לפי סקר שנערך בישראל בקרב מדגם מייצג של 460 גברים ונשים מעל גיל 18 ופורסם ב-2016, 38% מאתנו ישנים 7-8 שעות בלילה, 4.7% ישנים עד 4 שעות ו-3.7% ישנים מעל 9 שעות. החדשות הטובות הן שכל השאר – מעל מחצית הציבור ישנים בין 5-6 שעות בלילה ועומדים בהנחיות איגוד השינה העולמי.

מה הקשר בין הגיל שלכם למספר שעות השינה המומלץ?
כבר עכשיו צריך להקדים ולומר שהתחושה הפיזית שלכם היא האינדיקציה הטובה ביותר לאיכות השינה. אם אתם נרדמים מהר, מתעוררים רעננים ועומדים במשימות שלכם ביום העבודה או הלימודים, אין שום סיבה לעשות שינויים מיוחדים. בכל מקרה אחר, ייתכן וכדאי לפנות לייעוץ מקצועי כדי לשפר את איכות שינה ובהמשך גם את איכות החיים.
כולם יודעים שיש הבדל בין שעות השינה המומלצות לילדים ולמבוגרים, אך רק מעטים מכירים את ההנחיות שתקפות לכל קבוצת גיל של מבוגרים בנפרד. כך למשל משך השינה המומלץ למבוגרים מגיל 18 עד 25 ולמבוגרים מגיל 26 ועד 64 הוא 7-9 שעות, את טווח הנורמה התקינה עבור חברי הקבוצה הראשונה הוא 6-11 שעות בעוד בקבוצה השנייה הוא עומד על 6-10 שעות.
לשם השוואה, מבוגרים מעל גיל 65 ומעלה צריכים לישון 7-8 שעות בלילה אולם טווח הנורמה התקינה אצלם עומד על 5-9 שעות בלבד. בקצה השני של הספקטרום נמצאים תינוקות בגילאי 0-3 חודשים שצריכים לישון 14-17 שעות ביממה ולאחר מכן משך השינה המומלץ יורד כאמור עם הגיל.
כל הסיבות לישון יותר
רובנו לא צריכים שישכנעו אותם לישון יותר ורק זקוקים להזדמנות טובה להיכנס למיטה ולסגור את הדלת. אף על פי כן, זה המקום להזכיר שקיים קשר מובהק בין חוסר שינה לסיכון מוגבר להשמנה, עלייה בלחץ הדם, שינויים לרעה בפעילות מערכת החיסון, עלייה בדלקתיות ופגיעה בשליטה של הגוף ברמות הסוכר בדם.
חוץ מזה, מחקר מ-2013 מצא ששינה קצרה ב-80 דקות ומעלה מהמומלץ מביאה לצריכת עודף של 550 קלוריות ביום שלאחר מכן – אז מסתבר שכדאי לישון יותר גם בשביל לרדת במשקל. בשורה התחתונה, הנקודה החשובה היא שאף פעם לא מאוחר לשפר את איכות השינה ויש המון כלים לעשות זאת.