כותרת
> C;
1/1
עיתון מלך הגליל כרמיאל

טיסנים בשמי "בר-לב " - לזכרו של סרן ניר לקריף ז”ל

כרמיאלי עיתון מלך הגליל כרמיאלפורסם: 06.11.19 , 13:33ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

סרן ניר לקריף ז"ל נפל ביום ט"ו באב תש"ע (26.7.2010) בתאונת מסוק "יסעור" בהרי הקרפטים ברומניה , בה נהרגו שישה אנשי צוות ישראליים ומשקיף רומני.

מאז האסון לא מצא אביו ,יובל לקריף , מנוחה וחש צורך עז להנציח את בנו בדרך שניר כה אהב-הטסת טיסנים . מפגן הטיסנים הייחודי שיובל מארגן הפך למסורת ומושך אליו משתתפים רבים . השנה תופיע במפגן הזמרת מאיה בוסקילה בשיר שנכתב לזכרו של ניר .

בחול המועד סוכות, (18 באוקטובר) ייערך בפארק התעשייה בר - לב מפגן טיסנים יחיד מסוגו בארץ לזכרו של סרן ניר לקריף ז"ל , מכונאי מוטס בטייסת 118 ("דורסי הלילה") שנהרג במהלך טיסת אימונים ברומניה.

ב - 26.7.2010 יצאו מסוקי יסעור של הטייסת לרומניה, לביצוע טיסות אימונים משותפות עם חיל האוויר הרומני. בטיסה מעל הרי הקרפטים, בשל תנאי מזג אוויר קשים שנוצרו, התרסק מסוק היסעור שבו טס ניר, אל צלע ההר וכל אנשי הצוות נספו.

עם ניר נפלו עוד חמישה חיילים שנמצאו במסוק: אלוף משנה דניאל שיפנבאור, סגן-אלוף אבנר גולדמן, רב-סרן יהל קשת, רב-סרן ליאור שי, רב-סמל ראשון אורן כהן, והמשקיף הרומני קפטן סטפן קלאודיו דרגנה.

ניר היה בן 26 במותו והשאיר אחריו אישה הרה בחודש הרביעי להריונה . ניר לא זכה להגשים את חלומו להעביר את הידע הרב שלו בהטסת טיסנים לבת העתידה להיוולד לו . ירין ששמה הוא היפוך אותיות של ניר , נולדה לאב שלא הכירה ושחלומו להנחיל לבתו את הידע שרכש לא הוגשם.

הטסת טיסני רדיו היה התחביב העיקרי של ניר ובכל רגע של פנאי היה בונה, מטיס, מתכנן ומשקיע את כל מרצו בתחום זה.

אביו יובל משתף ומספר:

"" אהבתו של ניר לעולם הקסום החלה כבר בגיל שמונה, אז קניתי לו את הטיסן הראשון וביחד נסענו לרכסים. ניר התרגש מאוד, הוא החזיק בשלט של הטיסן ,הצליח להניע את המנוע ולהמריא את הטיסן אך בנחיתה, לצערי, המטוס התרסק לחתיכות . אמרתי לו שהכול יהיה בסדר ולמרות שמצבי הכספי לא היה כל כך טוב, המשכתי לקנות לו עוד טיסנים כי הוא היה כל כך מחובר אליהם .עם השנים הוא החל להתמחות ולהתמקצע וכשהגיע לטייסת בתל נוף כמכונאי מוטס, האנשים סביבו קראו לו 'מפקד טייסת הטיסנים'. הוא הכניס את החיידק הזה בכולם ובשבתות בתל נוף הוא היה יושב עם המהנדסים ביא"א (יחידת האחזקה האווירית) ומתכנן כיצד לייצר מה שנקרא היום כטמ "מ. לקראת התרגיל ברומניה הוא קנה לצוותים מסוקים קטנים ובמהלך התרגיל הוא הנחית אותם על ידיהם של האנשים סביבו ולימד אותם כיצד להטיס את הטיסנים".

הרצון העז של האב יובל להנציח ולשמר את מורשתו של ניר הוביל לעשייה נרחבת ששיאה מפגן הטסת טיסני רדיו שהפך למסורת וייערך זו השנה התשיעית ברציפות .מדובר באירוע טיסנים יחידי מסוגו בישראל בהשתתפות טובי המטיסים בעולם , המפגינים ביצועים מרהיבים של טיסנים ורחפנים מהמתקדמים ביותר בעולם.

את האירוע מכבדים בכל שנה אלפים רבים המגיעים למנחת שבאזור התעשייה בר־לב ליד כרמיאל ומתייצבים לאורך המסלול, כדי לצפות במפגן המרשים שכל כולו מחווה של אהבה להנצחתו של ניר. את האירוע יכבדו בנוכחותם מפקד חיל האוויר, האלוף עמיקם נורקין, מפקדי בסיסים רבים, ראש העיר כרמיאל, ראש העיר עכו, ראש העיר קרית שמונה, ראשי מועצות , משפחות שכולות וחברים רבים .השנה, מגיעה הזמרת מאיה בוסקילה להופיע במפגן שבו היא תשיר את השיר לזכרו של ניר שנכתב ע"י גל שריג.

אירוע הטיסנים הפך להיות מסורת, זו שנה תשיעית שיובל מארגן את האירוע שעליו הוא עובד כששה חודשים כל פעם.

ההשקעה הכספית רבה, ויובל נעזר בסיוע מחברים רבים שנרתמים כל שנה להצלחת המפגן טיסנים.

יובל האב משתף ומספר:

"כחצי שנה אחרי שניר נהרג, הייתי שבור והתחלתי לחפש תעסוקה. מישהו שהכרתי אמר לי: 'יש לי חבר טוב, קוראים לו זיו ביטון, הוא סמנכ"ל אסותא בחיפה, תיגש אליו והוא ימצא לך עבודה'. פגשתי אותו ונוצר בינינו חיבור מידיי כי הסתבר שהוא היה מטיס יחד עם ניר. בשיחתנו עלה רעיון להנציח את ניר , בדרך שהוא הכי אהב, הטסה של טיסני רדיו . סיפרתי לו שמגי אשתו של ניר רוצה לחגוג לניר יום הולדת בדרך שניר אהב ולהזמין כמה מטיסים, לא ידעתי למה אני נכנס. ידעתי שזה התחביב שלו וליוויתי אותו במהלך כל השנים, אבל לא ידעתי כמה מורכב להקים אירוע טיסנים".

"גם אני לא ידעתי לקראת מה אני הולך, אבל עוד לפני שהתחלנו הרגשנו שזה הולך להיות משהו גדול וטוב", מציין זיו ביטון, מטיס טיסנים וכיום סמנכ"ל בית-חולים "מדיקל סנטר". "הייתה בינינו חלוקת עבודה כשהחלק שלי הוא ארגון כל הקשור בהטסה באירוע, לאסוף טיסנאים ולהקים מופע. הפצנו הודעה בקרב הטיסנאים הטובים והרציניים והייתה היענות גדולה, כולם רצו להשתתף".

הקמה של אירוע בסדר גודל כזה היא אתגר לא פשוט: יש לקבל אישורים ממספר גדול של גורמים (רת"א, כב"א,מד"א,משטרה ,אבטחה ועוד) ולדאוג שהאירוע יהיה מיוחד ויעניין את הקהל.

מבחינה לוגיסטית אין בעיה של מטיסים, אך כולם חייבים להיות בעלי ניסיון רב המכירים היטב את הטיסנים שלהם ואת מגבלותיהם, משום שהטיסנים יכולים להגיע למהירויות של 300-600 קמ"ש",

כחלק מהאירוע מוקם חדר הנצחה בו ניתן לראות נקודות בחייו של ניר מהרגע שנולד ועד לתאונה בה נהרג ".

היינו בהתרגשות עצומה כשהגענו לשטח האירוע בקריית שמונה ולא האמנו כשראינו שהגיעו אלפים וזה היה רק האירוע הראשון", נזכר זיו.

"אני זוכר שעמדתי שם רועד ואמרתי 'זה יהפוך למסורת'", משחזר יובל. "אמרתי וזרקתי את הרעיון ליקום.

ואכן המפגן הפך למסורת המהווה את אירוע השיא של פעולות ההנצחה .

יובל מנהל גם פעילויות נוספות להנצחה , הוא עורך מפגני טיסנים נוספים בחיל-האוויר ומחוצה לו, מרצה בבית חיל-האוויר בהרצליה ומעביר את סיפורו של ניר הלאה. הוא משוחח מדי שנה עם מסיימי קורסי המכונאים המוטסים ובמסגרת תפקידו כרכז אחריות קהילתית בחברת "אלביט", הוא אחראי על שיתוף פעולה בין החברה לבין בית-הספר הטכני של חיל-האוויר, שם תורמים מהנדסים של "אלביט" מהידע והניסיון שלהם לתלמידים.

פרויקט חשוב נוסף אותו מוביל יובל הוא הקמה של פארק תעופתי לזכרו של ניר. "הפארק יאגד בתוכו את הטיסנאים במדינה. במסגרתו יוכלו בני נוער ונוער בסיכון ללמוד להטיס, לבנות טיסנים ויצברו ידע טכנולוגי

יובל מסכם ואומר "אני יודע להטיס, אבל אני ממש חובבן. תמיד אהבתי לראות את ניר מטיס, להסתכל ולהתלהב. אמרתי שזה העולם שלו ואני אתן לו תמיכה בכל מה שצריך".

עיתון "מלך הגליל", צביקה וישניה 050-3010878