"ההיסטוריה של כרמיאל והאזור רוויה בחקלאות. ענף ייצור היין וגידול עצי זית לשמן" היה משמעותי וחשוב, אומר גוטפריינד. "בעקבות המתנה שהעניקה לנו רשות העתיקות התחלנו בתכנון שילוב הגן הארכיאולוגי לשימוש כלל תלמידי העיר, מגיל הגן ועד לסיום התיכון, בחשיפה להיסטוריה החקלאית של סביבת כרמיאל, בחיזוק לימודי החקר ובחיבור בין עבר, הווה ועתיד. אנו מממשים הלכה למעשה את האימרה הידועה של יגאל אלון ז"ל, 'עם שאינו יודע את עברו, ההווה שלו דל ועתידו לוט בערפל'. החווה החקלאית תמשיך להעמיק את לימודי החקלאות והקיימות בכרמיאל בכל האמצעים העומדים לרשותה".
"החווה החקלאית מכילה מורשת עצומה של היסטוריה מורשת וארכיאולוגיה ומחזקת את לימודי החקר בחקלאות ומדעים בקרב תלמידי העיר", מסר ראש העיר כרמיאל עדי אלדר. "הילדים נוגעים באדמה ולומדים על התפתחות האזור מתקופות קדומות. הקמת הגן הארכיאולוגי תתרום רבות לגני הילדים ובתי הספר בעיר ותעשיר את התלמידים בכלים ובידע רב. אני מאחל שנה טובה לכל תלמידי כרמיאל ולכל הבאים בשערי החווה החקלאית".
באוסף הארכיאולוגי שישמש את תלמידי כרמיאל ללמידה ניתן למצוא אוסף של להבי מגל מאבן מהתקופה הניאוליטית, קנקני יין, אוסף מטבעות מתקופות שונות המכילים עיטורים מעולם החי והצומח לצד דיוקנאות של קיסרי רומא, מטבעות ממרד בר כוכבא, מטבע מימי שלטונו של תלמי הרביעי המעוטר בנשר על רעם ומטבע של המלך אגריפס הראשון בו יש עיטור אלומה של שלוש שיבולי חיטה. כמו כן, העבירה רשות העתיקות לחווה בקבוקי בושם מאזור הגליל שייתכן ופותחו במפעל הזכוכית שהתקיים בעבר באזור פארק המחצבות בכרמיאל.
בדרך להקמת הגן הארכיאולוגי, מינתה רשות העתיקות אוצרת מטעמה שמתכוונת להביא לגן בית בד, גת עתיקה וכלים להכנת קמח. "הילדים יוכלו לגעת בממצאים מהאזור ולערוך הכרות עם האתרים השונים בעיר ואנחנו נוכל להעניק להם זוית נוספת של למידה", מוסיף גוטפריינד.
"המטרה היא להגיע לבית ספר מוזיאוני שנוגע ולומד מהממצאים. כידוע, תחנת הרכבת שתיפתח בקרוב בכרמיאל ממוקמת בסמוך לחווה תהווה יעד חשוב, ובעתיד בני הנוער שלנו יוכלו במסגרת תרומתם לקהילה להדריך קבוצות שיבואו לבקר בחווה במסגרת המחויבות האישית שלהם בתיכון".
תחנה מטרולוגית
תלמידי כרמיאל שיחלו להיחשף לאוסף הארכיאולוגי העשיר כבר בחודש ספטמבר, ילמדו השנה גם בעזרת תחנה מטרולוגית שהעניק שר החקלאות אורי אריאל כמתנה לחווה החקלאית בביקורו בעיר לפני מספר חודשים. התחנה תסייע לתלמידים בעבודות חקר ותתן בידם מידע על האקלים באזור.
לחווה החקלאית מגיעים ילדי גן החובה, תלמידי בית הספר היסודי (ג'-ד'), כיתות ילדים עם צרכים מיוחדים ותלמידי החטיבות והתיכונים, ובהם תלמידים שמבקשים לסיים את לימודיהם עם בגרות בחקלאות, ועושים שימוש בחווה לטובת חקר הענף. בחווה הרב גילאית לא מסתפקים רק בפעילות פנים והתלמידים מאמצים את האנדרטאות הפזורות בכרמיאל לזכרם של חללי העיר, תוך שהם מטפחים את הצמחיה במקום ומכירים אותה דרך העבודה. התלמידים הבוגרים מגיעים לבית 'יד לבנים' להכרות עם הבית המיוחד והחשוב.
בוסתן עצי פרי
לפני שלוש שנים נטעו בחווה בוסתן עצי פרי אקזוטיים וארץ ישראלים. הבוסתן שהלך וצמח מורכב משלוש חלקות: עצי פרי ארץ ישראלי מהחורש הים תיכוני ובהם תאנים, רימונים, שקדים ואלונים , עצי פרי בחקלאות הארץ הישראלית ובהם תפוחים, אגסים, אפרסמון, רימונים, נקטרינות ושזיפים, ועצים אקזוטיים ובהם מנגו, צימוק יפני, קרמבולה, קפה ושעועית הגלידה. לפרויקט שותפים עיריית כרמיאל, קק"ל, מועצת הצמחים, ארגון מגדלי הפירות, העמותה לפירות אקזוטיים, משרד החקלאות ומשרד החינוך.
חיים משותפים
השנה תתקיים לראשונה גם פעילות של 'חיים משותפים' עם החווה החקלאית בטמרה, ותתבצע עבודת חקר משותפת של תלמידי בתי הספר היסודיים מכרמיאל ומטמרה. דרך העבודה המשותפת ייווצר דיאלוג בין התלמידים, בעקבות דיאלוג שנוצר בין צוותי המורים משתי הערים בהשתלמויות משותפות שנערכו בשנה שעברה.
החווה החקלאית ללימודי חקלאות וסביבה בכרמיאל הינה מוסד חינוכי, בפיקוח משרד החינוך, המעניק כלים חינוכיים ערכיים לתלמידי בתי הספר והגנים בעיר. בחווה מספר ענפי גידול עיקריים כמו גן ירק, פרחי קטיף, צמחי בית, תבלינים ומשתלה. החווה פועלת בימים ראשון עד שישי בשעות הלימודים ותורמת לפיתוח הסקרנות ועידוד העשייה החקלאית והסביבתית בקרב הדור הצעיר בכרמיאל.
מנהלת מחוז צפון, ד"ר אורנה שמחון בירכה על הפרוייקט ואמרה כי "החווה החקלאית בכרמיאל כמו גם שאר החוות החקלאיות במחוז הצפון הן בבחינת כלי חינוכי ולימודי מאתגר המחולל ומניע את הערך המוסף בלמידה החוויתית ומעצים את הנשמה היתרה ואת שאר הרוח אצל התלמיד, בתהליך הלמידה המשמעותית".