שיעול יכול להיות אקוטי, קשור לגורמים חיצוניים, ויכול להיות כרוני, עקב גורמים פנימיים. השיעול יכול להיות יבש או עם ליחה.
הרפואה הסינית מטפלת בשיעול לפי המקור שלו.
מהם הגורמים לשיעול על-פי הרפואה הסינית?
א. גורמים חיצוניים
הגורם החיצוני העיקרי לשיעול הוא חדירה של וירוסים או חיידקים, או בשפה הסינית - רוח. הרוח חודרת לחלל שבין העור לשרירים, שבו נע הצ'י המגן. מכיוון שהצ'י המגן נמצא בשליטת הריאות, נפגעת תנועת צ'י הריאות היורדת ונגרם שיעול. הרוח בדרך כלל חודרת בשילוב של פתוגן אחר – קור, חום, לחות או יובש.
ב. גורמים פנימיים
מתח, דאגה, עצב או כעס משפיעים על הריאות במישרין או בעקיפין ועלולים לגרום לשיעול, בדרך-כלל יבש.
ג. גורמים הקשורים באורח חיים
תזונה הגורמת להיווצרות ליחה, כמו צריכה רבה של מוצרי חלב, מזון מתוק ושמן ועוד, עלולה לגרום לשיעול מתמשך. חשוב לציין שגם מזון קר ונא (לא מבושל) יכול להוות סיבה להצטברות לחות בריאות.
גם אקלים יכול להשפיע ולגרום לשיעול - שהייה באקלים לח או עבודה או מגורים בחללים לא מאווררים עלולה לגרום להצטברות ליחה בריאות ולשיעול. מצד שני אקלים יבש או עבודה במקום שיש בו עשן או אבק, וכמובן עישון סיגריות, עלולים לגרום לשיעול יבש.
ד. מחלה כרונית
מחלה כרונית עלולה להחליש את צ'י ויין הריאות ולגרום לשיעול.
אז איך מטפלים בשיעול לפי הרפואה הסינית?
הטיפול תמיד מתייחס גם לשורש (הסיבה) וגם לענף (התוצאה, השיעול).
קיימות נקודות דיקור שמרגיעות שיעול, נקודות אחרות שמחזקות את צ'י הריאות, אחרות מטהרות לחות וליחה, ויש כאלה שמוציאות רוח. על פי מצב המטופל ואופי השיעול ועוצמתו מחליטים אם להתייחס בשלב הראשון יותר לשורש או יותר לענף. בכל מקרה תמיד נתייחס לשניהם, וההבדל הוא במינון בכל טיפול.
כאשר השיעול נובע מבעיה פנימית נתייחס באופן נרחב למצב הרגשי של המטופל.
קיימות פורמולות של צמחי מרפא שמשפיעות מצוין על הליחה והשיעול וגם בהן נעשה שימוש רב.
בכל המקרים ניתנים גם הסברים והמלצות לגבי תזונה ואורח חיים, המסייעים בטיפול בשיעול ומניעת הישנותו.
טיפים לטפול בשיעול:
· תזונה: יש להוריד מהתזונה מוצרי חלב, פירות הדר כתומים, בוטנים ומוצריהם, בננות, מזו מתוק, מזון שמן ו/או מטוגן, מזון קר ונא.
רצוי לאכול הרבה פירות וירקות מבושלים (כן, גם פירות, כלפתן).
· ארומטרפיה: ניתן להשתמש בשמנים ארומטיים הפותחים את דרכי הנשימה כמו שמן אקליפטוס או שמן רבנסרה וכן בשמן לבנדר הידוע בסגולות החיטוי שלו. את השמנים אפשר לשים במבער או במכשיר אדים קרים, להפצתם בחלל החדר. במצב של שיעול אקוטי ניתן לדלל שמו רבנסרה במעט שמן זית ולעסות את בית החזה.
· אורח חיים: לאוורר חללים שנמצאים בהם (גם בחורף!), להרבות בפעילות גופנית ותרגילי נשימה.
· הרפייה ורוגע: בין אם מדובר בכם ובין אם בילדכם, שעול תמיד יוצר מתח ולחץ, המחמירים את המצב. נשמו עמוק ונסו להרגיע את עצמכם. שדרו לעצמכם או לילדכם שהמצב בשליטה. הוסיפו גם הנחת ידיים בטוחות ומרגיעות על בית החזה. תהיה לכך השפעה מיטיבה על השיעול.