כותרת
> C;
1/1
בריאות

אנורקסיה

כרמיאלי בריאותפורסם: 24.04.22 , 09:39ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

מה זה אנורקסיה?

יש סוגים שונים של הפרעות אכילה, כגון בולימיה, תסמונת פיקה, תסמונת האכילה הלילית, אורתורקסיה, ואנורקסיה, הם רק כמה וכמה שמות של תופעות שכאלו, חלקן מוכרות יותר, ואחרות שלא שמעתם עליהן עדיין מעולם. ואנורקסיה היא אחת הוותיקות והקשות ביניהן, שלא לומר אחת הנפוצות. בישראל, 5% מהמתגייסות לצה"ל סובלות מהפרעת אכילה זו או אחרת,

אנורקסיה היא הפרעה מסוכנת משני אספקטים עיקריים. הראשון הוא ברמה הפיסית, מצב אנורקסי עלול להוביל את האדם להרעבה עד כדי קריסה של מערכות ואיברים פנימיים, ומשם עד כדי מוות, כך שמדובר בהפרעה מסכנת חיים. ברמה הרגשית והנפשית, האנורקסיה נחשבת להפרעה קשה מאוד, שכן היא מהווה מנגנון משוב חיובי על עצמה, בה האדם הסובל חווה ערך עצמי נמוך, שרק הולך ומתדרדר.

איך מזהים אנורקסיה?

למרות שמבחוץ, בטח למי שלא למד אודות התופעה, נדמה כי מדובר בבעיה פיסית, הרי שכיום ידוע בעולם הרפואה כי מדובר במצב רגשי ומנטלי, נפשי לגמרי. אנורקסיה מבחוץ נראית כרזון קיצוני ההולך ומחמיר, כחישות שאין לטעות בה. למרות הרזון הגופני, הרי שאת הזיהוי הרשמי יעשה מומחה בנפש, כלומר פסיכיאטר.

לאנורקסיה ישנם כיום שלושה קריטריונים לצורך אבחנה:

  • הפרעת דימוי עצמי – מצב בו המטופל או המטופלת סובלים מערך עצמי נמוך עד מאוד, מתוך מחשבה כי הם סובלים מהשמנה, או פשוט מגוף שאינו אסתטי דיו לדעתם, כאשר המשקל הוא הפקטור המכריע.
  • פחד אדיר מעלייה במשקל – אפילו כאשר מדובר במצב בו המשקל מראה מצב של תת-משקל מובהק, המטופל יחווה חרדה מהעובדה כי הוא שוקל יותר מדי, ופחד לעלות עוד יותר במשקל.
  • הרעבה עצמית – מצב בו המטופל מונע מעצמו את צריכת הקלוריות הנדרשת לצורך שימור גוף בריא, ועד לירידה קיצונית במשקל הגוף עד למצבים מסכני חיים (לפי מדד BMI).

מעבר לקריטריונים הנ"ל, ישנן תופעות גופניות נלוות הכוללות, אצל נשים לדוגמא, הפסקה של הווסת. ברמה הנפשית, הפרעת הדימוי העצמי היא לא המופע היחיד של ההפרעה, אשר יכולה לכלול מצבים מנטליים ורגשיים שונים, על רקע טראומות מודחקות, תחושת אובדן שליטה בחיים, דיכאון, אשמה, בושה וחרדה, רק כדי לציין חלק מהמצבים.

אז איך מטפלים?

מדע הרפואה נאלץ להתמודד עם לא מעט הפרעות, כולל, כפי שציינו, הפרעות אכילה מסוגים שונים. כאשר מדובר באנורקסיה, הרי שכבר הוכרע באופן חד משמעי כי מדובר בהפרעה רגשית, ולכן בכדי להצליח בטיפול בצורה משמעותית יש לטפל בגורמים הרגשיים היושבים מתחת לפני השטח, לעיתים מוסתרים היטב מאחורי מגננה שקו האש האחרון שלה הוא האנורקסיה.

בכדי להחלים לגמרי מאנורקסיה יש להחלים לגמרי מפצעים וטראומות רגשיות, לבנות דימוי גופני ודימוי אישי מחדש, ולבסס אותו על אהבה עצמית, אמפתיה עצמית, וקבלה עצמית. דרך כלים של עבודה פנימית כגון אימון אישי, עובר המטופל תהליך מקסים של התפתחות אישית, ובונה את עצמו מחדש, חזק יותר, יציב יותר, וללא אנורקסיה.

לפרטים נוספים ליחצו – מה זה אנורקסיה