כותרת
> C;
1/1
בריאות

פוריות האישה

כרמיאלי בריאותפורסם: 14.12.22 , 14:40ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

טיפול סיני הפך להיות בשנים האחרונות חלק בלתי נפרד מטיפולי פוריות. נשים בטיפולי פוריות פונות בעצמן למטפלים סיניים, וגם במחלקות הפוריות בבתי החולים משלבים מטפלים סיניים. הנסיון מראה שיש לשילוב הזה של הטיפולים תרומה משמעותית להצלחת הטיפולים.

במה שונה הגישה של הרפואה המערבית מהגישה של הרפואה הסינית?

כשאישה מגיעה לטיפול מערבי נבדקת המערכת הנשית שלה לעומקה, כולל התפקודים ההורמונליים שלה והרופא מחליט על פרוטוקול הטיפול. בדרך כלל ההתייחסות היא גניקולוגית גרידא.

הרפואה הסינית מסתכלת על האדם כשלם, וכך היא מתייחסת גם לבעיות פוריות. כשאישה מתקבלת לטיפול סיני היא עוברת תשאול מקיף לגבי כל המערכות בגופה, לגבי ההסטוריה שלה - האישית והבריאותית, ולגבי מצבה הרגשי והרוחני. מטרת התשאול הזה, בשילוב עם מישוש הדופק והתבוננות בלשון, היא לנסות להבין את הסיבה העמוקה או חוסר האיזון בגופה הגורמים לקושי להרות.

מתי כדאי להגיע לטיפול סיני?

ההמלצה היא שכל אישה שמעוניינת להרות תגיע לטיפול סיני כדי לאזן את עצמה, לחזק את הגוף ולהכין אותו להריון.

במצבים של קושי להרות הרפואה הסינית יכולה לתת מענה משמעותי גם ללא שילוב של טיפולים הורמונליים, ואנו ממליצים ברוב המקרים לנסות במשך תקופה מסויימת להעזר רק בה.

כאשר אישה מתחילה בטיפולי פוריות ההמלצה היא לשלב את הטיפול הסיני בהקדם האפשרי. טיפול זה יכול לסייע בהשגת מטרות הטיפול המערבי וכן להקל בהתמודדות עם תופעות הלוואי של הטיפול ההורמונלי. בנוסף, אישה שעוברת טיפולי פוריות נמצאת לרוב במתח רב, והטיפול הסיני מאד מסייע בהיבט הזה.

איך מאבחנת הרפואה הסינית בעיות פוריות?

כשאנו באים לאבחן בעיות אנו מדברים בטרמינולוגיה מעט שונה מזו המקובלת ברפואה המערבית. אנו מנסים לבחון אם באופן כללי מדובר במצב של עודף או חוסר, חום או קור, לחות או יובש, האם יש חולשה של הצ'י בגוף או תקיעות של התנועה שלו ועוד. בנוסף אנו מנסים להבין מיהו האיבר העיקרי שבו קיים חוסר האיזון.

בתחום הפוריות אנו מדברים על ארבעה איברים עיקריים:

הכליות - הכליות הן הבסיס לאנרגיה שלנו, מהן הגוף שואב אנרגיה לאיברים האחרים, והן קשורות קשר הדוק למערכת האורו-גניטלית.
הכליות עלולות לסבול מיובש וחום. זהו מצב שיכול להיגרם, בין היתר, מחיים אינטנסיביים ועבודה תובענית שאינה מאפשרת מנוחה מספקת. מצד שני הכליות עלולות לסבול מקור ומהצטברות נוזלים, שזהו מצב שעלול להיגרם מסטרס, טראומה או טיפול תרופתי ממושך.
על פי הרפואה הסינית צ'י הכליות נמצא בשיאו בשנות ה-20 של חיינו, ואחר כך מתחיל לסגת. הגיל המאוחר יחסית שבו נשים בעולם המודרני מתחילות להרות מהווה נקודת פתיחה בעייתית מבחינת הכליות.
בעיות גנטיות ובעיות פריון שרצות במשפחה גם הן קשורות לאנרגיה של הכליות.

הכבד - הכבד קשור בתנועה התקינה של הצ'י והדם בגוף כולו, וקשור באיכות הדם בכלל, ובמערכת המין בפרט.
מתח קשור מאד לכבד, ועלול לגרום לחולשה שלו ולשיבוש ביכולת שלו לשלוט בתנועה. כאשר התנועה ההרמונית של הצ'י בגוף נתקעת, עלולה להיות לכך השפעה על רמות ההורמונים המשוחררים מההיפופיזה, על הביוץ, על תנועת הביצית לרחם, ועל רירית הרחם עצמה, שעלולה לסבול משרירנים. גם ציסטות בשחלות יכולות להיגרם כתוצאה מתקיעות בצ'י הכבד.
הכבד מושפע מאד גם מנטילת תרופות לאורך זמן - אנטיביוטיקה, גלולות למניעת הריון ועוד.

הטחול - הטחול אחראי על ייצור דם ועל חילוף החומרים בגוף. טחול חלש יתקשה לייצר דם איכותי, ויגרום לחילוף חומרים איטי שהתוצאה שלו יצירה של לחות והצטברות שלה בגוף. הביטוי של לחות במערכת המין הוא גושים שונים, ציסטות בשחלות, מצב של שחלות פוליציסטיות שמונע ביוץ ועוד.
הצ'י של הטחול הוא זה שמחזיק אותנו זקופים כנגד כוח הכבידה המושך מטה. אנרגיה זו חשובה מאד בשמירה על העובר ברחם. מצבים של הפלות חוזרות עלולים להיות קשורים בחולשה של צ'י הטחול.

הלב - ללב יש חיבור לרחם דרך מסלול מיוחד. זהו מסלול שלא מדברים עליו ברפואה המערבית, אבל הרפואה הסינית מייחסת לו חשיבות רבה. תפקידו של המסלול הזה הוא לספק צ'י ודם לרחם, והוא קשור בהשפעה של המצב הרגשי על הרחם ועל קושי להרות עקב מצבים רגשיים שונים.

מה כולל הטיפול הסיני בבעיות פוריות?

אחרי האבחון וההבנה מהי הסיבה לבעיות הפוריות נבנית תכנית טיפולים ייחודית לכל אישה. התכנית כוללת ארבעה מרכיבים:

דיקור - נקודות הדיקור הן מעין מרכזים אנרגטיים בגוף. הדיקור עשוי לחזק במצבים של חולשה של צ'י או של דם, להניע במצבים של תקיעות של הצ'י או הדם, לנקז במצבים של עודף של לחות, של חום או של קור. בעזרת הדיקור אפשר להביא לשינויים דרמטיים ברמות ההורמונים, בסדירות המחזור החודשי, בעובי רירית הרחם, במצב הרגשי ובמצב הפיזי הכללי.

צמחי מרפא - רפואת הצמחים הסינית עשירה מאד ונותנת מענה בבעיות שונות ומגוונות. בשיטה הסינית לא ניתן בדרך כלל צמח בודד אלא תערובת של צמחים - "פורמולות" - במטרה ליצור טיפול מאוזן עם כמה שפחות תופעות לוואי. גם הפורמולות מותאמות באופן ספציפי לכל אישה, בהתאם לאבחון.

תזונה - הייעוץ התזונתי מהווה מרכיב משמעותי ביותר בטיפול הסיני, והתזונה המומלצת לכל אישה מבוססת על האבחון וייחודית לה.

פעילות גופנית ואורח חיים - במסגרת הטיפול ניתן דגש על המלצות שונות הקשורות באורח החיים של המטופלת במטרה למקסם את הצלחת הטיפול. ההמלצות קשורות בעיקר לפעילות גופנית ולטכניקות להפחתת מתחים.

תמונה: freepik