כותרת
> C;
1/1
טיפוח ויופי

בלוטת הרוק נפוחה - גורמים ודרכי טיפול

כרמיאלי טיפוח ויופיפורסם: 24.06.19 , 13:26ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

לרוק שלנו ישנם תפקידים חשובים בגוף, הוא מסייע בשמירה על בריאות השיניים, בפירוק ועיקול מזון, בהגנה על חלל הפה, על בריאות ותקינות תהליכי דיבור ובליעה ועוד. כאשר הוא בריא, הגוף שלנו מפריש בממוצע 1 עד 1.5 ליטר רוק ביממה. הרוק מיוצר על ידי בלוטות רוק שממוקמות בשלושה אזורים שונים: ליד האוזניים, מתחת ללסת התחתונה ומתחת ללשון. כאשר יש פגיעה בתפקוד בלוטות הרוק, הדבר יתבטא בנפיחות ויעלה צורך באבחון וטיפול רפואי כדי למגר את התופעה, להבין ולטפל בגורמים לה ולהחזיר את המטופלים לקו הבריאות.

הגורמים לנפיחות בבלוטות הרוק

2% מהאוכלוסייה סובלים ממחלות כרוניות בבלוטות הרוק, מחלות אשר עלולות לגרום לנפיחות, ביניהן:

· אבנים בבלוטות הרוק – תופעה שכיחה אשר מופיעה באחוז מהאוכלוסייה. האבנים נוצרות כתוצאה מהצטברות של מינרלים, חלבונים וחיידקים בתוך צינוריות הרוק. התפתחות האבנים אומנם איטית אך כאשר הן גדולות מספיק הן עשויות להוביל לחסימת צינוריות הרוק.

· ציסטות – גורם נוסף לנפיחות בבלוטות הרוק הוא ציסטות. ישנן ציסטות מולדות, אחרות עשויות להיגרם כתוצאה מחסימה של בלוטות רוק קטנות. במקרה של חסימה תופיע שלפוחית לא כואבת עם נוזל שקוף או כחלחל. שלפוחית זו תגדל עם הזמן. גודלה ימנע את הפרשת הרוק, מה שיוביל לנפיחות.

· דלקות – גם דלקות הן גורם שכיח לנפיחות בבלוטות הרוק. יש להן מספר גורמים החל בווירוסים ועד חיידקים. ישנן גם דלקות שנגרמות כתוצאה ממחלות אוטואימוניות. דלקות שאינן מטופלות בזמן יכולות לגרום לזיהומים, כאבים והפרשה מוגלתית. כמו כן הזיהום עשוי להתפשט אל רקמות הצוואר ואל דרכי הנשימה ואף לסכן חיים.

· עיוותים מולדים – גם הם יכולים לגרום לנפיחות בבלוטות הרוק.

· גידולים – במקרים נדירים יתגלו גידולים בבלוטות הרוק. לרוב יהיה מדובר בגידולים שפירים ורק במקרים נדירים אלו יהיו גידולים ממאירים.

דרכי טיפול בנפיחות בבלוטות הרוק

דרכי הטיפול בבלוטת רוק נפוחה שונות והבחירה בשיטה כזו או אחרת נעשית בהתאם לאבחנה, המלצת הרופא המומחה ובחינת ההיסטוריה הרפואית של המטופל. אם בעבר ניתוח היה האפשרות המובנת מאליה, כיום ישנה טכנולוגיה אנדוסקופית אשר מאפשרת להגיע אל האזור הנגוע ולטפל בו באופן נקודתי. במהלך הטיפול מוחדר אנדוסקופ דרך חלל הפה אל צינורית הרוק ובאמצעותו ניתן לשלוף אבנים, לטפל בדלקות, לתקן עיוותים, לשטוף משקעים ועוד, והכל בהרדמה וללא צלקות. במקרי קיצון הטיפול יהיה בשיטה ניתוחית ובמקרים של גידול הטיפול יהיה הסרת הגידול על ידי הקרנה או טיפול כימותרפי.

בכל מקרה של נפיחות מומלץ לפנות לרופא מומחה למטרת אבחנה והתאמת טיפול רפואי.