כותרת
> C;
1/1
אורח חיים

דר' רותי גופן ואור תום, כרמיאלים גאים

כרמיאלי אורח חייםפורסם: 08.07.21 , 11:42ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

הכירו את ד”ר רותי גופן, המנהלת השותפה של "מרפאת כיכר הבימה", המרפאה הגאה של 'מכבי' שירותי בריאות.

המרפאה מעניקה שירותים לכלל הציבור וגם לקהילה הלהט"בית.

ד"ר גופן, לסבית בעצמה, חיה עם בת זוג ואמא לבת, עוסקת מידי יום בעבודתה במרפאה ברפואת להט"ב: מניעת מחלות שעוברות במין, שירותי רפואה לאנשים מהקהילה הטרנסית, רפואה לנשים לסביות וביסקסואליות ועוד.

חודש יוני הוא חודש הגאווה, יוני אמנם כבר חלף, אבל הגאווה נמשכת.

כרמיאל היא עיר שוויונית, מכילה ומחבקת לקהילה.

לפני כשבועיים הגיעו לביקור בכרמיאל דר' גופן ביחד עם אור תום עדי, מנהל פרויקט רפאל להנגשת שירותי רפואה ללהט"ב בפריפריה, והפעם לא רק כדי לבקר את ההורים, הפעם הם הגיעו במיוחד לכבוד חודש הגאווה לערב שהוקדש כולו לרפואת הלהט"ב.

מה היה בערב ומי הגיע?

"הערב הוא יוזמה משותפת של אור תום ושלי.

הגיעו לערב רופאות ורופאים מהאזור, רופאות שיניים, עובדות סוציאליות, אחיות ועוד... הוא נערך בחסות חברת 'גילאד סיינס'.

פתחנו אותו בהרצאה שלי על הנושאים המרכזיים ברפואת להט"ב ובהמשך הרצאה של אור תום, על פרויקט רפאל שהוא יזם, שעוסק בהנגשת שירותי רפואה ללהט"ב בפריפריה.

התחום של רפואת להט"ב התפתח מאוד בעשור האחרון, אולם מרבית המרפאות והשירותים נמצאים במרכז, לכן חשוב היה לנו להגיע לכרמיאל, העיר שבה גדלנו, כדי שגם כאן יכירו את התחום".

מה השוני או ההבדל בשירותי רפואה ללהט"ב?

"להט"ב פונים פחות לקבלת שירותי רפואה בגלל חשש שיקבלו יחס לא מכבד או יתקלו ברופאה או רופא שלא מכירים את הבעיה הרפואית שלהם.

יש רופאים רבים שלא מכירים מספיק את הקהילה ואת צרכיה הייחודיים - את המצב הזה צריך לשפר".

האם הטיפול הרפואי שונה?

"הטיפול הרפואי איננו שונה אך צוותים רפואיים פחות מכירים את התחום ולכן פעמים רבות להט"בים לא מקבלים מענים רפואיים מספיק טובים".

יש רופאים ורופאות מהקהילה שעובדים בה?

"כן, יש רופאים ורופאות שהם בעצמם להט"בים וחשוב להם לתרום מהידע שלהם לקהילה שאליהם הם משתייכים.

יש גם רופאים ורופאות רבים שאינם משתייכים לקהילה, שחשוב גם להם להירתם למאמץ בתחום".

כיצד יתכן שמערכת הבריאות הציבורית אינה שוויונית ולהט"בים לא מקבלים שירותים שהם זקוקים להם?

"זו המציאות. להט"בים פונים פחות לקבל שירותי רפואה, עושים פחות בדיקות של רפואה מונעת וגם במצבי חולי פונים מאוחר יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.

הצוותים פחות מכירים את התחום ולצערנו יש גם אנשים במערכת שעדיין מתייחסים באופן לא מכובד ללהט"ב, את זה צריך לשנות.

מדוע רק זוג נשוי יכול להיעזר בפונדקאות כדי להביא ילדים לעולם בזמן שזוגות מאותו המין לא יכולים לעשות זאת? כאן יש אפליה בחוק – גם המצב הזה חייב להשתנות".

האם לאנשים טרנסג’נדרים יש יותר קושי בביקורים אצל רופאים?

"בהחלט. הקהילה הטרנסית היא הקהילה המוחלשת ביותר בתוך הקהילה שלנו, היא גם זקוקה במיוחד לשירותי רפואה לצורך תהליך ההתאמה המגדרית אבל רופאים ורופאות רבים לא מכירים את התחום ואישה טרנסג'נדרית בכרמיאל עלולה להיתקל בקשיים בקבלת שירותים בעיר שלה.

קושי בביצוע המעקב, בבדיקות רפואיות ועוד...

הנוהל לשינוי מין עודכן בשנת 2014, אבל גם לאחר שעודכן והותאם למה שאנחנו יודעים כיום על תהליכי התאמה מגדרית, עדיין התורים למומחים שעוסקים בתחום: אנדוקרינולוגיות, כירורגים/ות, רופא/ת נשים, הועדה לשינוי מין בתל השומר – לכל אלה התורים ארוכים מאוד וזה מקשה מאוד על התהליך".

אור מספר כי הגיעו לכרמיאל בעקבות פרויקט רפאל שהקים לקידום רפואת להט״ב בפריפריה.

"אני גדלתי בכרמיאל ומתגורר בעכו, כחלק מהעשייה החברתית שלי הבנתי שיש חוסר מאוד גדול בנגישות לטיפולים שמומלצים ללהט״בים, כמו בדיקות, חיסונים וכ׳ו...

אז החלטתי להקים את הפרויקט כאשר המטרה שלי זה להגיע למרפאות המשפחה בפריפריה בישראל ולקיים הכשרות על רפואת להט״ב ובכך להפוך את המרחב הרפואי ליותר נגיש ללהט״בים.

נוכחתי לגלות שיש ידע גדול מאוד ברפואת להט״ב אבל הוא נשאר בתוך גבולות תל אביב וצריך לפרוץ את הגבולות.

אני מאוד אוהב את הפריפריה, זה המקום שבו גדלתי, המשפחה שלי גרה בכרמיאל, כרמיאל זו העיר הכי יפה בישראל לדעתי, הלוואי שכל נער ונערה להט״בים יגדלו במרחב שמאפשר להם את חיפוש הזהות בצורה טובה ומיטיבה, ושידעו שיכולים להיות חיים יפים בטוחים ובריאים מחוץ לארון".

אילן שיינפלד, חבר הקהילה הגאה מתובל, משתף כי "החיים הלהט"בים נסובים במידה לא מעטה מסביב לגוף ועמו גם תפיסות של תשוקה ודימויי גוף, והפרקטיקות הנגזרות מהם, מאימוני כושר מוגברים ועד להפרעות אכילה.

מכיוון שכולנו התחנכנו על כך, שכול מה שקשור לגוף, לתשוקה או למיניות, כולם דברים שלמדנו שהם אינטימיים, מביכים ואין מדברים עליהם, קשה מאד לפנות לרופא המשפחה בנושאים אלה.

כך, אפוא, יוצא שלעתים קרובות הומואים, לסביות, בי וטרנס מזניחים את בריאותם מחמת המבוכה, או מחמת ההסתר.

זאת בקרב מי שיצאו מן הארון, וודאי גם בקרב מי שחיים בתוכו.

לכן, זמינות של שירותי רפואה מתקדמים לקהילה הגאה ושל אנשי ונשות רפואה מתוך הקהילה ולמענה, היא לא איזו פריווילגיה מיותרת, היא פשוט מצילת חיים".

דר רותי ואור. צילום פרטי