משה פילוסוף (55), הוא אמן, מאמן, מדריך ומלווה הורים בשיטה יחודית, רבים מכירים אותו מפאן ארט, חנות ״ממתקים״ לאוהבי צבע ואומנות בכרמיאל ובכל אזור הצפון, הפועלת בהצלחה מזה כ-14 בכרמיאל. החברה עוסקת ביצור ושיווק של בדי ציור לאומנים, וכן שיווק ציוד וחומרים לציור ואומנות.
במקביל לניהול החנות, התגורר משה שש שנים בכפר הילדים, שם שימש כמשפחת אומנה וכמדריך של קבוצת הבוגרים. ״בכפר הילדים, חוויתי לא מעט מצבים שבהם הילדים טענו שהכל בסדר איתם אבל מהציורים שלהם הרגשתי שעולה תמונה אחרת לגמרי״.
משה מספר כי תוך כדי העיסוק בצבע ובאומנות והעבודה עם ילדים, צמחה אצלו הסקרנות ועימה המודעות למשמעות הציורים. ״הרגשתי שאני מזהה משהו בציורים אבל לא הצלחתי להביע זאת ולהסביר לעצמי מה אני רואה. אדם שלוקח מכחול ליד, מצייר את נשמתו ומביע את עצמו במשיכה של המכחול ובבחירה של הצבע. אדם יכול לצייר פרח, שמיים וציפורים אבל אופן הציור שלו מביע את מה שבאמת מתחולל בעולמו הפנימי״, הוא אומר.
פילוסוף החליט ללמוד את התחום במרכז הישראלי לפענוח ציורי ילדים של מיכל וימר. כמו כן למד קואוצ׳ינג במכללת וואן לייף בהרצליה. ״למדתי להתייחס למשמעות של בחירת הצבע, של בחירת כלי הציור, אם זה בצבעי פנדה, עיפרון, טושים, התנועה של הקו, אם היא חזקה או רפה, כל בחירה כזו מסמלת דבר מסויים על האדם המצייר״ מסביר משה. ״כשאני אוסף את כל הסימנים האלה, אני יכול להרכיב איזשהו צוהר לתוך העולם הפנימי של הילד ולראות איך הוא חווה את העולם בזמן הציור. ילד יכול לצייר באופן שונה כשהוא בבית, או אצל סבא וסבתא, או בגן. כי המקום שונה, האווירה שונה, התחושה שונה. אם הוא לא מרגיש בנוח מסיבה כלשהי, זה יבוא לידי ביטוי בציור. אני מסתמך תמיד על יותר מציור אחד״.
לדברי משה, ״יש בעולם המון יועצים בנושא הילדים, שמדריכים את ההורים לנהוג כך ולעשות ככה, הערך המוסף שאני יכול להעניק הוא להתאים את הפתרון לילד. אם למשל, אני רואה דרך הציור של הילד, שאופי ההסתגלות שלו לדברים חדשים הוא איטי, אני אמליץ לנקוט בקצב רגוע יותר ולא להקשות או להלחיץ אותו. אני מנתח גם את הציורים של ההורה, כדי לזהות את העולם הפנימי של האב או האם. כשאני מתבונן בציורים של המבוגרים ושל הילדים, אני רואה את ההבדלים ואת קווי הדמיון ביניהם ויכול לרקום את הקשר ביניהם. ההדרכה שלי, מתמקדת בסנכרון בין אופי של הילד לבין הצורך של ההורה, כי הילד וההורה אינם זהים ברצונות שלהם, למרות שהם ביחד, כל אחד מושך לכיוון שלו. ילד שהוא יזם וממציא באופיו, אי אפשר לקבע אותו במסגרות נוקשות מדי, מצד שני יש ילדים שמתפזרים ללא גבולות ברורים, לכן הם צריכים מסגרת תומכת. חשוב למצוא את שביל הזהב בין הרצונות של ההורים לבין היכולות והרצונות של הילד. מילת המפתח היא שביל הזהב, לגלות איך הילד רואה את הסביבה ובהתאם לכך להציע את דרכי הפעולה וללוות את התהליך כשברור לגמרי שיש שם הורה ביחד עם ילד, כל הזמן. החזון שלי
לאפשר להורים לראות את ילדיהם מזווית נוספת, דרך הציורים ולגלות תובנות מיומנויות וכלים חדשים לחיזוק התא המשפחתי״.
עם תחילת שנה״ל יתקיימו בפאן ארט, סדנאות חוויה בצבע ומפגשי הורים. משה מזמין אתכם להשתתף בסדנאות המתאימות למשפחות, קבוצות חברים ועמיתים במקום העבודה, כאשר משם ניתן להיכנס להליך של ליווי אישי בהתאם לרצון.