איגוד ערים אשכול רשויות בית הכרם הגלילי בראשותו של ראש עיריית כרמיאל משה קונינסקי , זכה בפרס בשותפות עם מכון וולקני והוא יוענק לאגודה חקלאית המאגדת בתוכה 7 בעלי בתי בד ביישובי האשכול. מנכ"לית אשכול בית הכרם רונית עובדיה , "המדובר בהישג מדהים לאחר תהליך שנמשך כשנתיים. לשמחתנו, אנחנו האשכול הראשון בארץ שזכה בפרס כל כך יוקרתי ומשמעותי בקול קורא של האיחוד האירופאי בשותפות עם מכון וולקני ו-6 מדינות נוספות באגן הים התיכון. כספי הפרס, יוקדשו לפיתוח ידע בתחום שמן הזית המופק באזור שהינו מזן סורי שהוא זן מיוחד בעל סגולות מיוחדות, השקיה ושיווק לחו"ל"
לאור ההצלחה האזורית של אשכול בית הכרם ביצירת התאגדות חקלאים סביב תעשייה מקומית, ובזכות הדגש שהאשכול שם על פיתוח אזורי למינוף כלכלי, הפרויקט המתוקצב של האיחוד האירופאי שבו האשכול זכה ושהינו והמענק היחיד שניתן לגוף מישראל! יאפשר לשכפל את ההצלחה וללמד אזורים במדינות אגן הים התיכון כיצד לשפר איכות ולהתאגד ליצירת ערך כלכלי.
מנכ"לית אשכול בית הכרם רונית עובדיה, "המדובר בפרויקט ראשון בהובלת ישראל, ראשון מישראל, וראשון ששואף לבנות פלטפורמה שיתופית בין האזורים השונים באגן הים התיכון כדי למנף את ההצלחה של תעשיית והדגש תעשיית שמן הזית המקומית. מטרות הפרויקט - פיתוח ענף שמן הזית במרכז הגליל כוללות הגדלת הרווחיות הן ליצרנים והן לקהילות דרך פיתוח תיירות, תיירות אוכל, וסדרות חינוך על כלכלה אזורית לקהל הרחב."
כמו כן, מדגישה, מנכ"לית אשכול בית הכרם רונית עובדיה , "זו הצלחה גדולה של האשכול ושל צוות הפרויקט בבניית אגודה ראשונה מסוגה של יצרנים וכי, הפרויקט מעניק הזדמנות להגדיל את הפיתוח האזורי בבית הכרם הסביבה, ואף לשכפל את המודל במקומות אחרים".
חוקר במכון וולקני ד"ר גיורא בן-ארי , "ישנו מחקר עמוק ורחב בנושא הזית בישראל, הרבה מעבר לפרופורציות של היקף הגידול בישראל לעומת מדינות אחרות בעולם. המחקר בארץ נערך על ידי מספר קבוצות במכון וולקני ובמכוני מחקר אחרים. המחקר בישראל מעורר ענין רב בקרב חוקרי הזית בעולם וכולל הרבה מאוד שיתופי פעולה בינלאומיים ומחקרים משותפים. מענק זה ניתן על עוד אחד משיתופי הפעולה הבינלאומיים, והפעם בהובלתנו ויתרום באופן משמעותי לגידול הזיתים בארץ ובעולם. מטרת מחקר זה היא להגביר את רווחיות משקים קטנים, בארץ ובמדינות אחרות מסביב לים התיכון, מגידול זית, על ידי שיפור גם של הצד אגרוטכני גידולי וגם של הצד השיווקי כלכלי".
בתי הבד בבקעת בית הכרם - יוזמה מקומית המשלבת פוטנציאל כלכלי, שמירה על המסורת וחדשנות בענף שמן הזית ומוצריו. התהליך שהוביל לזכייה בפרס היוקרתי, כלל: הקמת תשתית אופרטיבית - התאגדות של מגדלים ובעלי בתי בד, מיתוג משותף כקואופרטיב, התמודדות עם אתגרים גדולים ובהם: טיפול בפסולת , סטנדרטיזציה ותקינה שיקום מבנים ופיתוח תיירות חקלאית מקומית, שיווק ומכירות בארץ ובעולם, גיוס כספים ושיתופי פעולה וכניסה לתהליך אישור GI אזורי למימוש חזון חברתי-כלכלי אזורי.
מטרות הפרויקט הן כאמור: פיתוח כלכלי-חברתי אזורי, שיקום תעשיית שמן הזית המקומית -הזן הסורי, מינוף התעשייה ליצוא, הגדלת מקומות עבודה, שיפור איכות השמן, פיתוח הכלכלה המקומית ותעשייה של מוצרים נלווים, מוקדי תיירות מסורתיים -תרבותיים ושיקום קהילתי.
מאשכול בית הכרם נמסר עוד כי, כספי הזכייה, יוקדשו לפיתוח תחום בתי הבד, החל מהקמת מרכזי מבקרים בבתי הבד לפעילות חינוכית ומכירת תוצרת, כאשר תהליך זה עדין בעיצומו ומצריך התמודדות הן עם סוגיית הפיכת מקומות פרטיים לציבורים והן עם אישורי בניה ושיקום מבנים.
ראש עיריית כרמיאל ויו"ר אשכול בית הכרם, משה קונינסקי , ברך את מנכ"לית האשכול רונית עובדיה וצוות האשכול והפרויקט על הזכייה המרשימה ואמר, "ההישג המרשים של אשכול בית הכרם מקבל משנה תוקף במיוחד בתקופה מאתגרת זו של התמודדות עם משבר הקורונה והרצון לשקם את הכלכלה. אני מקווה ומייחל לכך שזו הסנונית ראשונה המבשרת יציאה מהירה מהמשבר הכלכלי".
מידע על אשכול בית הכרם:
אשכול בית הכרם הוקם כדי לספק מענה מקיף לאתגרים הסביבתיים, הכלכליים והחברתיים המשותפים לרשויות החברות בו: עיריית כרמיאל, המועצות המקומיות בענה, דיר אל אסד, מג'ד אל כרום, נחף, ראמה ומועצה אזורית משגב, המונות יחדיו כ-135,000 תושבים.
האשכול אשר נוסד בשנת 2014 ביוזמת משרד הפנים, משרד האוצר וג'וינט ישראל, מספק מנועי צמיחה וחדשנות בתחום הפיתוח האזורי ותשתיות הנוף - החל מגיוס המשאבים, דרך התכנון ההנדסי ועד ביצוע הפרויקטים ומשמש חוליה מקשרת ומתאמת בין משרדי הממשלה לרשויות המקומיות, לבעלי העסקים ולנציגי הארגונים החברתיים הפועלים באזור.