כותרת
> C;
1/1
אורח חיים

קפה עולה

כרמיאלי אורח חייםפורסם: 27.11.19 , 14:31ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

למרות שבילדותו אובחן כדיסלקט וכהיפראקטיבי, גיא גונן לא מפסיק לפתח פיתוחים חדשניים ובראשם: מכונת קפה 'ירוקה' הראשונה מסוגה בעולם שמשפרת את הפקת הקפה ואת טעמו, חוסכת תחזוקה ופועלת בטכנולוגיית חימום חדשנית. הוא חולם על היום בו תפעל טכנולוגיה זו במכשירים חשמליים נוספים

למרות שבבית הספר היסודי אובחן כילד היפראקטיבי וכדיסלקט ולא אהב ללמוד – מלבד שיעורי אמנות, ציור, מלאכה ומתמטיקה – גיא גונן לא נתן למגבלות אלו לעצור אותו, גם לא למותו של אביו דב כתוצאה ממשבר כלכלי. הוא פיתח מגוון המצאות מקוריות, שהחשובה שבהן היא מכונת קפה הירוקה הראשונה מסוגה בעולם המשפרת משמעותית את הקפה ואת טעמו, חוסכת כספים רבים על תחזוקה, מונעת זיהום הסביבה ופועלת בטכנולוגיית חימום ייחודית החוסכת עד 50 אחוזים מצריכת החשמל, לעומת מכונת אספרסו קונבנציונלית בהן יש דוד מרכזי לחימום המים.

הרגע המכונן אך גם העצוב בחייו של גונן היה בשנת 2006, כאשר אביו התאבד לאחר שנקלע לקשיים כלכליים. "אבי היה האדם הכי אופטימי והחבר הכי טוב שלי, וביום בו שם קץ לחייו חרב עליי עולמי. הוא היה מאוד מוכר ברעננה, עזר ודאג לכולם, ואף התנדב בליונס רעננה". גונן עבד עם אביו בבית דפוס קטן ברעננה, אותו הסבו לסטודיו לעיצוב הזמנות לחתונות ולאירועים משפחתיים העשויות מחומרים שלא היו מקובלים אז ובטכניקות הדפסה חדשניות יחסית, שכללו התאמת מדפסות הזרקת דיו להדפסה על נייר עבה מאוד ובכמויות קטנות, כולל הדפסה על מגנטים ועל חומרים מיוחדים שאז לא היה מקובל להדפיס עליהם.

במשך שש שנים הוא שירת במגוון תפקידים בחיל האוויר, ולאחר מכן נהנה מטיולי אקסטרים, כולל טיפוסי הרים וקרחונים וצלילה, ועבד בדיג באלסקה במשך כשנה. הוא תכנן לחצות את יבשת אמריקה לאורכה עד לאנטרקטיקה, לעבוד ולטייל בארצות האינקה והאצטקים, ועד היום יש לו אוסף גדול של חוברות נשיונל ג'אוגרפיק, כולל חוברת נדירה משנת 1892.

בנובמבר 1995, במהלך טיול וטיפוס על קרחון בשם פורטג' גליישר פגש אדם שגר לבדו שסיפר לו ששמע ברדיו על רצח ראש הממשלה של ישראל. גונן לא האמין למשמע אזניו, והמשיך הלאה בטיול עד שהגיע לעיירה ציורית קטנה בשם קניקוט, שם צפה בטלוויזיה בכתבה על הרצח ואחרי ששוחח עם אביו בטלפון, הרגיש שישראל נמצאת על סף מלחמת אחים, ארז הכל וחזר הביתה. לאחר חזרתו לארץ, הקים עסק של מחשבים ושירות לרשתות תקשורת, אך לאחר ש"נעקץ" על ידי אחד מלקוחותיו שהתברר שהיה חברת קש, הגיע להסדר פשיטת רגל ולאחר עשר שנים החל מחדש את חייו.

גונן ומשקיעים נוספים בחברת אבלון, שבמסגרתה פיתח את טכנולוגיית החימום למכונת הקפה החל משנת 2006 בהשקעה של כחמישה מיליוני שקלים עד כה, נמצאים בימים אלו במגעים מתקדמים עם מספר חברות באירופה על מנת לשווק את הטכנולוגיה המיוחדת. גונן רשם מספר פטנטים ברחבי העולם לטכנולוגיה הייחודית שפיתח, ולאחר פיילוטים שונים, ניסיונות שכשלו וגם כאלה שהצליחו, הבשילה הטכנולוגיה לכדי שימוש מסחרי. בשבועות הקרובים הוא יתחיל לשווק לבתי קפה ולמשרדים מכונת אספרסו חדשה המבוססת על טכנולוגיית חימום חדשנית זו, שכאמור חוסכת באנרגיה ובתחזוקה. בהמשך הוא מתכוון לשלב טכנולוגיה זו גם במכשירים חשמליים כמו: דודי שמש, מדיחי כלים, תנורים, מכונות כביסה ומכשירים לחימום מים.

מאז שנולד גונן היה סקרן ונהג לשבור ולפרק כל דבר כדי לגלות איך הוא פועל. כילד צייר רובוטים וספינות חלל וחלם שהוא מציל את העולם. בבית הייתה לו מעבדת אלקטרוניקה עם מחשב אישי מסוג קומדור VIC20, שאז נחשב למשוכלל. בבית הספר הטכני למד במגמה חדשה יחסית ששילבה לימודי אלקטרוניקה, מחשבים ובקרה, וכעבודת סיום לימודיו באלקטרוניקה המציא מערכת לחיסכון בחשמל בעזרת כיבוי תאורה במפעלים – על ידי השוואה בין אור שמש טבעי לאור מלאכותי. בפרויקט הגמר של י"ג הקימו הוא וחברו אורן רינות מעלית לגורדי שחקים שפעלה בעזרת תוכנה שנעזרה בבקר חדיש – במקום במעגלי ממסרים חשמליים. המעלית הוצגה מספר שנים בתצוגה של חיל האוויר, ובדיעבד התברר להם שהיו יכולים לרשום עליה פטנט.

גונן מוכן לחשוף לראשונה שלושה פטנטים ייחודיים שפיתח במכונת הקפה הייחודית שפיתח, ובהם: מערכת נורות חימום הלוגן מיוחדות במיקרו-דוד המחמם את המים ואינן באות במגע ישיר עם המים, כך שגם אם יווצר אבנית במים היא אינה משפיעה עליהן. החלפת נורות החימום יכולה להיעשות על ידי הבריסטה (מפעיל מכונת הקפה). טכנולוגיה שנייה שפותחה מונעת היווצרות האבנית במיקרו-דוד המים שבמכונת הקפה, שמייתרת את השימוש במרככי מים מזהמים, בסנני מים שלא ניתן למחזרם או במערכות אוסמוזה הפוכה המבזבזות הרבה מים. טכנולוגיה שלישית מאפשרת מדידת כמות המים בדוד ללא מגע עם המים, כך שניתן לדעת בכל רגע כמה מים יש במיכל ולווסת בהתאם את מילויו. פטנט נוסף הוא מערכת אלקטרונית למניעת היווצרות אבנית במים.

פטנטים אלו ונוספים גורמים למכונה החדשנית להפיק קפה איכותי וטעים יותר. זמן מוכנות המכונה מרגע הפעלתה הוא כדקה עבור כוס הקפה הראשונה וכחמש דקות לצורך הקצפת חלב. לשם השוואה, למכונות קפה הקיימות לוקח 45-15 דקות להתחיל לעבוד. המכונה החדשנית אף יכולה להתחבר לתשתית חשמל חד פאזי, לעומת רוב מכונות הקפה הדורשות חיבור לחשמל תלת פאזי שלא תמיד זמין במדינות מזרח אירופה ואפריקה. כמו כן, ניתן לקנות בנפרד את מרכיבי המכונה ולהרכיבם כמו לגו.

חלומו הגדול של גונן, שאוהב לבשל כבר מגיל שבע, הוא להקים בארץ מפעל לייצור מכונות קפה בטכנולוגיה הייחודית שפיתח, וממנו לשנע ולמכור את מכונות הקפה ברחבי העולם. בינתיים הוא ממשיך לפתח את המכונה החדשנית. למרות שמכונת הקפה מתחילה לעשות את צעדיה הראשונים בענף צרכני הקפה, גונן אינו מפסיק לשכללה באמצעות שימוש בתוכנה יעילה יותר לניתור אופן השימוש במכונה והוספת אופציות שימוש ידידותיות למשתמש, כולל הפעלת המכונה ובקרה עליה באמצעות אפליקציה שפיתח וניתן להתקינה בטלפון הסלולרי.

בכמה בתי קפה ברחבי הארץ כבר נעשה שימוש במכונות קפה שהותאמו לטכנולוגיה הייחודית שפיתח גונן, ובהן מכונה שפועלת בבנייני חברת אמדוקס ברעננה בה נעשה מדי חודש שימוש ב-150 ק"ג קפה. גונן: "בהתחלה היו למכונה זו תקלות, שזה בהחלט טבעי כשמדובר בטכנולוגיה חדישה, אבל פתרתי את כולן וכעת היא עובדת באופן חלק ומייצרת קפה מעולה. יש עוד מספר מקומות בארץ בהם פועלות מכונות קפה בטכנולוגיה החדישה שפיתחתי".

דרך הסטודיו לעיצוב הזמנות לאירועים התוודע גונן למכונת הקפה המשרדית שהיתה לו ולאביו, וכך בעצם נכנס לעולם הקפה. הוא ואביו החלו לייבא לארץ קפה ולאחר מכן גם לייבא מכונות אספרסו מברצלונה וגם מכונות קפה אוטומטיות משוויץ. תוך כדי שיווק הקפה ומכונות הקפה, גונן, שהוא אוטודידקט שאוהב ללמוד לבד על הכל וכמה שיותר, התחיל ללמוד כמה שיותר על עולם זה, וכמובן הפסיק לשתות נס קפה שהפך לתפל עבורו. כחלק מהשירות שהיה מספק גונן לבתי קפה, הוא ניצל את כישוריו הטכניים ותיקן מכונות קפה, הדריך בריסטות, העביר הרצאות על קפה, קלה קפה, ואף גידל 200 עצי קפה על גג הלופט שלו ברעננה.

גונן, אדם סקרן מטבעו, ניסה לשפר את מכונות הקפה ופחות להסתמך על הבריסטה שיעשה להן ניקוי ותחזוקה סדירים בכל הנוגע לתקלות הנגרמות מהצטברות אבנית, תקלות הנגרמות ממזיקים כמו מקקים ועכברים שמחפשים חום ולחות שקיימים במכונה, תקלות שנגרמו בגלל תשתיות חשמל או מים לקויות ועוד. עם הזמן גילה שאחת הבעיות העיקריות במכונות הקפה היא שהן נחשבות לבזבזניות מאוד בעסק מבחינת צריכת החשמל.

הוא התחיל להקים דודים למים למכונות הקפה ולחמם אותם באמצעים שונים. לא כל הדודים שהקים פעלו בהתחלה, וחלקם אף התפוצצו. "תמיד היו כאלו שניסו להוריד לי את הרוח מהמפרשים ואמרו שאין סיכוי שאצליח, כי אי אפשר לשנות את חוקי הפיזיקה. אך ככל שניסו להוריד אותי, כך היתה לי יותר מוטיבציה להצליח – עד שגיליתי את השימוש בגלים קצרים ובינוניים: נורות הלוגן ואינפרה אדום, כשהעברת אנרגיית החום באמצעות הלוגן שונה לגמרי מהאופן בו עובדים גופי חימום קונבנציונליים. בעוד שהלוגן כנורה היה מאוד בזבזני באנרגיה כגוף חימום, המבנה המסוים שפיתחתי מאוד יעיל, כך שמכונת אספרסו העובדת בטכנולוגיה זו יכולה לחסוך כ-50 אחוז חשמל – לעומת מכונת אספרסו קונבנציונלית. לבעל העסק אולי פחות מעניין לחסוך 300-500 שקלים מדי חודש על חשמל, אבל ברמה הגלובלית מדובר בחיסכון עצום, וזה צריך לעניין מאוד את קברניטי המדינה שלנו שהתחייבה לכך שעד 2030 תפחית את צריכת האנרגיה ב-20 אחוז".

את בעיית האבנית במכונת הקפה הוא פתר בעזרת טכנולוגית החימום הייחודית שפיתח בשילוב מערכת אלקטרונית מיוחדת, שמונעות 100 אחוז מהיווצרות אבנית במכונת הקפה, וגם מייתרות שימוש במערכות למניעת אבנית במים כמו: מרככי מים באמצעות מלח המזהם את מי התהום, אוסמוזה הפוכה המסננת טיפה אחר טיפה למיכל הגירה שעל כל ליטר מים שעובר דרכה מתקבל בקושי כוס מים אחד מסונן והשאר כ-67 אחוז מהמים הולכים לביוב וסנני מים שלא ניתן למחזרם המזהמים את הסביבה. גונן: "מעבר לכך שהשילוב בין טכנולוגיית החימום שפיתחתי יחד עם מערכת אלקטרונית מיוחדת פותר הרבה בעיות תחזוקה במכונות קפה הפועלות בטכנולוגיה שלנו, זה ממש צריך לעניין את המשרד להגנת הסביבה, כי זה נוגע למשאב היקר של כולנו – המים. אני מאוד אוהב את הכדור הכחול שלנו ומאוד חשוב לי לשמור עליו".

לסיום, מספר גונן בגילוי לב על קשיי התמודדותו היומיומיים כממציא וכמפתח. "פעמים רבות אני מוצא את עצמי מרוקן לגמרי, בעיקר נפשית, כשהמכשולים נראים כמעט בלתי אפשריים, כשאני מרגיש שאולי ניסיתי לקפוץ יותר מדי למעלה, או כשאני מבין כמה אני סיכנתי את משפחתי במרדף אחרי חלומותיי. אז אני מרגיש גמור ושוקע בדיכאונות, אבל אחרי יום או יומיים כבר מתמלא מחדש באנרגיות, ללא כל סיבה הנראית לעין. ככל שאני מתקדם, כך אני מרגיש שהמכשולים גדולים יותר".

גיא גונן עם מכונת הקפה האחרונה שפיתח, צילום יהורם גלילי 

גיא גונן ומכונת הקפה הראשונה שפיתח, צילום יהורם גלילי 

גיא גונן ומכונת הקפה הראשונה שפיתח, צילום יהורם גלילי

גיא גונן במעבדה שלו, צילום יהורם גלילי 

מכונת קפה שעובדת באמצעות אפליקציה, צילום יהורם גלילי 

מכונות קפה נוספות שפיתח גיא גונן, צילום יהורם גלילי