כותרת
> C;
1/1
בריאות

מה זו אנמיה ואיך מטפלים בה?

כרמיאלי בריאותפורסם: 28.09.23 , 09:34ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

אם אתם חשים עייפות, סחרחורת, כאבי ראש תכופים ועוד, יכול להיות כי אתם סובלים מאנמיה. בקצרה, ההגדרה הרפואית שלה, זה מצב בו הדם חסר המוגלובין, כלומר, כדוריות דם אדומות, מה שמוריד את את הפעילות של מחזור הדם וכך, הוא לא מצליח להעביר מספיק חמצן למערכות שונות בגוף. אנמיה היא תופעה שכיחה. נשים וגברים רבים יסבלו ממנה בתקופות שונות בחיים. מתי נדע כי מדובר על סכנה בריאותית הדורשת טיפול? איך נדע לאבחן את הבעיה? איך מטפלים באנמיה? על כל זה ועוד נדבר במאמר הבא.

מה חשוב להבין על מחזור הדם האנושי

הדם הזורם בגוף משמש כמו סוג של 'מסוע', אשר תפקידו להעבור אבני בניין חיוניות למערכות הגוף השונות במטרה לשמור עליהן תקינות ובריאות. מחזור הדם מורכב מכדוריות דם לבנות וכדוריות דם אדומות, אשר נותנות לדם את צבעו האדום כמובן. כדוריות הדם האדומות אמונות בראש ובראשונה על ההעברה של חמצן אל כלי הדם ופינוי פחמן דו חמצני. כדוריות הדם האדומות נבנות על ידי חלבון בשם 'המוגלובין'. בכל יום הגוף מאבד מאות אלפי כדוריות דם אדומות ומייצר חדשות במח העצם. הבעיה מתחילה כאשר אין הלימה בין אובדן כדוריות הדם האדומות ובין יצירה של כדוריות חדשות. זה הגורם להתפרצות של אנמיה.

באילו מקרים תתפרץ אנמיה

יש כל מיני סיבות להתפרצות הסימפטומים השונים. ערכנו רשימה קצרה של המקרים הנפוצים:

  • המחזור החודשי, היריון ולידה: במהלך המחזור החודשי ולאחר הלידה נשים רבות מאבדות דם במהלך הוסת ובתום הלידה. פעמים רבות, אובדן הדם גדול והגוף לא מספיק לייצר כדוריות דם חדשות בהתאם. פעמים רבות הגוף יתאזן בתוך זמן קצר. יש דרכים נוספות לטפל בעניין הזה, נדבר על כך בהרחבה בהמשך.
  • פציעה בעקבות תאונה: כך הגוף מאבד הרבה זמן בפתאומיות. במידה ומדובר על מקרים חמורים, בבית החולים יחברו לפצוע עירוי דם כדי להשלים את החסר במהירות.
  • מחלה כרונית: יש מי שסובלים מסרטן במחזור הדם המוביל לאנמיה, יש מי שלוקחים כדורים בעקבות מחלה אחרת אשר משפיעים על מחזור הדם וכן הלאה. במידה ואתם סובלים ממחלה כרונית הידועה לכם, הדבר הנכון הוא לדון על כך עם הרופא שלכם. מי שמכיר את התיק הרפואי שלכם וידע איך לעזור לכם בדיוק.
  • תזונה לא מאוזנת: לעיתים, אם לא אוכלים מספיק ירקות ופירות מאבדים ויטמינים חיוניים אשר משפיעים על מחזור הדם. אגב, כאן גם המקום להגיד כי יש אלמנט של נטיה גנטית. כלומר, יש מי שצריכים להזין את גופם באדיקות לעומת מי שיכולים להגיע לאיזון בקלות יחסית.

אילו סימפטומים שכיחים לאנמיה

לפני שנדבר על טיפול באנמיה, אנחנו רוצים לדבר על האבחנה. שהרי פעמים רבות, אלא אם אתם נמצאים בתהליך של בירור רפואי בנוגע משהו אחר, לא תמיד תבחינו בכך שהדם חסר את המרכיבים החיונים לו. בכל זאת, ישנם סימפטומים אשר יכולים להעיד על מחסור בהמוגלובין. בין היתר אלו יהיו כאבי ראש תכופים, תחושה של עייפות מתמדת, סחרחורת, נטייה להתעלץ ועוד. כל עוד לא נערך טיפול ראוי, התסמינים יחמירו ויופיעו תסמינים נוספים. כמו חיוורון, כתמים שחורים בעיניים וכן הלאה. במידה ואתם סובלים מהסימפטומים הללו חשוב לקבל הפניה לבדיקת דם מסודרת כדי שהרופא שלכם ישלול מחלות נוספות. יש דברים בהם לא כדאי לזלזל, הבריאות שלכם היא אחד מהם.

מה דרכי הטיפול הנפוצות

טיפול באנמיה יכול להיות דרך שינוי תזונתי ושינוי של אורח החיים במידה והרופא מזהה כי החולה ניזון בעיקר מאוכל מעובד ולא צורך מספיק פירות וירקות בשגרה. כאמור, אם המקור לאנמיה הוא בתאונה וכיוצא באלו, טיפול באנמיה יעשה דרך עירוי דם. אבל, בדרך כלל, טיפול באנמיה נעשה על ידי תוספי תזונה המכילים חומצה פולית וויטמין B12 המשמשים אבני בניין ליצירה של המוגלובין. חשוב להקפיד על נטילת תוספי התזונה, אחרת לא תראו תוצאות.

קרדיט- Photo by ANIRUDH on Unsplash