כותרת
> C;
1/1
הלב של כרמיאלי

מנהלה האומנותי הראשון ואחד ממייסדיו של פסטיבל מחול כרמיאל יונתן כרמון, הלך לעולמו אמש (חמישי) באופן פתאומי

כרמיאלי הלב של כרמיאליפורסם: 07.02.20 , 08:44ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

בניהולו של כרמון הפך הפסטיבל למפגש יחיד במינו בין המחול העממי, האתני והאמנותי לבין המחול הישראלי והעולמי.

היום (חמישי) שעה שחזר מטיול בצפון הארץ בשעות אחר הצהריים, עם אחותו ובן זוגו , נרדם בנסיעה, כך בתוך השינה החזיר נשמתו.

יונתן כרמון נולד ב-28 ביולי , 1931 כרמון נולד ברומניה. בגיל 13 נלקחו הוריו למחנות עבודה ,הוא הצליח להימלט מציפורני הנאצים. בשנת 1944 עלה ארצה, למוסד של עליית הנוער, שם למד חקלאות ונמנה בהמשך עם גרעין מתיישבי קיבוץ רמת הנגב שפורק וחבריו עברו לקיבוץ משמרות. במקביל לעבודתו החקלאית החל לרקוד אצל גרטרוד קראוס.

במלחמת העצמאות התגייס לצה"ל ולאחר שחרורו שב לפעול בתחום המחול. הוא נמשך לתחום ריקודי העם, תחילה כרקדן ומאוחר יותר גם כיוצר, שפעל לצדם של יוצרי הריקודים המבוגרים והמנוסים יותר. הוא התמנה לכוריאוגרף של כינוס המחולות שהתקיים בקיבוץ דליה, ארגן כנסי מחול ותרבות רבים ברחבי הארץ והפך לאחת הדמויות הבולטות בחיי האמנות המחול הישראלית.

באמצע שנות ה-50, לאחר שובו מלימודים באירופה, התבקש להקים את הלהקה הלאומית למחולות עם, שנבחרה לייצג את המדינה ברחבי אירופה, ונתמנה למנהלה האמנותי. מעבודתו זו צמחה הלהקה שהקים ונושאת את שמו: להקת כרמון, אשר פעלה במשך עשרות שנים, ומוכרת בכל העולם.

בעקבות הצלחת המופעים שהעלה כרמון באולם אולימפיה בפריז הציע לו ברונו קוקטרי, מנהל האולם, לשמש כיועץ האמנותי של אולימפיה, שנחשב במשך שנים לאחד מאולמות המופעים היוקרתיים ביותר בעולם. כרמון שימש בתפקיד זה מסוף שנות ה-60 ובמשך שלושים שנה. במקביל לעבודתו באולימפיה עד ימיו האחרונים.

ב–1988 נוסד פסטיבל המחול כרמיאל, הוא היה אחד ממייסדיו שימש מנהלו האמנותי ברציפות מהפסטיבל הראשון ועד הפסטיבל של שנת 2000. אולם גם לאחר שחדל , הקשר עם הפסטיבל לא נותק והוא היה אורח רצוי וכמעט קבוע. בניהולו של כרמון הפך הפסטיבל למפגש יחיד במינו בין המחול העממי, האתני והאמנותי לבין המחול הישראלי והעולמי. בשנת 2004 בטקס הענקת פרסי שרת החינוך והתרבות בתחום המחול, הוענק ליונתן כרמון פרס על מפעל חיים.

אך לא רק פסטיבל מחול כרמיאל, הוא היה יועץ אמנותי של אולימפיה בפריז גם בזמן פטירתו. בין עבודותיו: כוריאוגרפיה לאופרה אותלו של ורדי, בניצוח אשר פיש, בפסטיבל ישראל 2001, וניהול אמנותי של להקת הסטודנטים ירושלים. כמו כן הוא משמש כמנהל האמנותי של הקתדרה למחול הישראלי במשרד החינוך והתרבות.

יונתן כרמון ייוותר בלב כולנו, רקדנים, כוראוגרפים, אנשי פולקלור, רוקדי ריקודי עם , תושבי כרמיאל ועוד רבים, סמל לאדם , לכישרון ומי שטבע את חותמו יותר מכל אחד להתהוות המחול העממי הישראלי.

משה קונינסקי, ראש העיר: ״קיבלנו את ההודעה על פטירתו של יונתן כרמון בעצב רב.
כרמון הניח את היסודות למחול הישראלי ופרט לפסטיבל מחול כרמיאל.
לכרמון מניות רבות בהצלחת הפסטיבל שאותו ניהל אמנותית במשך 12 שנים. פסטיבל המתקיים השנה זו הפעם ה 33.
בין שלל התארים והפרסים כרמון אף זכה בתואר אזרח כבוד של העיר כרמיאל.
דורות רבים של רקדנים וכוריאוגרפים גדלו על מורשת המחול אותה יצק והפך לנכס צון ברזל בתרבות הישראלית.
אמש הנחתי את צוות הפסטיבל להנציח את כרמון במסגרת אירועי פסטיבל 2020״.
יהי זכרו ברוך!

יונתן כרמון ייטמן ביום ראשון 9.2.20 בשעה 15.00 בבית העלמין מנוחה נכונה בכפר סבא

יונתן כרמון שנת 2007 צילום: מתי אלמליח 

יונתן כרמון בישיבת עבודה במטה הפסטיבל צילום: עליזה רוזן הברמן