כותרת
> C;
1/1
בריאות

ניתוח אף פתוח או סגור מה כדאי?

כרמיאלי בריאותפורסם: 26.10.21 , 15:17ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

״איזה סוג ניתוח אני צריך לעבור, ניתוח אף פתוח או סגור?״. שני ההליכים נועדו לשנות ולשפר את מראה האף על ידי עיצוב הסחוס, העצם והרקמות שמתחת לעור. עם זאת, הגישה והשיטות הכירורגיות הנהוגות בשני סוגי ההליכים הן שונות במקצת. לכל אחת יתרונות וחסרונות משלה.

ניתוח האף הקלאסי עבר עידון רב במשך השנים. והיום, הרפואה מציעה כלים וטכניקות כירורגיות מתקדמות מאוד לביצוע ניתוח אף, פתוח או סגור.

מה מאפיין ניתוח אף סגור?

בניתוח אף סגור, שנקרא בשפה המקצועית ניתוח אף אנדונסאלי (Endonasal), המנתח מבצע שני חתכים קטנים לאורך שולי החלק הפנימי של הנחיריים. דרך פתחים כירורגיים צרים אלה שיצרו החתכים הפנימיים, יוכל המנתח להגיע לעצם ולסחוס כדי לשנות אותם לצורה הרצויה.

שיטה זו מומלצת מאוד לשינויים קלים בצורת האף, במיוחד לעיצוב מחדש של גשר האף.

היתרונות של ניתוח אף סגור:

  • פחות פולשני.
  • לא מותיר צלקות כי החתכים נמצאים בחלק הפנימי של האף.
  • ההליך מהיר יותר ועם פחות זמן התאוששות.
  • לאחר הניתוח תהיה פחות נפיחות בקצה האף, כי אין חתכים חיצוניים שמשבשים את זרימת הדם באזור.

החסרונות של ניתוח אף סגור:

ניתוח אף סגור הוא בעיקרו של דבר הליך ׳עיוור׳, וככזה הוא מציג מספר חסרונות טכניים:

מכיוון שהחתכים מאפשרים גישה צרה ותצפית מוגבלת על מסגרת האף, הניתוח עשוי להיות פחות מדויק. למנתח קשה גם להעריך את מצבו הטבעי של האף בגלל עיוות מסוים של הסחוס ושל מתיחת העור.

למרות שניתוח אף סגור הוא פחות פולשני, הוא גם דורש טכניקה מדויקת יותר. לכן, שיטה זו מתאימה לתיקונים קלים של האף ולא משמשת לניתוח אף מורכב.

מה מאפיין ניתוח אף פתוח?

בניתוח אף פתוח, המנתח מבצע מעין חתך שלישי קטן שרוחבו כ-5-4 מ״מ. החתך נעשה לאורך העור הרך שבין הנחיריים ונקרא חתך קולומלארי (columellar). חתך זה מתחבר לשני החתכים בנחיריים המבוצעים בניתוח האף הסגור. שלושת החתכים מאפשרים למנתח להרים את עור האף ולחשוף מתחתיו את מבני האף הפנימיים.

הליך ניתוח אף פתוח מיועד לניתוחים מורכבים יותר והוא מאפשר למנתח לבצע שינויים במחיצת האף, להסיר בליטה מגשר האף ולעצב את קצה האף והנחיריים. גישה זו משמשת גם במקרה של ניתוח אף חוזר או משחזר.

היתרונות של ניתוח אף פתוח:

היתרון המובהק של גישת הניתוח הפתוח נעוץ בגישה הטובה והנוחה למבני האף הפנימיים. כאשר המנתח רואה היטב את מסגרת האף:

  • הוא יכול לנתח את מבנה האף בקלות רבה יותר, לקבל החלטות טובות יותר ולהבטיח הליך מדויק יותר.
  • הוא יכול גם לקבוע ולתקן חריגות שייראו לעין רק לאחר חשיפת האף, ולהשתמש בטכניקות מתקדמות להשתלת סחוס.

ניתוח אף פתוח מוביל לייצוב טוב יותר של מבני האף ולשינויים עמידים לאורך זמן בתהליך הטבעי של ההזדקנות. פרקטיקה זו מתורגלת היטב על ידי רוב המנתחים הפלסטיים.

החסרונות של ניתוח אף פתוח:

ניתוח אף פתוח הוא גישה פולשנית שכוללת יותר חתכים. הניתוח כרוך בהרמת העור ולאחר מכן משיכתו חזרה כלפי מטה, מה שעלול להוביל לצלקות נראות לעין ולנפיחות נוספת בתקופת ההתאוששות.

יחד עם זאת, רוב המנתחים הפלסטיים תומכים בהליך הפתוח. על ידי יישור מחדש מדויק של העור בעת תפירת החתך הקולומלרי הם גם יכולים להפוך את הצלקת לכמעט בלתי נראית לעין. למעשה, ניתן יהיה להבחין בצלקת רק כשהמטופל מטה את הראש לאחור.

ניתוח אף פתוח נמשך זמן רב יותר, ותקופת ההחלמה שלו אטית בהשוואה לניתוח אף סגור.

המקום בו המדע פוגש את האמנות

באופן כללי, ביצוע ניתוח אף דורש מהמנתח הפלסטי יכולת הערכה מדוקדקת וכישורים כירורגיים ראשונים במעלה. המנתח צריך להיות גם בעל חוש טוב לאסתטיקה, כשהוא לוקח בחשבון את הרצונות של המטופל, ומוביל לקבלת ההחלטה הטובה ביותר. המנתח הפלסטי משלב ידע מקצועי עם יכולת אומנותית בפיסול הסחוס והעצם ועיצובם לצורה הרצויה.

איזה מההליכים יותר טוב?

למרות ההצטלקות הפחותה שמציעה הגישה הסגורה, מנתחים רבים תומכים ביתרונות שמציעה הגישה הפתוחה מבחינת הדייקנות והיכולת לבצע שינויים מורכבים במבני האף. עם זאת, בעת בחירת שיטת הניתוח, קחו בחשבון כי לניסיון של המנתח, למבנה האף ולצפייה של המטפלים, יש תפקיד מרכזי בהחלטה הסופית.