כותרת
> C;
1/1

למען ניצולי השואה בכרמיאל

כרמיאלי פורסם: 02.05.19 , 13:29ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

בכרמיאל חיים כיום 2,285 ניצולי שואה - מי דואג להם? מה אנו יודעים על איכות החיים שהעיר מעניקה להם? האם קיימת מודעות לזכויותיהם? לתוכניות הקיימות? מערכת "מלך הגליל" יצאה לחפש תשובות - ראיון עם מיכאל טילקין, מתכלל התכניות לניצולי שואה בעיר.

מיכאל טילקין, יליד סנט פטרבורג, רוסיה עלה לארץ ב-1992. עבד 10 שנים בסוכנות היהודית, מדריך נוער, רכז תכניות צעירים במרכז קליטה בכפר סבא, שליח של הסוכנות בקזחסטאן, אוקראינה ורוסיה, עובד כעו"ס לאזרח הוותיק בעיריית כרמיאל 8 שנים, ובחצי השנה האחרונה מתכלל התכניות לניצולי שואה.

מיכאל מה תפקידו של מתכלל התכניות לניצולי שואה וכיצד הגעת לתפקיד זה?

זהו תפקיד חדש, אנחנו בונים אותו יחד עם מנהליי ועמיתיי על-מנת לשפר את איכות חייהם של ניצולי השואה מבחינה חברתית, להפיג את הבדידות ולהנגיש שירותים באמצעות הפעלת מגוון תכניות ייחודיות. קבלתי על עצמי את התפקיד החדש לאחר הצלחת הפרויקט הקודם שניהלתי -איתור ניצולי שואה (האחרונים אולי) אשר לא הוכרו עד אז ככאלה. יחד עם גב' יעל סמלוי (אז אחראית תחום זקנה, במנהל והיום ראש המנהל), יצאנו לדרך בתחושה שאנו שותפים למהלך אשר בא לתקן עוול של עשרות שנים ביחס לאנשים שסבלו בזמן מלחמת העולם השנייה ועדיין נחשבים כ-"סוג ב' " של ניצולי שואה.

הפרויקט זכה להצלחה רבה כ-270 תושבי כרמיאל קיבלו הכרה כניצולי שואה ו/או מיצו את זכויותיהם.

ההצלחה הגבירה בי את תחושת השליחות והרצון להיטיב את איכות חייהם של ניצולי השואה ושמחתי לקבל על עצמי את תפקיד המתכלל.

לפי המידע שברשותך כמה ניצולי שואה מתגוררים בכרמיאל?

2,285 ניצולי שואה, מתוכם 1,840 מקבלים מענק שנתי (פליטים) ו-445 קצבה חודשית (ניצולי מחנות ריכוז וגטאות).

מה המעטפת שהעיר מציעה לניצולי השואה על מנת שלא ירגישו בודדים?

ב-7.1.19 התכנסו סביב השולחן העגול נציגי עיריית כרמיאל וארגונים רבים אשר שותפים לנושא הטיפול בניצולי שואה ומאז יצאו לפועל מספר תוכניות חדשות לניצולי שואה בכרמיאל:

*בשעה טובה נפתח מועדון יום חדש לניצולי שואה, אשר פועל 3 פעמים בשבוע במבנה של מרכז יום ברח' צה"ל. עמותת "בראט" אחראית להפעלת המועדון החדש.

*במסגרת תכנית "הפוגה לניצולי שואה" נקבעו לשנת 2019 שלושה מחזורים של נופש בבית מלון "רימונים" בעכו, בכל מחזור ינפשו 30 ניצולים. בנוסף לנופש בבית מלון מתוכננים 3 ימי הפוגה בני יום אחד שבכל יום כזה ישתתפו כ-40 ניצולים.

*תכנית נוספת שיצאה לדרך נקראת "יד ביד". מדובר בליווי ניצולים למרכזים רפואיים וליווים למטרות חברתיות. שכולל איסוף מהבית, הסעה ברכב למרכז רפואי מחוץ לכרמיאל, תרגום במידה ויש צורך והחזרת הלקוח הביתה. השירות הזה מאוד חשוב לאנשים בודדים והוא זוכה לביקוש רב.

*הפעילות הנוספת שאנו רוצים לספר עליה זאת תכנית "שישי זהב". הרעיון הוא לתת אפשרות לניצולי שואה, במיוחד לבודדים, להיפגש וליהנות מהפעילות גם בסופי שבוע כשהרבה מהם נשארים לבד בבית. אנו מוציאים לפועל את התכנית בשיתוף עם רשת המתנ"סים בכרמיאל ועמיגור. פעילות ראשונה במתכונת זו התקיימה במתנ"ס גבעת רם בחודש ינואר לניצולי שואה תושבי גבעת רם, בה השתתפו יותר מ-40 ניצולים. באמצע אפריל התקיימה פעילות נוספת במתנ"ס מרכז בהשתתפותם של 65 ניצולי שואה. בחודשים הקרובים מתוכננים מפגשים כאלה בכל המתנ"סים של העיר.

הפעילות ביום שישי מתקיימת בין השעות 10:30 – 13:30 כוללת משחקים חברתיים, שירה בציבור, הדלקת נרות שבת וארוחת צהריים.
בשבת מ-10:00 עד 12:00 – פעילות פתוחה: משחקי שולחן, בינגו נושא פרסים, הפעילות תופעל על ידי נוער מד"א יחד עם מועדון הנוער. לטובת הניצולים מופעלים הסעות, השתתפות חינם, אך יש צורך להירשם להשתתפות ולהסעה (פרטים לאירועים הקרובים מופיעים בסוף הכתבה).

*אני רוצה לציין גם פעילות להנצחה-
לא כולם יודעם שבכרמיאל פועל במוזיאון הגבורה שהוקם ע"י לוחמי מלחמת העולם השנייה שעלו מברה"מ אשר לחמו בצורר הנאצי במסגרת שרותם הצבאי ברוסיה. המוזיאון מתעד סיפורי לוחמים מהתקופה וגם סיפורי השואה. המוזיאון נחשב לאחד הטובים מסוגו בישראל, הוא זוכה להכרה ותמיכה של העירייה, אך לא נחשף מספיק לתושבים. בשיחת סגנית ראש העיר טניה מזרסקי עם נציגי ארגוני הווטרנים וניצולי שואה, אמר יעקב זליקובסקי, יו"ר ארגון ניצולי מחנות וגטאות בכרמיאל, שהוא רואה חשיבות עליונה בהיכרות של בני נוער עם הפן ההיסטורי הזה של העם היהודי.

בעקבות השיחה כבר בחודש אפריל התקיימו שני ביקורים של בני נוער מתיכונים "כרמים" ופסגות" במוזיאון וזאת רק ההתחלה.

מה התגובות שאתה מקבל על הפעילויות?

תגובות מרגשות מאוד. קשה לתאר אפילו עד כמה אנשים צמאים לחברה, לתשומת לב, לפעילות משותפת. יש אנשים שחיים 15-10 שנים בארץ השתתפו בפעם הראשונה בקבלת שבת או שיצאו בפעם הראשונה לבית מלון.

יש סיפור מרגש שנחרת בזיכרונך?

יש הרבה. אני זוכר איך שכנענו את האישה להגיש בקשה להכרתה כניצולת שואה ולא היו לה כמעט מסמכים למעט הסיפור ששמעה מאמה. כשקיבלה תשובה חיובית הייתה כל-כך נרגשת ומלאת תודה למדינה ישראל שלא יכלה להתאפק ופרצה בבכי... זוג ניצולים שהזמנו אותו לימי הפוגה בבית מלון והם חשבו שזאת בדיחה של ראשון באפריל...

יש קשר מיוחד שנוצר בין האנשים בעקבות הפעילויות?

אנחנו רואים שאנשים מחליפים מספרי טלפונים, מזמינים זה את זה לפעילויות ב"בתים חמים", במועדון רוסים או בחוגים. "חבר מביא חבר" תרתי משמע.

בעיר מופעל מועדון לניצולי שואה - מה הוא מציע ומה מידת ההיענות והיכולת ליהנות ממנו?

כאמור, מועדון מופ"ת לניצולי שואה פועל 3 פעמים בשבוע. כיום הוא מלא עד אפס מקום (30 משתתפים), כולם אנשים עצמאיים כאלה שלא השתתפו עד פתיחת המועדון בשום פעילות חברתית בעיר. נהנים מהרצאות, הרבה מוזיקה, חוגגים ביחד חגים ומציינים ימי הולדת. בנוסף מקבלים ארוחות מזינות ובעיקר חום ואהבה. רכזת המועדון, לאה לזרב, אישה מיוחדת עם לב ענק.

איך מגיע המידע לאנשים?

עיתונים בעברית וברוסית, מודעות בעיר, אבל בעיקר הידברות. בעיר פועלים שני ארגונים גדולים לניצולי שואה: אחד לניצולי מחנות ריכוז וגטאות (כ-150 איש) והשני ל"פליטי שואה" (כ-300 איש). אנחנו מפעילים מספר "בתים חמים" כאשר אנשים מתכנסים פעם בשבוע במוקדים שונים. אנחנו בקשר הדוק עם מתחם מקבצי דירוג, עם הוסטל, עם מערך דיור מוגן בגבעת רם. הרבה מידע עובר מפה לאוזן. ולבסוף, אנחנו פשוט מתקשרים לאנשים ויוזמים את הפגישות אתם, בין בביתם ובין במחלקה.

מי הם שותפי התפקיד?

לא יודע ממי להתחיל. כנראה, אחד המתכונים להצלחה בתפקיד שלי זה ליצור שותפויות. בשולחן העגול השתתפו כ-30 אנשים החל מראש העיר משה קונינסקי ושני סגניו – טניה מזרסקי ופנחס סירוקה. לא מובן מאליו שהנהגת העיר רגישה ומעורבת בנושא חשוב זה. ד"ר שולה מנחם, כיום מנכ"לית העירייה, נתנה לי הזדמנות לקבל את המשימה הזאת ומלווה אותי מתחילת הדרך ועד עכשיו. כל צוות המנהל לשירותים חברתיים שמטפל באזרחים ותיקים בהובלת יעל סמלוי (כיום ראש המנהל) שותף לתכניות שלנו. יונית גרינברג, עו"ס לניצולי שואה שזה גם תפקיד חדש, מטפלת פרטנית בכל ניצול שפונה אלינו וגם יוזמת פגישות. לאה לזרב, רכזת מועדון מופ"ת לניצולי שואה.

בנוסף יש המון ארגונים ומסגרות כמו: משרד הרווחה, רשות לניצולי שואה במשרד האוצר, ביטוח הלאומי, רשת המתנ"סים, עמיגור, קרן לידידות, פרויקט מתנדבים "עכשיו זה הזמן", עמותת בראט, מחלקת קליטה בעירייה, עמותות "עמך" ו"אלה" ואחרים.

מה תפקיד המתנדבים? האם יש היענות?

יש כאן פרדוקס מסוים: יש לנו הרבה מתנדבים דוברי עברית שלא לכולם אנו מצליחים למצוא ניצולים. ויש לנו הרבה ניצולים דוברי רוסית ואין מספיק מתנדבים דוברי רוסית. זאת תופעה שמצריכה פתרונות יצירתיים ואנחנו עובדים על זה.

מה המסרים העוברים מהמתנדבים?

מתנדב זה מקצוע. ומתנדב אצל ניצול שואה זה מקצוע מורכב שדורש המון סבלנות, חיבה ויכולת הכלה. המתנדבים שמצליחים לבנות ולשמור על הקשר עם אדם מבוגר עושים עבודת קודש. אנחנו מורידים בפניהם את הכובע. יחד עם זאת, המתנדבים מאשרים שהם מקבלים סיפוק רגשי לא פחות מהניצולים עצמם.

מה התכניות לעתיד? מה עוד היית רוצה שיתגשם עבורם?

המטרה שלנו להגיע לכל אחד מ-2300 ניצולים. להציע להם תכניות, ליווי על ידי מתנדב או איש מקצוע, להכיר אותו אישית בביתו או במשרדינו. לעזור לו לחיות בכבוד, שאף אחד לא יישאר לבד. שורש הבעיה בבדידות ולא בהכרח בכלכלה. יחד עם זאת, אנו מכבדים את רצון של כל אדם ואם הוא לא רוצה אותנו, זו בחירתו ואנחנו מכבדים אותה.

מה המסר שלך לחברה בכרמיאל? לצעירים?

תחשבו שיש כאן דור שלם שעבר זוועות וקשיים שקשה לתאר אותם. הם שילמו מחיר כבד. ילדות אבודה זאת לא סיסמה. הרבה מהם לא הכירו מה זה חיבוק של אמא (ואבא). כי גם אם הייתה אמא, הרבה פעמים היא לא ידעה לחבק כי הייתה עסוקה בהישרדות.

זכינו לחיות בזמנים טובים יותר. תחבקו את ילדיכם, תשמרו על משפחותיכם, תעשו כל שביכולתכם (ולא הכל תלוי בנו, אני יודע) כדי לא להישאר לבד בזקנה.

בהזדמנות זאת אני רוצה להזמין את ניצולי השואה לאירועים "שישי זהב" הקרובים:

ב-3-4.5.19 וב-10-11.5.19 במתנ"ס גבעת רם בעיקר (אך לא רק) לניצולי שואה תושבי גבעת רם.

וב-17-18.05.19 – במתנ"ס מגדים (לניצולי שואה דוברי עברית מכל העיר).

לפרטים והרשמה יש להתקשר לטל' 04-9088112, 04-9088173 (יונית או מיכאל).

*הכתבה באדיבות עיתון "מלך הגליל" לאתר הפייסבוק: https://www.facebook.com/melech07/

מיכאל טילקין