחר 7 שנים ששולה מחזיקה בתפקיד, צומצם הגירעון ביותר מ-50% והיא מאמינה שהם בדרך הנכונה שרשת המתנ"סים היתה זקוקה לה.
החינוך הבלתי פורמלי
לפני כשנה נעשה ארגון מחודש באגף הנוער, איילת כהן נכנסה לתפקיד מנהלת אגף ויצרה אפיק חדש לפעילויות הנוער בעיר. כשהן חולקות קו מחשבה משותף, שולה ואיילת תכננו אגף נוער שמעצים את הילד ומעניק לו ערכים שכוללים מנהיגות, התנדבות קהילתית, יוזמות, מוסר עבודה, אמביציה לימודית והעשרה כללית.
אבני הדרך שליוו את שולה בחייה, השרישו בה את התפיסה שכל ילד צריך מישהו שיאמין בו, יעריך אותו וייתן לו אהבה, גב וביטחון. לפי התפיסה הזאת, האמינה שולה שתנועות נוער וכל מערכת חברתית איכותית, יכולה להעניק לנוער את הגב והביטחון למימוש עצמי. ולכן, אגף הנוער ביחד עם שולה משקיעים בפיתוח תנועות הנוער, תומכים בפעילות מועצת הנוער ומעודדים פעילות אקטיבית של הנוער מול העירייה.
דרך אירגוני הנוער בעיר, התרחבה פעילות התכנית שנת שירות בכרמיאל ושינשינים (מתנדבים צעירים בשנת שירות), נשלחו בהיקף רחב לתגבר את מסגרות הנוער בעיר בתחומים שונים.
בשיתוף פעולה עם האגף לשירותי קהילה וחברה (הרווחה) ועם אגף הנוער, מתקיימת אחת לחודש וחצי פעילות שולחן עגול על מנת ליצור פעילויות שונות עבור נוער בסיכון.
שולה גאה בפעילויות באגף זה הכוללות - מסיבות, אטרקציות אתגריות, סדנאות העשרה, פעילויות הנאה ומרכזי למידה וסיוע בתחום הלימודי - בעיקר בשל העובדה שהפעילויות מתקיימות בשיתוף פעולה עם הנוער בכרמיאל.
מרכז הון אנושי
מרכז זה הוקם ע"י הג'וינט בשיתוף משרד הכלכלה, המשרד לפיתוח הנגב והגליל ועיריית כרמיאל. שולה תומכת גדולה בגישה של המרכז, המספק קורסים שונים, העצמה אישית, העשרה לימודית ופועל למצוא מקומות עבודה מתאימים למובטלים תוך טיפול פרטני.
מרכז צעירים
בתמיכת המשרד לפיתוח הנגב והגליל, עדי אלדר הקים מרכז צעירים הפועל עבור צעירי העיר ומספק הכוונה מקצועית, פעילויות פנאי וחברה, עזרה אקטיבית לזוגות צעירים וקשרים חברתיים קהילתיים.
המלחמה בסמים והבטיחות בדרכים
שולה ממשיכה את הפעילות המבורכת של אגפים אלו המציעים הרצאות, הצגות, סדנאות מניעה ופעילויות בתחום לכל הגילאים.
האגפים עובדים בשיתוף פעולה עם האגף לשירותי קהילה וחברה ושולה קוראת להורים ולקהילה הבוגרת להשתתף בפעילויות על מנת לבנות עתיד טוב יותר לילדיהם.
בהחלט לא סוף דבר
שולה לא גנזה את החלום לקבל רישיון עריכת דין והיא מאמינה שיבוא יום והיא תממש אותו. היא מבקשת לצטט "כל הדרך צעדו איתי אנשים נפלאים ונאמנים שסייעו כתף מול כתף לביצוע העשייה, וכמובן תודה גדולה לראש עיריית כרמיאל, עדי אלדר, על הדרך הארוכה שהם עושים ביחד". תפקיד סגנית ראש העיר מחייב אותה לתת שירות ציבורי וכשמאחוריה עומדים הביטחון והאמונה של תושבי כרמיאל, הם אלה הנותנים לה כוח לתת להם שירות. כי שולה כהן באמת יכולה לעשות הכל.