פעמים רבות, כאשר מדברים על אוכל לתינוקות, או בשמו הרשמי יותר – מזון לתינוקות, נוהגים להתייחס בעיקר לשורת מוצרים כגון מחיות לתינוקות, דייסות או ביסקוויטים המיועדים בעיקר לתינוקות שעברו כבר למוצקים או על הצעות לאיזה מזון כדאי לתת לתינוקות.
אבל האמת היא שתחת המושג הזה, כלולה מטרייה שלמה של נושאים שכדאי להכיר ולהבין בדרך לביסוס התזונה הנכונה ביותר עבור התינוק שלכם. מהם הנושאים הללו? באיזה גילאים הם משתלבים ועוד, הכל במאמר זה.
את תחילת הדרך בעולם האוכל לתינוקות, קודם כל צריך להתחיל עם נושא ההנקה. נכון, אומנם לא מדובר במוצר אלא במיומנות ביולוגית של האם והתינוק, אבל גם נושא זה חייב להכלל בשיח שמדבר על מזון לתינוק. לאחר ההנקה, מגיע כמובן העיסוק בנושא התמ"ל, הטעימות הראשונות, המעבר למוצקים רכים ולאחר מכן מזון אצבעות ולבסוף הדייסות וההשתלבות בארוחות המשפחתיות עם רכישת מלוא היכולת לאכילת מוצקים. אז שנתחיל...?
הנקה – המפגש הראשון של התינוק עם מזון בעולם
על פי המלצות משרד הבריאות וארגון הבריאות העולמי, הנקה היא האוכל המומלץ והמותאם ביותר לתינוקות מגיל לידה ועד המעבר למוצקים. חלב האם מסוגל להתאים את עצמו בטבעיות לכל צרכי התינוק על פי קצב היניקה וככל שהרך הולך ומתבגר ולתת לו את כל מה שנדרש להתפתחות תקינה ומלאה. עד לפה הכל נכון מדוייק, אך מה לעשות שהמציאות היא קצת שונה ונעה בין אמהות שמניקות בשמחה וללא בעיה, אלו שמשלבות יניקה ושאיבה ועד כאלו שאינן מייצרות מספיק חלב, שהתינוק אינו יונק מספיק מהן ולכן חייבות לשלב תמ"ל, או שכל הנקה מעבירה אותן מדורי גיהינום וסבל שהן רק מחכות שיגמר ועד לאלו שפשוט לא מסוגלות להתחבר לרעיון של הנקה ומעדיפות לתת תמ"ל. בדיוק מהסיבות הנ"ל ועל אף שמשרד הבריאות ממליץ להתחיל תמ"ל רק החל מגיל חצי שנה, קיימות הפורמולות לתינוקות המיועדות לגילאי לידה עד חצי שנה. אלו מכילות כל מה שנדרש לגדילת והתפתחות התינוק, מפוקחות היטב גם בארץ וגם בחו"ל ויכולות להוות פתרון נפלא לאמהות שזקוקות לכך בשלב הראשון של האכלת התינוק.
מגלים את האוכל שיש בעולם – גיל חצי שנה, מעבר לתמ"ל והתחלת מוצקים
לרוב, בגיל חצי שנה, נהוג שהאמהות כבר חוזרות למקום העבודה לאחר "חופשת הלידה". בשלב זה, רוב האמהות תעדפנה לעבור לשילוב של בקבוק שאוב או תוותרנה כליל על ההנקה בשל המחוייבות הרבה שהיא דורשת ותעבורנה לשימוש בתמ"ל. לצד מזון ראשוני זה, בגיל זה ובכפוף לסימני מוכנות כפי שמשרד הבריאות קובע ורופא הילדים או אחות טיפת חלב ימליצו, יתחיל תהליך הטעימות בדרך למעבר לאכילת מוצקים ועד ליכולת לאכול ארוחה שלמה בסיום השנה הראשונה לחייו של התינוק. בשלב זה, התמ"ל או ההנקה עדיין מהווים את החלק הניכר בארוחות התינוק והטעימות מתבצעות בין לבין כך שהתינוק יוכל להתנסות בטעמים חדשים ברוגע. שלב זה של הטעימות הוא סוג של משחק של התנסות וחשיפה לצבעים, מרקמים וטעמים חדשים ועשוי לקחת זמן ומצריך גם רכישת טעמים, דבר שקורה לאורך זמן ולכן מגובה גם בתזונה שרובה עדיין מתבססת על שלב קודם. ברגע שהטעימות הסתיימו והתינוק מגיב בצורה חיובית לסוגי מוצקים שונים, ניתן לעבור לאכילה של מחיות. בניגוד לנהוג לחשוב, מחיות אינן חייבות נטו להיות מבוססות על פירות או ירקות בלבד ויכולות ואף מומלץ שיכילו גם חלבונים ושומנים בריאים. את אלו תוכלו להכין בבית באמצעות בלנדר טוב שיוכל להפוך רכיבים כמו הודו ועוף יחד עם ירקות קשים כגון מלפפונים וגזר למחית אחת חלקה ומאוחדת שניתן יהיה להאכיל בה את התינוק. כמובן שניתן בשלב זה גם להעזר במחיות המוכנות הנמכרות בכל סופר, אך שימו לב למה הן מכילות בתווית האחורית, הקפידו שהמוצר יהיה ללא תוספת סוכר חיצונית והשתדלו לגוון עד כמה שניתן בשילובים ובטעמים.
תופסים באצבעות – גיל 9 חודשים הגיע
בגיל 9 חודשים, התזונה של המוצקים כבר מתחילה להתבסס והתינוק אף יכול לאכול מרקמים קצת פחות חלקים מהמחיות של תחילת התהליך. בשלב זה, נהוג להתחיל לשלב את מזון האצבעות בתהליך. מזון האצבעות יכול בהחלט להיות מורכב מביסקוויטים לתינוקות שנמכרים בסופרים והרכים שלכם ישמחו להחזיק ביד, ועד לחתיכות קטנות של פירות, גבינה, ירקות ואפילו חתיכות קטנטנות של עוף או כל בשר אחר שהאצבעות הקטנטנות שלהן יוכלו לתפוס באחיזת הצבת שזה עתה התבססה.
בשלב זה ניתן גם להתחיל לשלב בתזונת התינוק את הדייסות. מומלץ להתחיל בדייסות המותאמות לתינוקות, כגון אלו של מטרנה אשר מרכיביהן טחונים בצורה דקה יותר כך שיתאימו יותר ליכולת הלעיסה והעיכול של התינוק.
גיל שנה עד שנתיים – לקראת פרידה ממוצרי האוכל לתינוקות
בגיל שנה ואילך, התינוק כבר יכול לקחת ממש חלק בארוחה המשפחתית. הוא כבר לועס וגם יודע לבלוע ומתמודד עם מוצקים בהצלחה ממש כמו ילד גדול. בהדרגה, תדירות השימוש בתמ"ל והנקה תפחת ועיקר הארוחות יתבססו על מה שהוגש בשולחן המשפחתי בארוחות. בגיל זה, חלק מההורים עוברים לשימוש בתמ"ל משלב 3 כדרך להבטיח תזונה מלאה יותר לתינוק ולעיתים בתור מזון ניחומים והרדמות אליו התינוק רגיל ממש לפני אפיזודות השינה שלו.
גיל זה, לפי המלצות משרד הבריאות הוא כבר הגבול האחרון לשימוש בתמ"ל, אך הדבר תלוי אינדבידואלית בכל ילד, ביכולות האכילה והעיכול שלו, בהתפתחות התקינה שלו וברמת התלות הרגשית שלו בבקבוק. בכל מקרה, אם החלטתם לגמול את התינוק בשלב זה מן התמ"ל עשו זאת ברגישות והדרגה והתייעצו עם איש מקצוע מה הדרך הנכונה לעשות זאת.
שיהיה בתאבון!