יום המשפחה, שנקרא בעבר יום האם, הוא מועד המצוין בישראל ובמדינות נוספות בעולם, ומתמקד בציון המשפחתיות בכלל, האימהות בפרט ומקומם בחברה. בישראל הוא מצוין בל' בשבט, התאריך שבו נפטרה הנרייטה סאלד אשר הקימה את ההסתדרות הציונית הדסה, ארגון הנשים הציוניות, וכונתה "אם הילדים".
היסטוריית יום האם והמשפחה
יום האם נחגג לראשונה ביוון העתיקה, והיה החג של האלה ריאה, אם כל האלים. עם התפשטות הנצרות חגגו את "יום אם הכנסייה", ובמהלך השנים החג התמזג עם "יום האם". ב-1600 ציינו לכבוד אמהות בריטניה את "יום ראשון של האמהות". ביום ראשון זה קיבלו העבדים חופשה על מנת שיגיעו לבתיהם לחגוג את המועד. בחג נאכלה עוגה מיוחדת שנקראה "עוגת האם".
בארצות הברית התפתח מושג "יום האם" במחצית השנייה של המאה ה-19. במשמעותו המוכרת כיום, בתור תאריך המציין את פועלן של נשים ושל אמהות, נחוג יום האם לראשונה בשנת 1908 במדינת מערב וירג'יניה; הוגת הרעיון הייתה אנה ג'ארביס. ב-1914 הכריז הנשיא וודרו וילסון על יום האם כעל חג לאומי, והוא נקבע ליום ראשון השני בחודש מאי. פרח הציפורן הלבן, המסמל את הטוהר וכוח הסבל של האם, נקבע כסמלו של היום.
במסגרת הנטייה לשוויון בין המינים החלו מדינות רבות לציין גם את יום האב.
יום האם - יום המשפחה במדינת ישראל
היוזמה הראשונית לחגיגת יום האם בישראל שייכת לאגודת "עזרה", אגודה לעזרת נשים יולדות, שבראשה עמדו הרבנית שרה הרצוג ומ. הופיין. יום האם נחגג על ידן ב-21 במאי 1947 בירושלים "בדומה לימים כאלה הנהוגים בארצות אחרות".כרזה בדבר אירועי יום האם בחיפה.
ארבע שנים אחר כך הופק החג ביוזמה מחודשת, הפעם של חנה חושי רעייתו של ראש עיריית חיפה. התאריך נקבע על ידי אבא חושי לכ"ז בכסלו, היום השלישי של חנוכה. הרעיון אומץ גם על ידי ערים נוספות בישראל. חלקן חגגוהו בט"ו בשבט.
בשלהי 1951 יצא עיתון הילדים, הארץ שלנו, ביוזמה משלו. בעקבות הצעתה של הקוראת נחמה פרנקל (בידרמן) בת ה-11, קבע העיתון את ב' באדר, את יום פטירתה של הנרייטה סאלד, כיום האם.[3] אף על פי שלא היו להנרייטה סאלד ילדים, היא היוותה דמות אם לרבים מהילדים שעלו לארץ במסגרות השונות, וזו הייתה הסיבה לבחירה ביום פטירתה כיום האם. בתחילת שנות השבעים שונה התאריך לל' בשבט על ידי משרד החינוך. למעשה, נפטרה סאלד בא' באדר (לאחר השקיעה), וכך מצוין התאריך על מצבתה.
בשנות התשעים הונהג בישראל לקרוא ל"יום האם""יום המשפחה". יום זה בא להדגיש את הקשר בין בני המשפחה, ואת מחויבותם ותרומתם המשותפת לתא המשפחתי.
מנהגי יום המשפחה
נהוג לתת מתנות להורים ולאחים, כגון כרטיסי ברכה, פרחים או ממתקים.