ד"ר מגי בן יהודה היא יזמית בנשמה ומקדמת אג'נדות חברתיות ידועה. היא יועצת ארגונית, מאמנת להעצמה אישית ואחת מן הוותיקות בתחום האימון האישי.
היא מאמנת זוגות ברגעי משבר, מנחה סדנאות לארגונים, מבוגרים ובני נוער ויש לה ספר ביכורים בנושא שימור הזוגיות. לאחרונה גם הגשימה חלום ופתחה בית ספר למאמנים "כדי להעניק מהידע שלי לעולם וכדי שאנשים ילמדו פשוט לתקשר"
ד"ר מגי בן יהודה היא אחת מאותן נשים שהלכו תמיד לפני המחנה. היא יזמית בנשמה, יוזמת ומקדמת אג'נדות חברתיות. אישה בעלת איכויות ואנרגיות בלתי נגמרות, גם כשהחיים לא לגמרי חייכו אליה היא קמה והמשיכה לצעוד קדימה.
החיים הביאו אותה למקום בו היא נמצאת היום כיועצת ארגונית, מאמנת להעצמה אישית ואחת מן הוותיקות בתחום האימון. היא מאמנת זוגות ברגעי משבר, מאמנת סטודנטים שמעוניינים למצוא את הדרך הנכונה ללמידה, מאמנת בני נוער בתהליכי למידה ובניית מסגרת תומכת לעתידם, מנחה סדנאות בתחום העצמה האישית ותקשורת בינאישית לארגונים, מבוגרים ובני נוער.
בן יהודה הספיקה כבר להוציא לאור ספר ביכורים הנוגע בדיוק בעיסוקה זה, וגם לפתוח בית ספר למאמנים, שזה היה מבחינתה חלום שהתגשם. לאורך השנים היא מקפידה להתנדב והיום היא מתנדבת ב"דילר - הפרויקט של הסוכנות היהודית". "התנדבות היא נתינה והיא חשובה לנותן לא פחות מאשר למקבל. אני מקבלת מההתנדבות שלי המון סיפוק ושמחה וזה הדבר הכי חשוב בעיניי".
היא בת 60, אלמנה, אם לשלושה ילדים, שני נכדים משלה ועוד שישה מבן זוגה לחיים, דני שחורי, איתו היא חובקת זוגיות מאושרת. היא גרה בכרמיאל משנת 1980. לעיר הגיעה מפרדס כץ שם בגרה. בני הזוג בחרו לעבור לפריפריה בעקבות הקריאה ליישב את הגליל, קריאה שלוותה בהטבות לצד הבטחה לאיכות חיים. בעלה היה איש קבע ששירת בבית הספר הטכני של חיל האוויר. הם הכירו בצבא, ומגי שירתה כקצינה במשך 10 שנים.
עם סיום שירות הקבע עבדה תקופה קצרה בעיריית כרמיאל ולאחר מכן ניהלה משרד מהנדסים. בעקבות עבודתה במשרד זיהתה את הצורך בעסק שייתן מענה של העתקות ושירותי הנדסה נוספים, כך הקימה את "שקף העתקות" – היוזמה העסקית הראשונה שלה: "ראיתי את הצורך בצילומים והעתקות שהיו חסרים בעיר ותוך תקופה קצרה פתחתי את שקף, עסק שעבד כ- 15 שנה והעסיק יותר מ- 30 עובדים. מכרתי אותו בשנת 2002".
בשנת 2000 יצאה משפחת בן יהודה לכפר הילדים שם שמשו כמדריכים במשך שש שנים: "החלטנו על שנה בכפר הילדים בכרמיאל, שנה שהפכה לשש שנים".
כבר אז התגלתה כפעילה חברתית כאשר הייתה לאחת ממקימות פורום הנשים הראשון בעיר ובהמשך היה שותף להקמת שותפות 2000. במקביל, הייתה חברה במועצות הורים במשך כ-20 שנים ולפני מספר שנים אף נבחרה ליו"ר מועצת ההורים בבית הספר התיכון פסגות.
ואז בשנת 2006 הגיע המשבר כאשר בן זוגה, ארז, אבי ילדיה נפטר. היא עזבה את כפר הילדים והחלה לעבוד במכללת אורט בראודה.
במקביל פתחה את הקליניקה לאימון אישי והתחילה להעביר סדנאות וקורסים באזור הצפון.
כולם מדברים או עוסקים היום באימון אישי. מה זה בעצם?
"אימון אישי הוא תהליך קצר מועד, באמצעותו מסייע מאמן מוסמך למתאמן, להגשים את מטרתו ואת החזון אותו הוא רוצה להשיג. אימון אישי אמנם משלב בהגדרתו את המילה אישי, אך הוא מתאים ליחידים ולקבוצות במקביל, כדי לאפשר להם לשפר מיומנויות ולהגיע להישגים בטווח הקצר והארוך גם יחד.
מדובר בתהליך שעוזר למתאמן להכיר שפה מקדמת ומקרבת תוך שהוא בוחן את הפרדיגמות שחוסמות אותו ובונה ביחד עם המאמן פרדיגמות מקדמות".
סודות מחדר האימון
תחילתו של תחום האימון מגיעה מעולם הספורט, בו בוצעו אימונים אישיים לטניסאים בתחילת הקריירה המקצועית ובמהלכה, על מנת להביא אותם להישגים גבוהים יותר. עם הזמן שחלף, פרץ תחום האימון האישי גבולות והגיע אל כלל האוכלוסייה, בין אם אלו אנשים שמעוניינים להתמודד עם בעיה המעכבת אותם בחייהם ובין אם אלו הם בעלי עסקים שזקוקים לייעוץ, הדרכה והנחיה בדרכם המקצועית.
תני דוגמה
"כשנועה נכנסה בפעם הראשונה אליי לחדר האימון, ראיתי את החיוורון בפניה. כמו כן, עצבות וחוסר שמחה היו חלק בלתי נפרד משפת הגוף שלה. היא התיישבה מולי ועוד לפני שהספקתי לפתוח את פי, נועה פתחה במונולוג ארוך של תלונות וטרוניות על הזוגיות שלה, בן הזוג שלה, הילדים ומה לא. נועה שכבר ממש חושבת על פירוק הזוגיות אמרה "אני לא יכולה יותר להמשיך כך. גם הילדים כבר צועקים אחד על השני כל היום. אני מרגישה שאני לא מצליחה לתקשר עם אף אחד בעקבות המתח הזה והדוגמה שאני נותנת לילדים שלי היא ממש נוראית. איך עושים את זה? לא יודעת מה לעשות. האם אפשר בכלל לתקן את המצב?"
נועה סיפרה שהיא מרגישה כל הזמן אשמה במה שקרה בזוגיות. היא לא מבינה מה היא עשתה לא בסדר לאורך הדרך ולמה היא הגיעה למצב הנוכחי בזוגיות שלה. מצד שני היא כל הזמן מרגישה כועסת על בן הזוג שלה שלא כל כך רוצה לבוא לטיפול זוגי ונועה שאלה האם כדאי לה לעשות את זה לבד? האם אני מאמינה שאם היא תעבור טיפול לבד, יש סיכוי להציל את הזוגיות?
"את השאלות של נועה אני שומעת באופן תדיר בחדר האימון שלי. שאלות כמו - מי צריך את הזוגיות הזאת בכלל? זוהי שאלה שבדרך כלל מעידה על כך שהשואל נמצא במצב בו הוא חש איום על תחושת הערך שלו. משפט כזה בא ממקום של התגוננות, של חוסר בטחון. זה משפט שבא לחפות על תחושת חוסר הערכה שחש השואל. כאשר נאמרים בין בני זוג משפטים מסוג זה הם מכאיבים, וגם מעידים על כך שהדובר הפעיל את כל מנגנוני ההגנה שלו, מצב כזה מביא לרוב למריבות, כעסים והמון דרמות, שגורמות להתרחקות במערכת הזוגית ולא מאפשרות הכלה או שיח.
"תופעה שכיחה נוספת היא זוגות שמגיעים לחדר האימון וניתן לראות שכבר זמן רב לפני שהגיעו הם נקטו בגישה של בוא נתעלם ממה שקורה, כל אחד יחיה את חייו, הכול בסדר והמשבר יחלוף. לטמון את הראש בחול ולהתעלם מהמציאות וממה שקורה היא הגישה השכיחה ביותר בקרב זוגות החווים משבר או קושי בזוגיות. זוגות רבים חושבים שהאסטרטגיה הזו תעזור להם, שכן הימים יעברו והמשבר יחלוף, אבל הדבר לא כך. ככל שמתעלמים מהמשבר הוא מעמיק יותר, בעיות חדשות נוספות ולבסוף זוגות רבים מוצאים את עצמם במשבר עמוק עוד יותר, בנקודה בה הם כבר לא יודעים מה לעשות כדי להציל את הזוגיות".
ויש גם את הדוגמה של דורית. "דורית היא בחורה צעירה בת 31 ומוכשרת מאוד, נשואה ואמא לשני ילדים קטנים, בעבודתה היא מנהלת צוות בתחום המכירות ועושה חיל בעבודה. היא דעתנית מאוד ויש לה תמיד מה להגיד על ההתנהלות של בן זוגה, יגאל. במפגש השלישי שלנו פתח יגאל ואמר: "המצב בינינו לא טוב, אולי כדאי שנרים ידיים, כנראה אנחנו לא מתאימים, עם כל האהבה שבינינו מאז שהתחתנו אני לא שמח יותר, לא מרגיש מאושר. אני מרגיש שהדבר היחידי שמחזיק אותי בזוגיות אלה הילדים שלנו, את מנהלת את כל החיים שלנו בכל דרך, העיקר שיהיה לך מתאים ונוח ולי פשוט זה לא מתאים כבר". דורית הביטה ביגאל בהפתעה גמורה כאילו מישהו זרק לעברה פצצה, לרגע ראיתי כאילו היא רוצה לענות, להתפרץ ולהגיב. שאלתי: "איך את מרגישה עם זה?"
דורית לא ענתה, ראיתי את הדמעות עולות בעיניה והיא נשמה עמוקות. "ידעתי שיש לנו בעיה אבל לא הבנתי עד כמה זה חמור בעיניך, הייתי בטוחה שאני קשובה לצרכים שלך, חשבתי שאני מכירה אותך".
לא מעט פעמים עולה מתוך השיח של בני הזוג ההבנה שגם אם אחד מבני הזוג חשב והאמין שהצד השני מבין אותו ושהוא קשוב לצרכי בן הזוג האחר, עדיין זה לא תמיד כך. נשים רבות מדברות על הכעסים ששולטים בהן כמו גם, על חוסר האמונה שלהן בהצלחת התהליך, כאשר בן הזוג שלהן לא באמת מקשיב להן, לטענתן".
ובאופן לא אירוני, "רגע לפני מדרגות הרבנות" הוא שם ספרה הראשון של בן יהודה שראה אור לאחרונה, ספר שנותן כלים מעשיים לשימור ושיפור הזוגיות ומלווה בסיפורים מחדר האימון, לצד תרגילים ומשימות.
לא שוקטת על השמרים
בן יהודה היא לא מאותם אנשים שישקטו על השמרים, ברגע בו כבשה יעד אחד היא ערוכה לצאת אל היעד הבא: "בשנת 2014 החלטתי שאני רוצה לחקור את נושא האימון עם הסטודנטים ונרשמתי ללימודי דוקטורט. את לימודי הדוקטורט הקדשתי לחקר האימון האישי. חקרתי את השפעות האימון האישי האקדמי על מסוגלות עצמית והצלחה בלימודים".
בסיום התואר פיתחה שתי ערכות קלפים המשמשות כלי עבודה למאמנים ומטפלים בתחום הלמידה ובתחום המסוגלות העצמית. הראשונה, ערכה לחשוב, להרגיש, להיות והשנייה, למצוא את השלווה שבך.
ואם בשלווה ומסוגלות עסקינן, אז אחד החלומות של בן יהודה היה לפתוח בית ספר בכרמיאל שיכשיר את המאמנים לעתיד באופן מקצועי. "החלטתי להביא את כל הידע שיש לי לעולם ופתחתי את בית הספר להכשרת מאמנים "כיוונים" הפועל בעיר. בקורס שאני פותחת בבית הספר בספטמבר אני רוצה להעניק את כל הידע שיש לי כדי שיותר ויותר אנשים ידעו לדבר את השפה האימונית, שהיא שפה מקרבת, שפה שדרכה ניתן לייצר שיח בונה בין אנשים ולהבין באמת למה אנחנו חושבים מחשבות מסוימות, מה עוצר אותנו בחיים ולאפשר לכל אחד את הצמיחה לה הוא ראוי.
"קורס האימון שלי מורכב משני חלקים עיקריים החלק הראשון הוא הכשרה שמעניקה כלים אימוניים, שפה אימונית וכל זה תוך עבודה עצמית פנימית של כל אחד. החלק השני כולל הסמכה - כל לומד מוסמך להיות מאמן אישי כמובן עם סופרוויזר צמוד. הקורס מוכר על ידי לשכת המאמנים ומעניק ללומדים מקצוע יוקרתי שהביקוש אליו רק הולך וגדל".
מה ה"למה" שלך?
"אני פשוט מרגישה שזה הייעוד האמיתי שלי בחיים. בחזון שלי אני רוצה לראות יותר ויותר אנשים מאושרים ושמחים בחיי היום יום שלהם, משוחחים בשפה שתאפשר להם שיח פתוח, תקשורת מקרבת ובונה. כמאמנת בכירה 14 שנה, שמאמנת בפועל מידי יום, אני רואה אנשים רבים שמגיעים לחדר האימון כאשר הם פשוט לא שמחים, לא מרוצים מחייהם ולא מכירים את הדרכים הכל כך פשוטות לתקשר".
10 קטנות עם ד"ר מגי בן יהודה
מה את אוהבת לאכול? אוכל של בית ובחוץ אוכל אסייתי.
מה את יודעת לבשל? כל דבר שבא לי לבשל אני מנסה, בעבר אפילו הכנתי קוסקוס לילדים בכפר הילדים, היום רק באירועים מיוחדים.
מי הדמות שלך להשראה? אבא שלי תמיד היה הדמות שלי לכוח רצון והתמדה.
מה הדבר הראשון שאת עושה בבוקר? מדיטציה והוקרת הטוב ושתי כוסות מים חמימים עם לימון.
איפה את אוהבת לטייל בעולם? בכל מקום. אני אוהבת לראות עולם וללמוד עליו.
משהו שלא יודעים עליך? אני חושבת שלא יודעים עליי שלא משנה מה קורה וכמה מאתגר זה, תמיד אראה את הטוב שבדבר ואנסה לפתור בדרך הטובה ביותר.
סרט שאת הכי אוהבת? "המרדף לאושר" עם ויל סמית.
ספר שאת הכי אוהבת? "גיא אוני", אם כי אני אוהבת מאוד לקרוא וקשה לי להדגיש ספר אחד, כל ספר בא בתקופה אחרת עם תובנות אחרות.
מה ההישג הכי גדול שרשמת בתחום האימון עד כה? יש לי יותר מ- 2500 שעות אימון. כל מתאמן הוא עולם מלא ומבחינתי כל מתאמן שמשיג את המטרה שלו, הוא הצלחה ענקית.
מה היעד הבא? פתיחת קורס האימון ב"כיוונים" ב- 9.9.19.
קרדיט: עליזה רוזן-הברמן , צפון1 כרמיאל/משגב - בלינקר