כותרת
> C;
1/1
בריאות

האם יש לי אספרגר? אבחון עצמי וההבדל בין אספרגר לאוטיזם

כרמיאלי בריאותפורסם: 02.05.24 , 09:25ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

תסמונת אספרגר וכן תסמונת אוטיזם הן תסמונות מוכרות ושכיחות בקרב האוכלוסייה בעולם המודרני. מבוגרים רבים מגלים בדיעבד כי הם לא אובחנו כמו שצריך בתור ילדים, והשאלה האם יש לי אספרגר נשאלת בקול רם גם בגילאים מבוגרים יותר. במאמר זה נספר לכם על הפרעות הרצף האוטיסטי, תסמונת אספרגר, שאלון אבחון, ההבדל בין אספרגר לאוטיזם ואיך ניתן להעמיק את ההבנה שלכם בתחום.

אבחון אספרגר בגילאים מבוגרים - לעולם לא מאוחר מדי

כיום, המודעות לאספרגר ואוטיזם גבוהה מאי פעם. ילדים ומתבגרים שגדלים בחברה של היום זוכים ליחס הרבה יותר מדויק ורגיש בכל הנוגע לאבחונים השונים, הרבה יותר מאשר ילדים שגדלו לפני 10, 20 ו-30 שנים. התקדמות המחקר בתחומים אלו מאפשרת אבחון גם בגילאים מאוחרים - ובמידה ואתם לא אובחנתם בגיל צעיר, אך תוהים האם יש לכם אספרגר, ישנן דרכים לבדוק זאת גם בגיל מבוגר.

מהי תסמונת אספרגר ואילו קשיים חווים אנשים המתמודדים איתה?

אספרגר היא תסמונת המשויכת אל הקשת האוטיסטית . התסמונת מתאפיינת באנשים בעלי מנת משכל בטווח הנורמלי, אשר חווים קשיים במספר תחומים, רובם קשורים לתחום של מיומנויות חברתיות וכן מיומנויות תקשורתיות:

  • חוסר אמפתיה כלפי מצבים שונים, כלפי הסביבה, כלפי אנשים קרובים
  • קושי רב מאוד ביצירת חברויות וקשרים עמוקים
  • שיח המתאפיין בחד צדדיות
  • עיסוק באופן חוזר ונשנה בעניין ספציפי
  • תנועתיות מסורבלת
  • קושי לקבל שינויים וקביעות מחשבתית
  • תחומי עניין צרים בהם האדם מושקע באופן משמעותי

מהו אוטיזם וכיצד אבחון מוקדם כילדים משפיע על החיים כמבוגרים?

אוטיזם הוא מושג רחב המייצג קשת מגוונת של הפרעות (אחת מהן היא האספרגר), כאשר רובן מתאפיינות במגוון אתגרים וקשיים בתחום הכישורים החברתיים והיכולות התקשורתיות, חזרה על התנהגויות, קושי בתקשורת שאינה מילולית, קושי בקריאת מצבים חברתיים, קושי בדיבור ועוד. ילד אשר אינו מראה או נותן חפצים להורים, ממעיט בתקשורת קולית, לא יוצר קשר עין, ממלמל, לא מביט על פנים של הסובבים אותו ולא מחייך לעברם, נחשד כילד על הרצף האוטיסטי.

אבחון מוקדם וטיפול שגרתי יכול להשפיע רבות על החוויה הכוללת של ילדים אלו והיכולות שיהיו להם בתור מבוגרים. כאשר ישנו אבחון של אוטיזם, ישנה האפשרות שהאדם יגדל להיות עצמאי לחלוטין, או שיצטרך תמיכה ברמה גבוהה במגוון פעולות בחיי היום-יום. אנשים על הרצף האוטיסטי יכולים להיות בעלי יכולות גבוהות מאוד, או לסבול מאתגרים רבים בחשיבה ופתרון בעיות.

מה ההבדל בין אספרגר לאוטיזם?

חשוב להבין את ההבדל בין אוטיזם לאספרגר. ההבדל בין אספרגר לאוטיזם הוא העובדה כי תסמונת אספרגר היא חלק מהקשת האוטיסטית, במובן שהיא מאופיינת כתסמונת השייכת לקבוצת האוטיזם. מעבר לכך, בזמן שילד המאובחן כאוטיסט יתקשה ברכישת שפה ופיתוח יכולות דיבור, ילד המאובחן באספרגר לא יתמודד עם קושי זה וילמד את שפת האם שלו ואת יכולות התקשורת שלו בצורה תקינה.

בנוסף לכך, ההבדל בין אוטיזם לאספרגר הוא שלעומת האוטיזם, תסמונת אספרגר אינה כוללת התפתחות קוגניטיבית מאוחרת או לקויה.

אבחון עצמי של אספרגר או אוטיזם

במידה ואפילו קריאה אחת של תסמיני התסמונות הללו הדליקה אצלכם נורה כלשהי, הסיכוי לא קטן שיש לכם אספרגר או אוטיזם. אל תחששו לחקור את העניין לעומק - הבנה מעמיקה ורחבה של התסמונת תסייע לכם להתמודד איתה, לחיות חיים טובים ומלאים, ולהרגיש שלמים עם עצמכם.

אבחון עצמי של אספרגר אפשרי במידה ואתם משקיעים זמן במילוי שאלונים מתאימים, כמו שאלון אבחון הכולל תסמינים שונים של תסמונת אספרגר.

דוגמאות לשאלות מתוך שאלון אבחון אספרגר

שאלון אבחון נועד, כפי ששמו מרמז, עבור אבחון עצמי של תסמונת אספרגר. במידה ואתם תוהים האם יש לכם אספרגר, אבחון עצמי הוא כלי טוב לתחילת תהליך האבחון שיוביל בסופו של דבר לדרכי טיפול והתמודדות מומלצות.

אבחון אספרגר יוכל לדייק לכם לעומק את ההבדל בין אספרגר לאוטיזם, ולעזור לכם להבין את דרכי הפעולה השונות בהן ניתן לשפר את ההתמודדות שלכם עם התסמונת ושיפור איכות החיים שלכם. כחלק מהשאלון, תישאלו מגוון של שאלות, כמו למשל:

  • האם אתם מתקשים מאוד להפסיק לדבר ולהקשיב לאחרים בשיח?
  • האם אתם לא מסוגלים לחזות איך יגיבו אליכם לאחר שפעלתם בצורה מסוימת?
  • האם יש לכם קושי בהבנה של סאבטקסט וניואנסים חברתיים עדינים?
  • האם קשה לכם לזהות מתי דבריכם גורמים לאי נוחות?
  • האם אתם מצליחים להרגיש תחושות מסוימות כאשר אתם נחשפים לתכנים שונים?
  • האם אתם מזהים בעצמכם דפוסים החוזרים על עצמם באופן משמעותי?

שאלון אבחון אספרגר נועד להצביע על התנהגויות ודפוסי התנהלות המזוהים עם התסמונת ולעזור לכם להבין היכן אתם נמצאים על הרצף ומה ניתן לעשות מעבר לכך. אבחון עצמי של אספרגר הוא אפשרות למי שמעוניין להעמיק לתוך התחום ולהבין האם התחושות שלו מזוהות עם התסמונת.

השלב הבא לאחר אבחון עצמי של אספרגר: פנייה לטיפול מקצועי

ההבדל בין אספרגר לאוטיזם הוא משמעותי. במידה ואתם תוהים האם יש לכם אספרגר, מומלץ שתמלאו שאלון אבחון אספרגר ותבינו האם אתם מזדהים עם ההתנהגויות המוצגות בו. אבחון בכל גיל הוא צעד ראשון אל עבר טיפול שיעזור לכם לחיות חיים נהדרים ושלמים עם כל תסמונת שלא תהיה.

קרדיט תמונה FREEPIK