כותרת
> C;
1/1
אורח חיים

שבועות הריון - התאימי את התזונה שלך להתפתחות ההריון

כרמיאלי אורח חייםפורסם: 27.04.20 , 09:36ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

בהריון אוכלים עבור שניים – ולא, זה לא בהכרח נוגע לכמות האוכל, אלא לאיכות. ישנו קשר ישיר בין תזונה ומצב בריאותי, וכאשר האישה בהריון, התזונה שלה משפיעה לא רק עליה אלא גם על העובר שמתפתח בקרבה. כאשר ישנם משאבים תזונתיים הנמצאים בחוסר, העובר הוא בקדימות אך משמעות הדבר היא שהאישה תסבול מחסרים אם לא תדאג להשלים אותם באמצעות תזונה מתאימה.

האם יש קשר בין שלב ההריון והתזונה הנדרשת?

בשלבים שונים בהריון ישנו צורך גובר במשאבים מסוימים, בהתאם להתפתחותו של העובר באותו השלב. ככלל, אין הבדל מהותי בתזונה הנכונה עבור האישה ההרה לכל אורך ההריון אך הדגשים משתנים מעט. אין סיבה להיכנס ללחץ ולהתאים תזונה על פי שבועות הריון, אך בהחלט כדאי לשים לב לטרימסטר ולהבין מה נדרש עבור השלב הזה.

עקרונות תזונה הריונית, לכל שבועות ההריון

ישנם כמה עקרונות שכדאי להקפיד עליהם בכל ההריון, ללא קשר לשבוע ההריון שבו את נמצאת:

  • הימנעות מאלכוהול – אלכוהול עובר אל העובר דרך דם האם אשר עדיין אינו מפותח מספיק על מנת להיפטר ממנו באופן יעיל.
  • הימנעות מבשר, ביצים ודגים נאים, ונאים למחצה – בתקופת ההריון, המערכת החיסונית של האישה ההרה מוחלשת. בשר, ביצים ודגים נאים או כאלו שעברו בישול או כבישה חלקיים (דגים מעושנים או כבושים לדוגמה) עלולים להכיל חיידקים אשר נשים בהריון עמידות בפניהם פחות, חלקם גם מסוכנים לעובר. הזהרי גם במקרים סמויים – ביצים נאות ברטבים (בלי רוטב איולי עם הצ'יפס שלך!), דגים כבושים בסלטים וכדומה.
  • הימנעות מסכרין וממתיקים ומתוקים – עלייה חדה במשקל מגבירה את הסיכון לסוכרת הריונית ורעלת הריון. לצד המתוקים שתורמים לעלייה במשקל ללא תרומה משמעותית במקורות תזונתיים משמעותיים אחרים. יש להימנע לחלוטין מצריכת סכרין ולהמעיט בצריכת ממתיקים אחרים דוגמת סטיביה.
  • להימנע מגבינות עובש וגבינות המושרות במים
  • להמעיט בצריכת קפאין
  • להרבות בשתיית מים

מינרלים וויטמינים לפי שבועות הריון

חומצה פולית, יוד, ברזל, וויטמין D, וויטמין B12, סידן ואומגה 3 הם חלק מאותם מינרלים וויטמינים להם העובר זקוק ואשר ההריונית עלולה למצוא את עצמה בחסרים. ישנם חומרים שיש לצרוך לכל משך ההריון, ללא קשר לשבועות ההריון דוגמת חומצה פולית, ואחרים שחשוב במיוחד לצרוך בחלקים מסוימים של ההריון, דוגמת ברזל שהוא חשוב במיוחד בשליש השני והשלישי של ההריון, וגם מעט לאחר הלידה.

היום ההמלצה היא לקחת תוספי תזונה המכילים חומרים אלו, אך כולם קיימים גם במקורות תזונה טבעיים שרצוי להגביר את הצריכה שלהם בשבועות ההריון הדרושים.

מקור טוב לחומצה פולית היא עלים ירוקים כהים – חסה, קייל, פטרוזיליה או כוסברה, לדוגמה. B12 מקורו במוצרים מהחי: בשר וביצים, סידן נמצא בשפע בשומשום, סרדינים ועצמות ויוד ניתן לקבל מתוספת של אצות ים.

עלייה במשקל לפי שבועות הריון

נשים בהריון עולות במשקל – אך כמה ואיזה שלב? השאלה הזו תלויה בגורמים רבים – המשקל ההתחלתי של האם, כמות העוברים או מצבים רפואיים המחייבים התייחסות מיוחדת כגון לחץ דם גבוה או סוכרת הריון. בכלל, בשליש הראשון של ההריון האישה אמורה לעלות לא יותר מאשר קילו עד קילו וחצי, בשליש השני ממוצע העלייה במשקל עומד על 4-5 קילו ובטרימסטר השלישי על 6-7 קילו. כדאי להתייעץ עם הרופא המלווה ודיאטנית לגבי העלייה הרצויה עבור כל אישה וכל הריון ספציפיים.

הריון היא תקופה שמתרחשים בה שינויים רבים והיא מהווה הקדמה לשינויים נוספים שיתחוללו לאחר הלידה. מעבר לתזונה המתאימה לתקופת ההיריון יכולה לשמש בסיס לשינוי תזונתי שממילא היה רצוי גם בתקופות אחרות והוא הכרחי בזמן הריון.

Photo by Fallon Michael on Unsplash