"מלך הגליל" יצא לחוש ולהבין את הקסם המתחולל בעמותת אתגרים וחזר נפעם.
את החברים המקסימים בעמותת אתגרים (נוער ובוגרים עם מוגבלויות) פגשנו בפארק הגליל מוכנים ומוזמנים בהתרגשות להתחלק לצוותים, גם המתנדבים מחכים בהתלהבות ולאחר אימון קבוצתי קצר כל צוות מתחיל באימון המותאם אישית להשגת היעדים.
"חבר עם מוגבלות ומתנדב יוצרים "שלם" חדש שהוא בלתי ניתן לעצירה כצמד אנחנו יכולים להשיג את המטרה הנדרשת, בין אם זה הליכת 5 קילומטרים או ריצת מרתון".(רועי להב ,המאמן).
באנו לפגישה של 10 דקות ונשארנו לאימון שלם, מלווים בחום על ידי טליה נדלר ,המפגישה אותנו לאורך מסלול האימון עם צמדי מתנדבים ובעלי מוגבלויות לשיח מעורר השראה.
ננסה להעביר לכם מעט מהקסם באמצעות ראיון אישי עם רועי להב ,מאמן הקבוצה, ושיחות עם החברים והמתנדבים.
רועי להב, בן 39, גר בנשר, נשוי לדינה אחות בקהילה ואב לשתיים ( שי בת 12 ועומר בת שנה ), עובד בחברת "פיליפס מדיקל" בפיתוח מערכות CT חדשניות ושיפור המערכות הקיימות בבתי החולים בכל העולם.
"לפני כ-7 שנים התחלתי להתנדב בקבוצת ריצה ב"אתגרים" חיפה, ומזה שנתיים אני מאמן את קבוצת הריצה של "אתגרים" כרמיאל-משגב שהיא יותר מבית עבור אנשים עם מוגבלויות ומתנדבים מלאי עוצמה".
רועי מה ה"אני מאמין" של "עמותת אתגרים?
עמותת אתגרים פועלת במטרה לאפשר לילדים, בני נוער ובוגרים עם מוגבלויות למצות את הפוטנציאל האישי הגלום בהם, לחזק ולהרחיב את יכולותיהם בכל תחומי החיים ולשלבם בקהילה באמצעות ספורט ופעילות אתגרית בטבע.
בכרמיאל אנו מתמקדים בתחום הריצה מתוך אמונה שלכל אדם יש את הזכות לצאת ולרוץ, למרבה הצער עד לפני מספר שנים הייתה אוכלוסייה גדולה שלא הרגישה נח לעשות את הצעד.
המטרה שלנו, בעמותת אתגרים, היא לגרום לכולם להרגיש שגם הם יכולים ליהנות מחוויית הריצה וההליכה.
לפני 10 שנים, פתחנו את קבוצת הריצה ראשונה שלנו, המשלבת אנשים עם מוגבלויות.
כיום, אנו מפעילים קבוצות ריצה והליכה בכל רחבי הארץ – מקרית שמונה וכרמיאל בצפון ועד לבאר שבע בדרום.
הקבוצות מודרכות על ידי מאמני ריצה ומדריכים מוסמכים. כל חבר אתגרים מלווה במתנדב שעבר הכשרות ספציפיות והתמחות ביכולת להנגיש את ספורט הריצה וההליכה לכולם.
מדוע בחרת להתנדב בעמותת אתגרים?
פוסט בפייסבוק שקראתי שבו מאמן קבוצת חיפה חיפש רצים במהירויות ספציפיות ללוות רצים עיוורים תפס את תשומת הלב שלי ובעיקר את סקרנותי, התלבטות קצרה ומאז הכל היסטוריה.
מה תפקידך בעמותה?
מאמן ריצה של קבוצת אתגרים כרמיאל-משגב מזה שנתיים (והיד עוד נטויה).
מה התחושות המלוות אותך במפגשים ולאחריהם?
מאז יומי הראשון בעמותה ראיתי את הצורך בחיבור בין אנשים עם מוגבלויות ובלי מוגבלויות ויצירת "שלם" חדש שהוא בלתי ניתן לעצירה, באמת, בלי סיסמאות, כצמד אנחנו יכולים להשיג את המטרה הנדרשת, בין אם זה הליכת 5 קילומטרים ועד ריצת מרתון.
הסיפוק של חברי הקבוצה ניכר בעיקר בסוף כל אימון בו אנו נותנים לכל אחד את הבמה לספר על הצלחותיו באימון האחרון. תחשבו על זה רגע, אדם אשר "נלחם" ביום יום על שגרה שבה קמים לעבודה ומבצעים מטלות ביתיות, מגיע אחה"צ לפעילות בה הוא לא מקבל הנחות ועדין מבצע פעילות ספורטיבית מורכבת (בהתאמה ליכולותיו הפיזיות כמובן) אשר הופכת אותו לאדם חזק יותר משמעותית.
מה ההצלחות הקטנות והגדולות שאתה רואה וחווה במסגרת הפעילות?
הצלחה נמדדת בצורה אישית. לכל חבר יש יעד אישי משלו אצלי ב"פנקס". יהיו כאלו שהצלחה תהיה ברמה התקשורתית (החל מ"כיף" בתחילת האימון או נניח בהתכתבות בוואטסאפ על נושא כלשהו שהם משתפים אותי בו) ויהיו כאלו שהיעד שלהם יהיה יותר מדויק, במספר הקילומטרים במרוץ למשל. ההצלחה לעיתים נראית בדיעבד בשיחת סיכום של אירוע כלשהו אותה אני עורך עם טליה נדלר רכזת הקבוצה (כלום לא זז בלעדיה אגב) בה אנו מזהים שאחד החברים ,למרות המוגבלות התנהל באופן עצמאי מאוד, עמד ביעד הריצה שנקבע ובנוסף גילה אחריות וליווה את חברו מהקבוצה לקו הסיום, זו הצלחה גדולה בעיניי.
הצלחה גדולה מאוד היא לדוגמא מתנדבי הקבוצה אשר מצליחים לשלב את חברי הקבוצה במקום עבודתם, זה מורכב מאוד אך הרצון תמיד מנצח מסתבר.
מה יוצר לדעתך ומניסיונך את הקסם ?
את הקסם הזה מאפשרת הפלטפורמה שלנו, קבוצת אנשים מכל קצוות החברה שמשתתפים בפעילות עצימה ולא פשוטה פעמיים בשבוע, כולם לבושים כתום ולכולם מטרה חשובה, להוכיח באימון שהם יעמדו במשימה.
הצוות המקצועי שלנו בראשות טליה נדלר רכזת הקבוצה אשר יוצרת קשר עם המשפחות, מעדכנת ומתעדכנת במידע שמקדם את החברים בקבוצה במידה משמעותית.
ה"ביחד" הזה הוא הטריגר ליצירת המון קסמים. מוזמנים לבוא, לצפות ולהיווכח.
סיפור על קשר מיוחד אחד שנוצר בינך ובין בן זוג עם מוגבלות?
יש לא מעט, אחד הארוכים הוא הקשר עם מחמוד חמודה (ראו תמונה למטה) אותו הכרתי בקבוצת חיפה, רץ עיוור שיצא לי ללוות בלא מעט מרוצים ארוכים, הדחף שלו להצליח שובר כל חומה שבדרך, עשה מספר מרתונים וכנראה שעוד תשמעו עליו בעתיד.
סיפור של מתנדבים אחרים על קשר מיוחד שנוצר?
לוקח לנו לעיתים זמן עד שאנו לומדים את סיפורו האישי של חבר\ה בקבוצה, לעיתים רק שיחה עם אחד ההורים לאחר תקופה "מגלה" שאכן יש התקדמות אדירה. לדוגמא, בזכות כימיה מיוחדת שנוצרה בין אודליה (מתנדבת בקבוצה) לבין תבל (חברה בקבוצה) גילינו כי בפעילות שלנו יש לתבל התנהלות שונה מהתנהלותה בשאר המסגרות, משהו רגוע יותר שלא ידענו שבשאר המסגרות לא מתאפשר. קסם כבר אמרנו?
מה הקשרים הנוצרים בין המשפחות? המתנדבים?
מרגע כניסתי לתפקיד לקח לי לא מעט זמן לשוחח אישית עם ההורים, כמובן שלאחר שיחה כנה ואמתית הפכנו להיות מעגל קרוב מאוד למשפחה ובאירועים קבוצתיים אנו מבלים יחד עם החברים והוריהם. הקשר עם המתנדבים זה סיפור מהאגדות, כמתנדב לשעבר לא הצלחתי להבין כמה שזה מחזיר את ההשקעה, בעולם בו אנו מונעים ממקרי קצה שליליים בכל מיני אירועים, נוכחתי להכיר חבורה אמיצה של אנשים מכרמיאל ומשגב שמוכנים לתרום ממרצם ומכוחם פעם או פעמיים בשבוע למען הפעילות שלנו. הם העוגן של חברי הקבוצה, הם מלווים אותם ברגעי השיא והשפל שלהם, בביקורי חולים ובאירועים משפחתיים, אנשים עם סובלנות מרשימה שרק בעזרתה ניתן להמשיך להניע את היאכטה הכתומה שלנו.
מה מחזק אותך?
חיבוק דב חזק הופך לי את היום לטוב יותר, והמבט חדור המטרה להצליח לעמוד בעוד יעד מורכב עושים לי את זה.
מהן התכונות הנדרשות מהמתנדב?
עקביות – היכולת של המתנדב להתחבר לחבר תלויה בשלב הראשון בזיהוי ותיוג פני המתנדב כאחד שאפשר לסמוך עליו, אם אני פוגש אותו הרבה, נוח לי יותר.
סבלנות – והרבה. צריך להתנהל אחרת מהעולם המהיר שבו אנו חיים , צריך לעצור יותר ולהקשיב.
האם אנו מחפשים רצי מרתון ? ממש לא! מתנדבי הקבוצה מלווים בכל אימון מישהו אחר עם יכולות פיזיות שונות, לעיתים הולכים ולעיתים רצים.
האם ישנה הכשרה, תמיכה למתנדבים?
מתנדב חדש יזכה לליווי צמוד יותר בתחילת דרכו, הוא יצטרף לצוותים קיימים ויחווה את הליווי מקרוב, לאחר מכן נשוחח על סוגי המגבלות בקבוצה ודרכי התקשורת המועדפות למשל, נלמד טוב יותר איך להגיב למצבי קיצון (נניח, סטרס).
איך אנשים אחרים יכולים לעזור?
פשוט לבוא ולנסות, אנו מודעים לכך שזה עשוי לא להתאים לחלקכם, אבל בשביל זה צריך לנסות קודם.
ב 95% מהמקרים נחתם "חוזה" ארוך שנים.
מה המסר שלך לחברה בכרמיאל?
אנחנו חיים בעולם סופר מהיר עם אפס סובלנות, מבחינתנו, העולם אידיאלי וכולם מסביבנו בול כמונו.
אך אם נתבונן בקשב, אנו נחשפים לא אחת לאנשים עם מוגבלויות בכל מיני מקומות, באוטובוס, ברכבת, בתור בבנק, בבריכה ולעיתים אנו לא מודעים ל"קוצר הסבלנות" שלנו ואנו פוגעים באחרים, מספיקה אמירה אחת קטנה ומיותרת כדי להרוס לאדם אחר את יומו ואולי יותר.
אז בפעם הבאה שאתם שומעים צליל מוזר ממישהו בתור או נהימה מוזרה או שסתם עוברת מולכם מישהי שנעה באיטיות, נסו להתנהג רגיל, פשוט רגיל. כך משנים חברה.