כותרת
> C;
1/1
בריאות

עו"ד עזרא שילוני על הביטוח הלאומי: שקיפות?!

כרמיאלי בריאותפורסם: 06.10.14 , 11:14ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:
(בעקבות תוכנית הטלויזיה "הפנים האמיתיות של הביטוח הלאומי" עם אמנון לוי)
 בכינוס בנושא הועדות הרפואיות שנערך ביוזמת מנכ"ל הביטוח הלאומי, על מנת לשפר את תדמית המוסד בציבור בכל הנוגע למתרחש בועדות אלה, עלה ביתר שאת נושא השקיפות, כאשר היתה הכרה והבנה אצל כל המשתתפים (לרבות אנשי המוסד) כי העברת האינפורמציה המירבית לגבי המתרחש בועדה – לנפגעים, לפני, תוך כדי הועדה ואחריה – תוריד את מפלס החרדה ותסייע לפוגג את חוסר האמון הבסיסי במערכת. אנשי המוסד הביעו רצון לשמוע ואף ליישם הצעות שנתקבלו על דעתם, במסגרת זו, להיום פונה המוסד למי שנבדק בועדה רפואית כדי לקבל את התרשמותו מהתהליך.
הרצון הטוב לבדו לא יועיל – כל עוד פרוטוקול הועדה נרשם בכתב יד (לא יאומן!!) ובדרך כלל ב"כתב חרטומים" שאיננו ניתן לפיענוח כלל. תוצאות הבדיקות אליהן מופנה הנפגע הנכה ע"י הועדה אינן מועברות לנפגע ולעיתים גם כאשר הוא מבקש זאת בפירוש. הוא הדין לגבי יועצים לועדה הרפואית המעבירים את חוות דעתם לועדה (על יסודה של חוות דעת זו ניתנת החלטה) כשחוות הדעת איננה מועברת לנפגע / נכה. יתר על כן הפרוצדורה בנכות כללית מנוהלת כך שהתוצאות של היועצים הרפואיים, ואף של הועדה הרפואית אינן מדווחות לנכה גם אחרי שניתנה כבר החלטה מסכמת בנושא הרפואי והנכה מועבר לראיון עם עובד שיקום. לפני הועדה מונחות חוות הדעת למיניהם, הבדיקות למיניהן (אם ביקשה הועדה לבצען), ואח"כ כל החומר מוצג בפני עובד/ת השיקום – כשהוא חסוי בפני הנכה (!).
פניה להנהלת המוסד העלתה כי היא דבקה בטענה שהיועצים שנותנים חוות דעת לוועדה הרפואית – הם חלק מן הועדה, ועד שזו לא תסיים את עבודתה אין לנפגע זכות לקבל את חוות הדעת. הדבר עומד בניגוד לאמור בתקנות לגבי הליך משפטי הוגן וראוי (סעיפים 30 (ג') א' (ד) לתקנות קביעת נכות עבודה) והסיבה שאלה אינם מופעלים – לדידו של המוסד, כי המדובר בתקנות המיוחדות לפגיעה בעבודה, כאשר לא קיימות תקנות מקבילות לגבי נכות כללית.
בעניין זה – ניהול ההליך באופן חד צדדי, חסוי וסמוי, אינו עולה בקנה אחד עם הרצון להביא ליתר שביעות רצון מהמתרחש בביטוח הלאומי ובכלל בכל הנושא של הועדות הרפואיות. קשה לראות מדוע הליך כזה (והדבר בולט במסגרת נכות כללית) שהוא בפועל הליך מעיין שיפוטי, מבוצע בדרך בלתי הוגנת, חד צדדית ומוטה. דרך זו רחוקה כרחוק מזרח ממערב מהמקובל בשיטתנו המשפטית בה הממסד והאזרח שווים בפני החוק וגילוי העובדות, המסמכים ותוצאות הבדיקות – אבן פינה בהליך הוגן, בלעדי זה התחושה שמדובר ב"משחק מכור" לא תשתנה.
נ.ב. בתי הדין נותנים תוקף לבקשות להמצאת המסמכים או התוצאות, ולפי פסיקת בית הדין לעבודה גם דו"ח חלקי (טרם סיום עבודת הועדה) יש לגביו זכות עיון לנפגע / נכה. המוסד אינו מכבד פסיקה זו באופן כללי ויש לפנות לבית הדין ספציפית בכל מקרה.

לאתר של עו"ד עזרא שילוני>>

אולי יעניין אותך גם
מה לעשות במקרה של רשלנות רפואית באבחון?
יצירת אמבט קרח בבית: מדריך מקיף
בקרת איכות מזון בבדיקות מעבדה
טיפים לבחירה נכונה של מכון שמיעה
הפתרון האולטימטיבי לתיקון רווחים בשיניים וחיוך מושלם
כיצד ליהנות ממעטפת ביטוח רחבה ומוזלת
כתרים בשיניים – מה חשוב לדעת בנושא?
שיקום רצפת אגן
הדור הבא של תנורים מעבדתיים – מדוייק ומשוכלל יותר!