כותרת
> C;
1/1
בריאות

דמנציה - גורמים ודרכי טיפול

כרמיאלי בריאותפורסם: 23.01.23 , 13:34ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

דמנציה מתאפיינת בתסמינים אשר באים לידי ביטוי בירידה ביכולת החשיבה של האדם, במגוון היבטים. היא משפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם, וגוזלת מהם את זיכרונותיהם, ובהדרגה גם משפיעה על יכולתם לבצע משימות יומיומיות פשוטות. למרבה הצער, הרפואה כיום עדיין לא מצאה את מקורה המדויק, וכתוצאה מכך, הטיפול במחלה נועד לתומך בחולה ובבני משפחתו, ואינו מתיימר לרפא. במאמר זה, נדון בפירוט בתסמיני המחלה ובאופן התפתחותה וכן, נסקור את דרכי ההתמודדות הטובות ביותר, לצורך ניהול נכון של המחלה.

מהי דמנציה?

דמנציה משפיעה על כל היבטי החיים - החל מפגיעה בזיכרון קצר הטווח, יכולת החשיבה וההבנה, השימוש בשפה וכלה בפגיעה בתפקודים הפיזיולוגיים כולם. היא מופיעה בהדרגה; תחילה מתאפיינת בתסמינים קלים כמו טשטוש זיכרון; ועם הזמן מתלוות לה תופעות חמורות יותר כמו אובדן אוריינטציה מרחבית ובלבול למשל. על אף שהרפואה עדיין לא מצאה תרופה מרפאה למחלה זו, קיימות אסטרטגיות טיפול שונות הזמינות כיום, אותן ניתן להתאים למצבו הנתון של האדם. שיטות הטיפול יכולות להקל על ההתמודדות עם המצב החדש גם עבור החולה עצמו, וגם עבור בני משפחתו הקרובים אשר נאלצים כיום להפוך לגורמים מטפלים.

מהי שכיחות המחלה?

מחקרים כיום מעידים שאחד מכל שלושה קשישים יפתח דמנציה בדרגת חומרה מסוימת, נתון ששם אותה בקדמת הבמה, בשל היותה אחת מבעיות הבריאות המשפיעות באופן האגרסיבי ביותר על אוכלוסיית הגיל השלישי. בעוד מרבית המקרים מתרחשים בשלב מאוחר בחיים, ישנם אנשים הלוקים במחלה בגיל צעיר יותר, בגין סיבות תורשתיות ויתכן גם עקב גורמים סביבתיים מסוימים. ההיסטוריה המשפחתית יכולה להעיד על כך שישנה השפעה תורשתית, אך הרפואה כיום, ממשיכה כאמור במחקר בכדי להבין את המחלה בצורה מלאה יותר, ולהצליח לטפל בה נכונה.

כיצד מתפתחת הדמנציה?

ניתן לזהות סימנים ראשונים של המחלה כאשר מופיעים סימפטומים קלים של שכחה, קושי בקבלת החלטות נכונות, קשיי התמצאות במרחב ובלבול ואף הסתמכות על זיכרון העבר שנראה כי תופס מקום חזק יותר, לעומת הזיכרון העכשווי שכולל זיכרונות מהיומיום. דוגמא לכך ניתן לראות כאשר אדם שכח מה עשה אתמול, אך נזכר באופן חד וברור בחוויות מתקופת ילדותו.

בני המשפחה המטפלים, הקרובים לאדם החולה יכולים לאתר את ביטוייה הראשוניים של המחלה מיד עם הופעתם. כאשר ישנו שינוי בהתנהגות, כמו למשל כאשר נדמה שמתפתח קושי ביכולת לחשב חישוב פשוט; קושי בביצוע פעולות רב שלביות; קושי בהתבטאות המילולית ושכחה של חפצים או התמצאות במרחב, מומלץ לפנות לייעוץ אצל גורם רפואי מוסמך לצורך אבחון מוקדם.

איך מתמודדים לאחר אבחון?

כאשר אדם קרוב לליבנו מאובחן עם דמנציה, עלולים להתפתח חששות ודאגות רבות בקרב בני המשפחה המטפלים, כמו גם כעסים ומתחים שעלולים להתעורר גם הם, ולהשפיע על האדם החולה ועל סביבתו הקרובה ביותר. ישנן מספר שיטות טיפול אפשריות כאמור, ביניהן תרופות חדישות, טיפולים תומכים, שינוי בהרגלי חיים ועוד. תרופות מכוונות לטיפול בגורמי המחלה הבסיסיים עשויות לספק הקלה על שינויים בהתנהגות הנובעים מהמצב החדש, ופעילויות קבוצתיות למשל, יכולות לשפר את התקשורת ולחזק את החלקים שנחלשים אט אט, כמו גם לתמוך ברווחתו הנפשית של האדם במקביל. ניתן כיום, גם לקבל טיפול בבית המטופל, בהתאם למצבו, וזאת על מנת לספק לו תמיכה מרבית וכן הגנה, בעת ובעונה אחת. הטיפול התומך יכול לחזק גם את ההבטים הגופניים, כמו טיפולי פיזיותרפיה ביתיים וצוותים רפואיים שמגיעים עד לפתח ביתו של המטופל ומעניקים לו התייחסות אישית מיטבית.

קרדיט לתמונה: צבר רפואה