כותרת
> C;
1/1
תרבות ופנאי

קיבוץ המחנכים הראשון בכרמיאל

כרמיאלי תרבות ופנאיפורסם: 22.12.19 , 11:12ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

ביום שישי בשעות הצהריים נחנך קיבוץ המחנכים הראשון בכרמיאל. הקיבוץ שוכן בקרבת כפר הילדים. המקום נושא אופי דומה מאוד לזה של הקיבוץ המסורתי.

בטקס החנוכה השתתפו ראש עיריית כרמיאל היוצא עדי אלדר, הסגנית היוצאת שולה כהן, לצד ראש העירייה הנבחר משה קונינסקי. בנוסף הגיעו לפרגן מנהלי בתי הספר התיכוניים, סתו הרצוג מאדם חברה וטבע, עדית גל מפסגות ואילן פרסטר מכרמים. ראש מינהל החינוך היוצא מנם שיכל יחד עם מחליפו אודי איזק. מצד תנועת דרור ישראל הגיע רכז הנוער העובד בצפון אלון קפלן. חברי הקיבוץ, בני משפחה וחברים מהקיבוץ השכן אשבל.

מנהלת החטיבה העליונה בבית הספר אורט פסגות עדית גל אמרה אחרי הטקס: "חנוכת הקיבוץ העירוני הוא באמת חלום של שנים מתגשם. קיבוץ מחנכים בתוך העיר זו בשורה ענקית לכרמיאל! עבורי, חברי דרור ישראל בכרמיאל, הם שותפים אמתיים, כבר שנים רבות, לעשייה החינוכית בבית הספר ובעיר. הקמתו, גם אם במקום קטן וצנוע, של קיבוץ המחנכים, היא אמירה חשובה של עיריית כרמיאל על הרצון לפתח פה חינוך מעולה, על הרצון למשוך לכאן צעירים ערכיים, חרוצים, ציוניים, אוהבי הגליל ואוהבי אדם."

קיבוץ המחנכים

תחילה , מהו אותו קיבוץ עירוני?

זהו מפעל ציוני חינוכי ששורשיו מתחילים בשנת 1946 , בימי תנועת דרור מייסודה של מייסודה של תנועת דרור שהייתה שייכת אז לקיבוץ המאוחד.

קיבוץ עירוני הוא סוג של קיבוץ שאינו יישוב יחיד אלא מאוגד כהתארגנות שיתופית שממוקמת בתוך עיר. הנחת היסוד של הקיבוץ העירוני היא שאת הרעיון הקיבוצי ניתן, ואף ראוי, ליישם בכל סביבה חברתית, בכפר או בעיר. העובדה ההיסטורית שמאות קיבוצים הוקמו בישראל במרחב הכפרי, אינה משנה קביעה זו. קיימים כמה קיבוצים עירוניים, אחד מהם מעל ל-30 שנה ועוד שלושה מעל ל-20 שנה.

מתי נוסד הקיבוץ העירוני הראשון?

הרעיון לפיו ניתן ליישם חיי שיתוף קיבוציים בסביבה עירונית מקורו כבר בתקופת יישוב הארץ, הקיבוץ העירוני אפעל (אגודת פועלים עבריים לאומיים) הוקם ב-1946 . כאשר התפרק הוקם על מקומו סמינר אפעל, הסמינר הרעיוני של הקיבוץ המאוחד. מאוחר יותר הוקם על אדמותיו היישוב רמת אפעל שסופח לרמת גן. כך גם קיבוץ גבעות זיד שבגבעות שייח אברק, גם הוא מיסודו של הקיבוץ המאוחד, אשר התפרק ב-1958 ועל חורבותיו הוקם כפר התקווה, כפר חינוכי לבעלי תסמונת דאון בוגרים, ומשתייך לקריית טבעון (בתחילה לקריית עמל עד לאיחוד שתי הרשויות).

מהו הקיבוץ העירוני החדש בכרמיאל?

בשנים האחרונות החל לפעול קיבוץ עירוני שחבריו כולם עוסקים בחינוך על גווניו. לכן ניתן לו שמו "קיבוץ מחנכים" , הוא מונה כ25 חברים. מתוכם 15 מתגוררים במבנה החדש ליד כפר הילדים. כולם סטודנטים לחינוך בלתי פורמלי ותעודת הוראה בני 24 עד 26 .

קיבוץ המחנכים בכרמיאל נוסד להיות בית לקבוצות שיתופיות בעיר מתנועת דרור ישראל (אף היא בייסודה השתייכה לקיבוץ המאוחד). מקום קבע למפגש אנושי משמעותי של תוכן, ובניית חיים משותפים כקבוצה. קיבוץ המחנכים בכרמיאל הוא חלק מעשרות קיבוצים עירוניים שהוקמו בשנים האחרונות בארץ וצוברים תאוצה כחלק ממגמה הולכת וגוברת של רצון בקהילה חזקה וחיי שיתוף וערבות הדדית.

חברי הקיבוץ מגיעים ממקומות שונים ודפוסי התיישבות מגוונים בארץ: קיבוצים, מושבים, ערים ומושבות (מזכרת בתיה, ראש העין, חוף הכרמל, עמק הירדן, מעלות, פרדס חנה, קיבוץ אלמוג ועוד).

חבריו מעידים כי הבחירה להגיע ולהתיישב בכרמיאל נבעה מבחירה להמשיך להיות אחראים על הפעילות הגדולה של התנועה בעיר על מגוון האוכלוסיות שבה. "בכרמיאל אתגרים רבים של החברה הישראלית מתוקף מיקומה הגיאוגרפי, הגליל התיכון (מרכז הגליל) ומתוקף הבחירות שנעשו בה לאורך השנים. חלק מהאתגרים שאנחנו מזהים ומעוניינים להתמודד איתם הם נוער עובד, קליטת עלייה, קיום משותף ומפגש בין אוכלוסיות , כך הם מסבירים".

ציונות נטו

"אנחנו חבורה שבחרה לחיות בכרמיאל. גדלנו כל אחד במקום אחר בארץ, התחנכנו בתנועת הנוער העובד והלומד, יצאנו יחד לשנת שירות ולגרעיני נח"ל ועם השחרור בחרנו לחיות יחד בכרמיאל." מסביר יובל עמיר שגדל במושב לבנים בעמק הירדן.

דור שפרלינג, חבר הקיבוץ המקומי, רכז קן הנוער העובד והלומד בשכונת רבין: "הגעתי לעיר במטרה לקשור את הפעילות החינוכית בתנועה והמגורים בעיר. כמו גם לפגוש את הנוער הכרמיאלי, על ייחודיו ואתגריו."

עדן ישראלי חבר הקיבוץ: " בחרנו לחיות כאן בעיר כרמיאל כי חשובה לנו ההתיישבות בגליל וחשובה לנו קליטת העלייה. במשך השנים, תנועת דרור ישראל פועלת בעיר בתחומים רבים, ביניהם גן ילדים, בית ספר, תנועת הנוער, מפעלי תרבות ועוד, מה שמחבר בין כל הפעילויות הוא הרצון שלנו בחברה שוויונית וצודקת ולזה אנחנו מחנכים".

בתנועת דרור ישראל מסבירים כי הקיבוץ בא לתת קרקע לפיתוח הפעילות החינוכית בעיר ובסביבתו ברחבי הגליל. בעיר פועל כבר בית הספר "אדם חברה וטבע", גן ילדים לגיל הרך "גן דרור", לאחרונה מונתה אחת מחברות הקיבוץ לניהול בית הספר היסודי "ניצנים" ושולבו חברי תנועה בצוות המחנכים.

חינוך לא פורמלי לצד החינוך הפורמלי

קן של הנוער העובד והלומד פועל בשכונת רבין, נוסף על סניף הפועל בשכונת המייסדים. חבריו עוסקים במפעלי תרבות עירוניים סביב מועדי לוח השנה העברי כמו יום הזיכרון לראש הממשלה ושר הביטחון יצחק רבין ז"ל ויום הזיכרון לשואה ולגבורה ופעילות חינוכית בבתי הספר ובפעילות הבלתי פורמלית בעיר.

בנוסף, מצטרפים אליהם לעשייה החינוכית בכרמיאל, חבריהם מקיבוצי מחנכים נוספים בעכו, חיפה, רביד ובאשבל. יחד הם יוצרים פעילות חינוכית גדולה החוצה אוכלוסיות גילאים ותרבויות בכל העיר. בסך הכל פועלים בעיר כ-80 מחנכים הפוגשים כ- 2000 ילדים ובני נוער בכל שנה.

חלק מחברי הקיבוץ נשלחים למשימות חינוכיות ברשויות מחוץ לכרמיאל: משגב, מרום הגליל, כפר מנדא, מכינה קדם צבאית בקיבוץ רביד, קריות ועוד.

המנהלים עדית גל, סתו הרצוג, אילן פרסטר

משה קונינסקי מברך את חברי הקבוץ

עדי אלדר, שולה כהן, משה קוננסקי וסתו הרצוג (2)

קיבוץ המחנכים צילום אלכס הובר (4)

קיבוץ המחנכים צילום אלכס הובר (6)