כחלק ממאמצים מדיניים להפחית את הפשיעה הכלכלית בישראל, הוחל חוק המזומן המגביל את השימוש בצ'קים ובמזומנים, כאשר הדגש הוא על הגבלת הסכומים המרביים שניתן לקבל ולשלם במזומן במסגרת עסקאות כלכליות שונות; מול עורכי דין ורואי חשבון, מול תיירים, בין פרטיים ומול בעלי עסקים. החוק נכנס לתוקף בתחילת שנת 2019 ויחד עם ההגבלות הוא מפרט גם סנקציות כלכליות במקרה בו הופר.
למה צריך את חוק המזומן
חוק המזומן נוצר בשל העובדה שעם השנים נוצר קשר מסוים בין תשלום במזומן (שהפך לאמצעי תשלום אנונימי) ובין פעילויות כלכליות כגון הלבנת הון, העלמות מס, ופשיעה כלכלית אחרת. פעילויות אלו גוררות אובדן מיסים למדינה, פגיעה בתחרות החופשית ועוד. כך, מטרת החוק כי לאלץ את האזרחים כולם לעשות שימוש באמצעי תשלום שאינם אנונימיים (אשראי או צ'ק), בכדי שהמדינה תוכל לעקוב אחר הפעולות ולמגר את הפשיעה הכלכלית.
- על פי חוק המזומן עסקאות בהן מעורב עצמאי (עוסק) יהיו מוגבלות לסכומים של עד 11 אלף שקלים. עוסק אגב, על פי החוק, הוא כל אדם המוכר שירות או נכס, כולל עמותות ומלכ"רים. אדם שאינו עונה על ההגדרה הזו ייחשב לאדם פרטי, כולל עוסק המבצע עסקה שלא במסגרת הפעילות העסקית שלו.
- אם מדובר על עסקה בין אנשים פרטיים (לדוגמא מכירה של רכב יד שניה מאדם לאדם), הרי שההגבלה עומדת על 50 אלף שקלים במזומן.
- החוק חל אפילו על תיירים, וכאן כאשר אחד הצדדים בעסקה הוא תייר החוק קובע שמזומן ישולם עד 55 אלף ש"ח, או עד עשרה אחוזים מגובה העסקה.
- מה לגבי המגזר השלישי? אמנם איסור על שימוש במזומן כבר קיים, אך החוק החדש הוסיף מגבלה נוספת המשפיעה על קבלת המחאות פתוחות, מזומנים, הלוואות מגורמים פרטיים ועוד.
- ומה עם הענישה? - הסנקציות ישתנו בהתאם לסכום ההפרה וסוג העסקה. לדוגמא, כשמדובר בעסקה בין אנשים פרטיים הקנסות הפליליים שיוטלו יהיו במגבלת החוק, ובמקרה של עוסקים יוטלו עיצומים או קנסות בגובה של בין 15%-30% מסכום ההפרה. כדאי לדעת שבכל המקרים כולם, עבירה פלילית של 'מעשה מרמה' תוביל לעונש מאסר של שלוש שנים על פי החוק.
אני לא רוצה להסתבך עם החוק אבל כן צריך לבצע עסקה במזומן, מה עלי לעשות?
שאלה נהדרת! למען האמת זה הרבה יותר פשוט משנדמה לכם. חוק המזומן אמנם מרחף מעל ראשכם, אך ישנן דרכים חוקיות בהן עדיין תוכלו לקבל את המזומן שלכם. בעקבות החוק הוקמו חברות שהתמחותן היא לקשר בין הלקוח והעסק ולהעביר מזומנים ביניהם. זה עובד כך; הלקוח מגיע לאחת מהתחנות שמפעילה החברה, מפקיד את הכסף אצלן לאחר תהליך זיהוי קצר, והחברה מעבירה את הכסף ישירות אליכם לחשבון. קל ופשוט, ובהתאם לחוק!