כותרת
> C;
1/1
בריאות

תשאלו אגרונום: מז"ח וחיטוי מאגרים

כרמיאלי בריאותפורסם: 10.06.22 , 11:04ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

יש תחומים בהם טעות היא לא חמורה, ויש תחומים בהם טעות היא חמורה עד מאוד. בכל הנוגע להתעסקות עם מים, אין הרבה מקום לטעויות. מים הם הבסיס לחיים שלנו על הכוכב הזה, ביחד עם אור השמש כמובן, וכפי שהם נותנים חיים, הם יכולים לקחת אותם. זיהומי מים הם בעיה קשה במדינות עולם שלישי, אך בקלות רבה הם יכולים להפוך לבעיה מקומית, וכבר היו דברים מעולם. ללא ציוד כגון מז"ח, וללא תהליכים כמו חיטוי מאגרי מים, העולם הזה היה נראה פחות טוב, כולל פה בישראל.

אפשר לצפות כי מדינה קטנה, ענייה במים ועתירת טכנולוגיה, כמו מדינת ישראל, תציע, שלא לומר תייצר פתרונות טכנולוגיים לצורך התעסקות עם מים בכל צורה שהיא. הנה לכם כמה טכנולוגיות שאתם חייבים להכיר ולהשתמש בהן אם אתם חקלאים או עובדים עם מים.

מז"ח – תקן אמריקאי, עבודה ישראלית

מדינת ישראל אימצה את התקן האמריקני בכל הנוגע למז"ח, אך למען האמת הנטייה שלנו בישראל היא אף להחמיר מעבר לתקן. מניעה של זרימה חוזרת היא חובה לא רק חוקית, אלא מוסרית, וכל בעל מפעל, תעשייה, ואף מתקני טיהור שפכים מחויבים לקחת אחריות על העשייה שלהם, ולוודא מעבר לכל ספק כי אין אירועי זרימה חוזרת של מים מזוהמים לתוך מערכות מי השתייה של תושבי המדינה.

ישנם מספר גורמים ידועים שעלולים להוביל, ואף יובילו בהכרח לזיהום משמעותי במי השתייה של העיר. אחד מהם הוא לדוגמא פיצוץ בצנרת, אך הוא לא האירוע היחיד המייצר סכנה זו. במקרה ודבר שכזה קורה, המים המזוהמים כולם נשאבים לכיוון אחד – לעבר מערכת מי השתייה, ומשם הדרך לאסון קצרה מאוד.

מסיבה זו מערכות מז"ח מותקנות כיום בהקפדה יתרה, ועם דרישה של תקן לפי החוק. אביזרים ייעודיים אלו נועדו למנוע זרימה חוזרת של מים שיצאו משימוש, ולוודא כי הם זורמים אך ורק לכיוון אחד, לכיוון מרכז הטיהור, לא משנה מה קרה בדרך. כיום מפעלים רבים עובדים עם חומרים שמספיק מעט מאוד מהם בכדי לזהם כמות עצומה של מים, מה שאומר שיש צורך ביותר ויותר מערכות שימנעו מצבי חירום קשים.

האם אפשר לנקות מאגר שזוהם?

חיטוי מאגרי מים הוא תחום חיוני ומרתק. הטכנולוגיות, החומרים, כל אלו מהווים חזית טכנולוגית למען חיי אדם, וחשובים ממש כמו מדע הרפואה. מים עומדים, אפילו במאגר סגור, עלולים לפתח מיני בקטריות, מה גם שלעיתים ישנה חדירה מבחוץ שפוגמת בהם. כל זיהום של מאגר מים עלול להוביל לפגיעה בבני האדם.

ניקוי מאגר זה דבר אחד, והחוק בישראל קובע כי כל מאגר מים דורש ניקוי אחת לכמה שנים. ניקוי זו פעולה אחת, אבל חיטוי זו פעולה אחרת, ולעיתים ניתן פשוט לחטא, בין הניקיונות, כדי לוודא כי המים שלנו נקיים ובריאים, ללא חיידקים מסוכנים.