כותרת
> C;
1/1
חוק ומשפט

לא לאלימות כנגד נשים!

כרמיאלי חוק ומשפטפורסם: 14.11.19 , 10:15ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

האלימות כנגד נשים היא נגע חברתי שיש לטפל בו טיפול יסודי מהשורש , כמעט בכל יום ישנם דיווחים על אלימות קשה כלפי נשים ; הן מוכות, נאנסות ,נרצחות , חשות השפלה, סבל, חרדה ולחץ. על כולנו, נשים וגברים כאחד, לעשות הכול על מנת להפסיק ולמגר את הנגע החברתי הזה.

לקראת יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים החל ב-25 בנובמבר אנו מבקשים לעורר מודעות לנושא, ולעודד נשים לפנות לעזרה.

האלימות מגלה פניה המכוערות במגוון דרכים: אלימות מילולית , פיזית, מינית, כלכלית ונפשית. גילוייה של האלימות אינם פוסחים על אף שכבה באוכלוסייה, ומסתבר שהסכנה הגדולה ביותר לנשים היא בתוך המשפחה. דווקא הבית, שאמור להיות המקום הבטוח, התומך והמחנך, הופך להיות סביבה מאיימת הגורמת עוול נורא גם לנשים המוכות וגם לילדים הגדלים באווירת פחד ומפנימים דפוסי התנהגות אלימים המסכנים את עתידם.

נשים נפגעות אלימות חוששות לחשוף ולגלות את דבר ההתעללות האיומה נגדן ולפעול בצורה נחושה לעצור אותה. הן חשות השפלה, סבל, חרדה לחץ ובידוד ולעיתים עוברות שנים רבות עד שהן אוזרות אומץ לחשוף את מצוקתן. בשנים האחרונות החלה להתפתח מודעות שהאחריות למאבק אינה רק תפקידן של הנשים , גם לגברים יש חלק נכבד וחשוב במאבק מתמשך זה.

אין הצדקה לחיות תחת אלימות והתעללות, אין הצדקה לחיות בתחושת האשמה ואין הצדקה לשמור בסוד את המועקה הנוראה , אפשר לצאת ממעגל האלימות .

בחרנו בשלוש נשים מיוחדות הפעילות כל השנה למען נשים להאיר את הנושא

גלית הופמן אבידור יו"ר נעמת מרחב כרמיאל

במסגרת שבוע להעלאת המודעות למניעת אלימות כלפי נשים כמדי שנה, נעמת כרמיאל חברה למחלקת שירותים חברתיים , עיר ללא אלימות בעיריית כרמיאל, פורום נשים כרמיאל משגב וויצו וביחד כל ארגון הביא את השולחן העגול פעילות מטעם ארגונו. השנה ב24.11 בשעה 10 בבוקר תעלה נעמת בכרמיאל במרכז הקהילתי את ההצגה "המחברת של סיון" בה ניחשף לעולמם של הילדים החיים בצל אלימות במשפחה, סיפורה של סיון ילדה שאמא והיא עברו באישון לילה למקלט לנשים מוכות ושם נחשפה סיון למגוון רחב כל כך של נשים שחוו אלימות מילולית כלכלית ופיזית. כמו כן נעמת כרמיאל בשיתוף אגף הלשכות המשפטיות של נעמת מעלה במפעל קליל בכרמיאל את ההצגה "גט" סיפורה של לאה אשה חרדית בעולם החרדי והשתקת התופעה והתמודדותה עם סירוב בעלה האלים להתגרש. בליווי הרצאתה של עו"ד אדית טיטונוביץ מנהלת הלשכות המשפטיות בנעמת. כ 70 עובדי קליל גברים ונשים יעצרו לשעה וחצי את עבודתם ויחשפו לנושא, וחשוב מכך ידעו למי לפנות ולהפנות נשים במצב של אלימות במשפחה ומה הם הסימנים האדומים לכך. נעמת יוצאת השנה בקמפיין ארצי" אלימות מתחילה כאן". במרחב הציבורי, במדיה, בצורת הדיבור. הופק קעקוע חד פעמי אותו נשים כולנו ב 18/11 ובמהלך שבוע המודעות בכרמיאל. נעמת בעזרת תרומות נדיבות מנשות וסניפי נעמת בעולם מתפעלת את בית גליקמן בתל אביב שחציו הוא מעון לנשים מוכות וילדיהם, בהן הן חיות ועוברות תהליכי שיקום העצמה אישית והתמודדות. וחציו הוא בית לגברים מכים בו הם עוברים סדנאות וקורסים להתמודדות עם בעיית האלימות והתמודדות עם כעסים, חלקם בצו בית משפט וחלקם מבחירתם החופשית. כל השנה אנו דואגות לדבר ולעלות את נושא ההטרדות המניות במקומות העבודה ומהוות הכתובת לפניית נשים עובדות ונשים בכלל. כולי תקווה שתופעת האלימות במשפחה תתפוגג לה ולא נשמע עוד על נשים שמוכות ונרצחות על ידי בני זוגן. כולי תקווה שכל מי שנתקל בסיטואציה שכזו יתערב וידווח ולא יתעלם. ברגע שנהיה יותר ערבים זה לזה ורגישים לסימנים אולי נוכל למנוע את הרצח הבא. הטלפון בנעמת הוא 049883945 פנו אלינו ונדע כיצד לעזור לכם. בברכה גלית הופמן אבידור יו"ר נעמת מרחב כרמיאל.

עו"ד אליסיה דריקר מן - אלימות כלפי נשים

ישראל נחשבת למדינה נאורה מבחינת היחס שלה לנשים - הייתה בישראל יושבת ראש אופוזיציה, יש שרות בממשלה, נשיאת בית המשפט העליון וכו' . אך עדיין יש בישראל אלימות בלתי נסבלת כלפי נשים ! בעבודה, ברחוב, בבית ! עדין שומעים על יותר מדי מקרי רצח במשפחה אם בגלל כבוד המשפחה ואם בגלל שבן הזוג לקח על עצמו את תפקיד האלוהים! אבקש בשלב זה לתת דגש על אלימות במשפחה.

כל שנה יותר מ- 10,000 נשים מתלוננות על אלימות במשפחה. כל שנה יש כ- 20,000 עבירות בין בני זוג. כל יום, מוגשות למשטרה כ- 55 תלונות על אלימות במשפחה (כולל גם אלימות כלפי ילדים). 1 לכל 3 נשים עוברת או עברה אלימות במשפחה.

איזה סוגי אלימות יש כלפי נשים?

אלימות מבן זוג לחיים ,הטרדה מינית כללית, הטרדה מינית בעבודה ,סחר בנשים.

סוגי אלימות במשפחה:

אלימות במשפחה בישראל, כמו גם בעולם, מורכבת מארבעה סוגים:

1. אלימות פיזית, כמו מכות. זאת נחשבת לאלימות החמורה ביותר, אך לעיתים אלימות נפשית עולה עלייה מבחינת הנזקים.

2. אלימות נפשית ומילולית, כמו השפלות וקריאה בכינויי גנאי.

3. אלימות כלכלית, כמו דרישה קיצונית לחסוך או השתלטות על נכס.

4. התעללות מינית, כגון כפייה או ניסיון לכפייה לקיום מגע מיני.

מהם הסימנים? מה אסור על פי חוק?

אלימות מילולית, ביקורת הרסנית- ניבולי פה, הקנטה, האשמה, צעקות, קללות, הערות או תנועות משפילות.

הפעלת לחץ- הפעלת לחץ עליך כדי שתקבלי החלטות תוך כדי "הרגשת אשמה" בדרך של הטרדה, איום במניעת מתן כסף, מניפולציה של הילדים.

ניצול לרעה של סמכות- לטעון שהוא תמיד צודק (מתעקש שכל הצהרותיו הן "האמת"), קובע מה עליך לעשות, מקבל את כל ההחלטות החשובות, משתמש ב"היגיון".

חוסר כבוד- מפריע לך לדבר, משנה את נושא השיחה, לא מקשיב ולא עונה, משבש את דבריך, משפיל אותך בפני אנשים אחרים, מדבר סרה בחבריך ובמשפחתך.

הפרת אמון- משקר, מסתיר מידע, קנאי באופן מוגזם.

הפרת הבטחות- לא מקיים הבטחות, לא לוקח חלק משמעותי באחריות, מסרב לקחת חלק בטיפול בילדים או בעבודות הבית.

חסך רגשי- לא מפגין רגשות, לא מעניק תמיכה, תשומת לב או מחמאה, לא מכבד רגשות, זכויות או דעות.

מגזים, מכחיש, מאשים- מפחית בחשיבות התנהגותו ולא מתייחס לכך ברצינות, טוען שהאלימות לא התרחשה, מטיל עליך את האחריות על ההתנהגות האלימה בטענה שאת הגורם לאלימות.

שליטה כלכלית- מתערב בעבודתך או לא מאפשר לך לעבוד, מסרב לתת לך כסף או לוקח את כספיך, לוקח את מפתחות רכבך או מונע ממך מלהשתמש במכונית, מאיים לדווח עליך לשירותי הרווחה או משרד אחר.

התנהגות הרסנית כלפי עצמו- שימוש יתר בסמים או אלכוהול, איום בהתאבדות או בצורה אחרת של פגיעה, אומר או עושה דברים בעלי השלכות שליליות (כגון: לכעוס על המעביד).

בידוד- מונע ממך או מערים עליך קשיים להתראות עם חברים או בני משפחה, בקרה על שיחות הטלפון, קובע היכן מותר או אסור לך להימצא.

הטרדה- עורך ביקורים לא מתואמים או שיחות טלפון, עוקב אחריך, עורך בדיקה היכן את נמצאת, משפיל אותך בפומבי, מסרב לעזוב כשאת דורשת זאת ממנו.

הרתעה, הפחדה- עושה תנועות כעוסות או מאיימות, משתמש במבנה הגוף הפיסי כדי להרתיע, עומד בפתח החדר כאשר רבים, צועק עליך בחוץ, נוהג בפראות.

אלימות מינית- התייחסות משפילה כלפי מין או העדפה מינית שלך, שימוש בכוח, איום או לחצים כדי לקבל יחסי מין או לבצע אקט מיני.

מהו המצב המשפטי?

אלימות באופן כללי אסורה בישראל וכל תקיפה של אדם נחשבת לעבירה לפי חוק העונשין. כאשר מדובר בתקיפה של בן משפחה, העונש הוא כפול, כלומר, תקיפת סתם בת זוג שהינה הקלה ביותר מבין עבירות התקיפה בגינה העונש הינו עד 4 שנות מאסר לעומת תקיפה סתם רגילה.

כלי נוסף הנגיש עבור האישה הינו צו ההגנה - ניתן לבקש צו הגנה במסגרת החוק למניעת אלימות במשפחה, אם יינתן, יאסור על התוקף להתקרב לקורבן ולמקום מגוריו. צו ההגנה יינתן אם ביהמ"ש יחשוב שיש יסוד סביר שהתוקף מהווה סכנה גופנית לנפגע.

סעיף 7(ג)(5) לחוק עבודת נשים, מאפשר לעובדת להיעדר ממקום עבודתה כאשר היא שוהה במקלט לנשים מוכות. ההיעדרות תיחשב כחופשה ללא תשלום. דרך אגב, יש בארץ 15 מקלטים לנשים מוכות.

חשוב להדגיש כי אלימות במשפחה היא מכת מדינה ודורשת ללא ספק ענישה מרתיעה ואכיפה מחמירה!

מירב סארמילי יו"ר ויצו כרמיאל

במסגרת העלאת המודעות למניעת אלימות כלפי נשים מתקיים בסניף ויצו כרמיאל מיזם קהילתי ייחודי "שומרות הסף". המיזם מטעם הרשות למאבק באלימות בסמים ובאלכוהול ובשיתוף המרכז לטיפול במשפחה של המנהל לשירותים חברתיים עיריית כרמיאל וויצו כרמיאל.

להתנעת המיזם גויסו נשים שבמסגרת עיסוקן הן נפגשות באופן נרחב עם נשים מהקהילה על בסיס קבוע: קוסמטיקאיות ,בונות ציפורניים, ספריות, , אחיות, גננות, מורות , במטרה להכשירן לאתר ולזהות נשים בקהילה החשופות לאלימות.

שומרות הסף עוברות הכשרה בת שלושה מפגשים בסניף ויצו בהדרכתה של עינת פורטה, מנחת קבוצות והורים ומורה לפסיכולוגיה ותקשורת מקרבת .

במהלך ההכשרה הן תיחשפנה לידע בנושא אלימות - איתור וזיהוי נורות אדומות ולכלים שיעזרו להן להיות קשובות, מדובבות, לא שיפוטיות , לפתח רגישות לקריאת מצוקה בקרב נשים ולהיות גורם מפנה לטיפול.

היבט נוסף שויצו ישראל מתמקד בו השנה הוא האלימות הטכנולוגית במאה ה-21 תחת הסלוגן: "לכודות ברשת" - זירות האלימות במשפחה במאה ה-21"

מה החוויה של אישה הנמצאת במעקב טכנולוגי 24/7 365 ימים בשנה?

מה החוויה של גבר שלא מסוגל להתרכז ועסוק במעקב אובססיבי אחר בת זוגו-

היכן נמצאת? עם מי מתכתבת? למי חייכה? עם מי דיברה במשרד?

בכנס ויצו שיתקיים ה 25.11.19 בסינמה סיטי גלילות , בחרנו לעסוק באלימות הטכנולוגית - שימוש לרעה בכלים טכנולוגים מתקדמים, המפקיע את פרטיותן, את זכותן הבסיסית של הנשים לחופש והופך אותן לשבויות ונתונות לשליטה טוטאלית של בן הזוג .

במסגרת שבוע המאבק באלימות נגד נשים בכרמיאל, ויצו כרמיאל יחד עם כלל המוסדות והארגונים למען נשים בעיר, פעלו בשותפות לתכנון הפעילויות הייחודיות שיתקיימו בשבע זה.

ויצו כרמיאל פעיל לאורך השנה כולה למתן סיוע והקשבה לנשים וניתן לפנות אלינו תמיד

בויצו לשכה משפטית הנותנת ייעוץ משפטי ראשוני לנשים בדיני עבודה ובדיני משפחה

טלפון 04-9985993.

עיתון "מלך הגליל", צביקה וישניה 050-3010878

גלית הופמן אבידור יו"ר נעמת מרחב כרמיאל

 

מירב סארמילי יו"ר ויצו כרמיאל