כותרת
> C;
1/1
לימודים

הדור החדש של הלימודים הגבוהים

כרמיאלי לימודיםפורסם: 07.05.18 , 11:24ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:


מהפכת המידע באינטרנט הביאה להתפתחויות טכנולוגיות וחברתיות רבות.
עובדה זו ידועה לכל מי שחשוף לעולם ההייטק והרשתות החברתיות. לא מספיק אנשים מודעים לכך שהיא גם הולכת ומחוללת מהפכה בעולם הלימודים האקדמיים והלימודים המקצועיים.
כיום, מוסדות השכלה גבוהה ומוסדות לימודים מקצועיים מכובדים לא יכולים להרשות לעצמם להישאר מאחור מבלי שיציעו לתלמידים קורסים מקוונים.

לא מדובר במוסדות קיקיוניים אלא באוניברסיטאות כמו הרווארד ו-MIT שמציעות קורסים מקוונים המאפשרים לקבל קרדיטציה אקדמית ובמוסדות רבים גם כאן, בישראל.

"אנחנו עוסקים בלימוד מקוון כבר 30 שנה. כבר בשנת 1962 אמר הנשיא האמריקני קנדי שייקח את המרצים הטובים ביותר בארצות הברית, יכניס את הידע שלהם לתוך מחשב באופן שכל ילד יוכל ללמוד אותו.
הוא אמר את זה באותו מעמד שבו הצהיר שאדם יגיע אל הירח.
זה אמנם לא הצליח בלוח הזמנים שהציב קנדי, אבל זה לא אומר ששיטת הלימוד המקוון לא עובדת.
יש אחוז מסוים של סטודנטים שזה מתאים עבורם. גם אצלנו – אנחנו מקליטים את כל השיעורים והסטודנטים יכולים בכלל לא להגיע אל השיעור", הסביר קרו סגל ממכללת סלע המתמחה במחשבים.
 

לדבריו, ללימוד מקוון יש הרבה מאוד יתרונות כלכליים. "אנשים לא צריכים לנסוע, הם יכולים לעשות את זה בזמן הנוח להם.
אבל עדיין צריך את המרצה שייצור את הלימוד המקוון. המחשב לא יחליף את המרצה והוא ילמד דרך המחשב", הסביר. 
עוד הוסיף כי תפקידו של המרצה הוא להוביל את הסטודנט בתוך כמות הידע העצומה שמקיפה אותו היום באינטרנט, לעשות לו אנליזה, וללמד אותו כיצד להיות ביקורתי כלפי הידע.

"אנחנו מכירים מערכות מחשבים שלא עובדות ומכירים מערכות שאנחנו אוהבים.
אנחנו רוצים ללמד את הסטודנטים שלנו להקים מערכות שהמשתמשים שלהם יאהבו אותן.
כדי לעשות את זה, לא מספיק לקרוא את ידע שבאינטרנט. צריך לדעת לחבר את הדברים נכון ולשם כך צריך את ההדרכה של המרצה", אמר.

רונן נחמיאס, מנכ"ל מכללת אורין שפלטר ללימודים פיננסיים, מסכים עם קרו סגל, עמיתו.
לדבריו, מתוך 2,500 סטודנטים במכללת אורין שפלטר, קרוב ל-10% לומדים בלימודים מקוונים, עוברים את הבחינות בהצלחה ועושים את זה מדהים.
"90% מהתלמידים עדיין צריכים את הכיתה ומישהו שילווה אותם וגם בלימוד המקוון אנחנו רואים שמה שמצליח זה שמרצה מעביר את הלימוד ולא כל מיני מצגות. לכן, עדיין המרצה הוא חלק מאוד חשוב", העיר.

למה לא ללכת ללמוד לימודי פיננסים וכלכלה, או לימודי מחשבים באוניברסיטה?

"אנחנו  מכללה מקצועית שהמטרה העיקרית, ואולי היחידה שלה, היא להכניס אנשים למקצוע", מסביר נחמיאס ומוסיף כי היום, כדי להיות סוכן ביטוח או יועץ השקעות אתה חייב לעבור מבחני רישוי של המדינה – של משרד האוצר ושל רשות ניירות ערך.
"תואר בכלכלה הוא תואר חשוב, אבל הוא לא נותן לך מקצוע.
התפקיד שלנו הוא לקחת גם את מי שיש להם תואר בכלכלה ומנהל עסקים וגם את מי שאין להם תואר ולהכשיר אותם על מנת שיוכלו לעבוד בחברות הביטוח ובסוכנויות ובבתי ההשקעות".
לדבריו, כ-40% מן הסטודנטים במכללת אורין שפלטר הם בעלי תואר שרוצים לקבל מקצוע. "הם הבינו שתואר בכלכלה לבדו לא מספיק, ושהם צריכים אותנו", אמר.

מה אפשר לעשות עם רישיון ייעוץ השקעות וסוכן ביטוח?

"מי שמשיג את רישיון יועץ ההשקעות או מנהל תיקי השקעות יכול לעבוד בבתי השקעות או לנהל את הכספים של כל מדינת ישראל ושל כל לקוח בקצה.
מי שהולך לתחום הביטוח – זה תחום שנוגע בכל אחד ואחד מאתנו. בין אם מדובר בפנסיה, בגמל, בביטוח הבריאות או בביטוח הרכב. כולנו צריכים את זה בסופו של דבר", אמר.

לדברי קרו סגל, הייחוד של מכללת סלע הוא בסגל ההוראה המורכב מאנשים המגיעים מתעשיית המחשבים ולא מפרופסורים העוסקים במחקר תיאורטי.
"כאשר אתה לוקח סטודנטים צעירים ומלמד אותם את המקצוע בצורה טכנית על ידי מרצים שמגיעים מהתעשייה ולא על ידי פרופסורים, אתה יכול להביא אותם להיות ברמה הראשונה של ההייטק הישראלי.
לא ניתן לוותר על האוניברסיטה מפני שהיא עוסקת במחקר. זה תפקידם של הפרופסורים וגם סטודנטים שרוצים לעסוק במחקר של מדעי המחשב ושל עולם הכלכלה יפנו ללמוד באוניברסיטה.
אבל כאשר אתה לומד באוניברסיטה אתה יודע שלמעלה מ-60% מהדברים שאתה לומד בחיים לא תשתמש בהם", ציין.

סגל הוסיף כי סטודנטים חרדים המגיעים ללמוד מחשבים ובדיקות תוכנה מגלים שיש קשר בין דרכי הלימוד של התלמוד הבבלי לבין לימודי המחשבים.
"כשהם לומדים אצלנו הם פתאום מגלים שדרך החשיבה התלמודית ודרך החשיבה בעולם של בדיקות תוכנה יש ביניהן קשרים לא קטנים.
כאן נכנס המרצה – בדיוק כפי שבלימודי גמרא יש חשיבות לדרך שבה מוליכים אותך בדרכי הלימוד, גם כשאתה לומד מחשבים יש חשיבות להבין איך להשתמש נכון בטכניקה", אמר.

איך ייראה עולם המחשבים בעוד 15 שנים?

"הרבה יותר מעניין ומפותח מהיום. תהיינה הרבה יותר אפשרויות למי שיעבוד בתחום הזה להתפתח לכיוונים שאליהם המחשבים עדיין לא הגיעו היום", העריך סגל.