
פרופ' אנתוני לודר, מנהל מחלקת ילדים במרכז הרפואי זיו, מסביר כיצד להימנע מתופעת השלשולים ובמידה והתופעה מופיעה, כיצד לטפל בה ביעילות:
- אחד הדברים החשובים למניעת תופעת השלשול, הינו השמירה על היגיינה אישית: הקפדה על שטיפת ידיים במים ובסבון לאחר הביקור בשירותים וכמובן שמירת שירותים נקיים ופחי אשפה סגורים על מנת למנוע כניסת זבובים מעבירי מחלות, מהפח הלאה.
- חשוב מאוד להקפיד על היגיינה במטבח: שטיפת הפירות והירקות במים ובסבון, שמירת המזון בצורה תקינה, אין להשאיר מחוץ למקרר מוצרי חלב ומזונות מבושלים, גם לא לזמן קצר. בנוסף, בעת הבישול והחיתוך מומלץ להפריד בין קרשי החיתוך והסכינים המיועדים לבשר ולמאכלים האחרים.
- תופעת השלשולים מדבקת ולכן כאשר הילד לוקה בשלשול יש לנקוט במשנה זהירות במעון, בגן ובבית הספר ובמקרים קשים אין לשלוח את הילד לבריכה, מאחר ומים עומדים הם מאגר אדיר לחיידקים.
- פרופ' לודר אינו ממליץ על שינוי קיצוני בתפריט המזון, כאשר הילד לוקה בשלשול ולא מקיא, שינוי עלול אף להרע את מצבו של הילד. חשוב להמשיך להגיש לילד מזונות מזינים, תוך כדי שימוש במזונות ויוגורטים טבעיים המכילים חיידקים פרוביוטיים, חיידקים ידידותיים המסייעים בהחלמה ומומלצים לילד מעל גיל שישה חודשים. קיימת גם אבקה פרוביוטיקה לטיפול בשלשול חריף, שניתן לרכוש בבתי המרקחת.
- בזמן השלשול הגוף מאבד נוזלים ומלחים החיוניים לפעילותו, לכן יש להקפיד על שתייה מרובה ומניעת התייבשות, סימני ההתייבשות כוללים חולשה, אדישות, מיעוט במתן שתן ובכי בלי דמעות. אצל תינוקות עד גיל שנה וחצי המרפס (אותו שקע בקדמת הראש) יהיה שקוע ומתח העור באזור הבטן (טורגור) יהיה צנוח. יש לשתות כמויות קטנות של 30 מ"ל נוזלים מדי 20 דקות. חשוב לזכור, כי בשל רגישות רבה של הקיבה, מתן כמויות גדולות מדי של נוזלים יעורר את תחושת ההקאה. לפיכך, הקפידו על כמויות קטנות בכל פעם. בנוסף, פרופ' לודר, ממליץ על תכשירי אבקה מיוחדים הקיימים בשוק, נמסים במים ומהווים שתייה אופטימאלית למקרי שלשול.
- מומלץ לחסן תינוקות מגיל חודשיים עד חצי שנה נגד וירוס הרוטה הגורם לשלשולים חריפים.