יריית פתיחה למאבקם של ראשי רשויות ומנהלי בתי חולים בצפון
בנושא פערי מרכז-פריפריה במערכת הבריאות
18 ראשי רשויות מקומיות, 5 סגנים, ו-3 מנהלי בתי חולים אשרו את הגעתם למפגש בנושא בריאות בצפון. המפגש יתקיים מחר – יום שלישי ה- 14.7 בשעות 9:00-11:00 בלשכת ראש עיריית כרמיאל עדי אלדר. האירוע מאורגן על ידי הפורום האזרחי לקידום בריאות בגליל. מטרת המפגש היא נקיטת צעדים ומאבק על הקצאת משאבים לתחום הבריאות בצפון, לאור המחסור הקשה בכוח-אדם, ציוד ומוקדי רפואה. אלדר: "מערכת הבריאות בישראל פוגעת במכוון בתושבי הפריפריה בלי לקחת בחשבון את התוצאות. צריך להפסיק זאת מיידית. המשאבים חייבים להיות מחולקים שווה בשווה עבור כל אוכלוסיית מדינת ישראל".וועדת גרוטו להרחבת שירותי הבריאות בצפון היתה אמורה להגיש את המלצותיה בחודש מרץ 2015, אך טרם עשתה זאת. וועדה זו יכולה להשפיע רבות, אך בסופו של דבר יהיה צורך בהקצאת משאבים רבים מצד משרדי הבריאות והאוצר. סגן שר הבריאות יעקב ליצמן התבטא אתמול באשר לצורך בהקצאת משאבים שכזו.
פערי הבריאות בין הפריפריה למרכז ידועים מזה שנים. מפרסומי משרד הבריאות עולה כי תוחלת החיים בצפון היא 79 שנים, לעומת 82.1 במרכז. מספר הרופאים הוא 2.2 לאלף נפש בצפון, לעומת 4.7 במרכז. נתון בולט במיוחד הוא מחלקות ומרכזי השיקום שכמעט ולא קיימים בפריפריה – במחוז ת"א יש פי 55 מיטות שיקום מאשר בגליל.
מעבר להמלצות וועדת גרוטו, יעלו במפגש נושאים נוספים:
- הסטת חולים מהצפון לטיפול בבתי חולים מרוחקים – נושא שעלה בדו"ח מבקר המדינה במאי האחרון. מתוך שיקול כלכלי, קופות חולים שולחות מבוטחים המתגוררים בגליל, לקבלת שירות רפואי בחיפה ובתל אביב במקום באזור מגוריהם, גם כאשר השירות כן קיים בצפון.
- שיקום – תחום זה נמצא בחסר עמוק בצפון. יש צורך לפחות בשלושה מרכזי שיקום באזור אצבע הגליל, לב הגליל וגליל מזרחי. בנוסף, שיקום ילדים בצפון, מחלקת שיקום במרכז הרפואי זיו, ושיקום יום במרכז הרפואי לגליל.
- כספי קפיטציה – תקציב של כ- 200 מלש"ח בשנה מועבר ממשרד הבריאות לקופות החולים, לצורך הרחבת השירותים בפריפריה. סכום זה אינו שקוף לציבור, ולכן סביר כי לא מושקע בפריפריה, אלא "נבלע" בבור הגרעון של הקופות. על הקופות להוכיח כי הן משקיעות את הכסף הציבורי בפריפריה.
- חדרי מיון קדמיים – חדרי מיון חייבים להיות פזורים בכל רחבי הארץ, מפני שפעמים רבות מדובר בהצלת חיים. רפואה ראשונית הינו אמצעי בסיסי שחייב להיות במרחק נסיעה קצר ואינו דורש משאבים רבים. רק בימים אלה התבשרנו כי למרות החוסר, דווקא הוחלט לסגור את חדר המיון בקרית שמונה.
בין משתתפי המפגש יש קונצנסוס כי יש לפעול באופן אקטיבי על מנת להביא משאבים. בין המשתתפים: ראש עיריית כרמיאל ויו"ר אשכול בית-הכרם – עדי אלדר; ראש עיריית מעלות-תרשיחא ויו"ר אשכול גליל מערבי – שלמה בוחבוט; ראש עיריית סח'נין ויו"ר פורום ראשי רשויות ערביות – מאזן גנאים; ראש מועצת כפר-הורדים ויו"ר קו העימות – סיון יחיאלי; ראש מועצת סאג'ור ויו"ר פורום ראשי רשויות דרוזיות וצ'רקסיות – ג'אבר חמוד; ראש עיריית צפת – אילן שוחט; ראש עיריית שפרעם – אמין ענבתאוי; כמו כן עוד 13 ראשי רשויות, נציגים מרשויות נוספות, ומנהלי בתי חולים זיו, פוריה ונצרת.
הפורום האזרחי לקידום בריאות בגליל מורכב מאנשי מקצוע ממגוון תחומי הבריאות, מפעילים וארגונים חברתיים. לפרטים נוספים – מקבולה נאסר, דוברת האירוע – 054-4719067 לב ארן, הפורום האזרחי לקידום בריאות בגליל – 052-5345957.