במזל טוב, עיר תאומה חדשה לכרמיאל: קמפולונג מולדבונסק מרומניה, עיר הולדתו של ראש העיר הראשון של כרמיאל, ברוך וגנר
לפני כשנה פנו לראש העיר עדי אלדר נציגים מהעיר קמפולונג-מולדבונסק - יוסף קליין ונתן גרטנר, ועמם ד"ר דינה פלדמן, נכדת ילידת העיר - ובפיהם בקשה לכונן ברית ערים תאומות בין כרמיאל ובין העיר הרומנית קמפולונג-מולדבונסק.הפניה נעשתה על רקע העובדה שמייסד וראש העיר הראשון של כרמיאל, ברוך ונגר ז"ל, נולד בקמפולונג ואהב אותה אהבת נפש כשם שאהב את העיר כרמיאל.
על כן חשבו השלושה, כי חיבור בין שתי ערים אלה יצור שותפות אמת וגלעד אנושי ומוצלח לדמותו ולפועלו של ונגר. אלדר, אשר התרשם ממחויבות המבקרים, חשב כי מדובר ברעיון טוב.
ומאז, במהלך השנה, נעשתה העבודה הנדרשת על מנת לכונן את ברית הערים התאומות. הטכס אמור להתקיים במהלך הקיץ הקרוב.
כהכנה לשיתוף הפעולה הגיע לביקור בכרמיאל מר בוגדן סטמטין, נשיא ארגון הסמאצוקי לקידום תרבות שפועל בקמפולונג-מולדבונסק, ומשמש כמתאם המקומי בין הערים.
אליו הצטרפו חברי הצוות הישראלי המסייעים בכל מה שנדרש.
הביקור נערך בתיאום עם אנדריאה גיסברג, רכזת קשרי החוץ של העירייה והצוות נפגש עם ראש העיר אלדר, ביקר במנהל החינוך, במגמת קולנוע בבית ספר פסגות, בהיכל התרבות, במרכז הצעירים, וזאת במטרה לייצר שיתופי פעולה בתחום התרבות, הנוער והחינוך, וכן עם ארגון רוטרי כרמיאל.
באותו הביקור ערך סטמטין ראיון עם רודריקה ארליך, ילידת קמפולונג ותושבת העיר כרמיאל, על מנת להקרין את זכרונותיה במסגרת ליל המוזיאונים שיתקיים בקמפולונג
ב-19-20 במאי 2018.
קמפולונג מולדובנסק היא עיר תיירות חורף וקיץ בצפון היפהפה מכוסה היערות של הרי הקרפטים הרומניים, באזור ההיסטורי של בוקובינה, אשר כלל בטרם המלחמה קהילה יהודית מפוארת, ומעט גם לאחריה.
מעטים אמנם היהודים שנשארו באזור אך זכרם חי עדיין בקרב יוצאי העיר ומשפחותיהם, ובקרב המקומיים המבוגרים. במספר ערים פזורים מבני בתי כנסת מרשימים, שחלקם שוחזר, וכן בתי עלמין ובהן מצבות מעוטרות המהוות עדות לחיים שהיו כאן ואינם.
כך גם בקמפולונג, בו חיה בעבר קהילה יהודית מגוונת ופעילה, של אלפי אנשים, שרבים מהם, ששרדו את מחנות טרנסיסטריה, היגרו לישראל. כיום, בעיר שמנתה כ-20 אלף תושבים חיה יהודיה בודדת, קיימים שני בתי כנסת מקסימים, שהיו עד לאחרונה סגורים בפני קהל מבקרים, וכן בית העלמין.
ראש העיר, נגורה מיהיטה, וחבורת צעירים מקומיים מעוניינים מאד בכינון קשר עם תושבי עיר בישראל, וכן בהקמת מוזיאון יהודי בעיר לשימור זכר יהודי העיר. הם מתרגשים מאד מאפשרות שיתוף הפעולה, וממתינים לבוא הישראלים לקדם זאת בהקדם.
בתמונה מימין לשמאל: נתן גרטנר, גבי פיינרו, בוגדן סטמטין, עדי אלדר, דינה פלדמן ואנדריאה גינסברג